(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Spint is een van de meest vervelende tegenstanders die je als hobbykweker kunt hebben. Het is dus wel begrijpelijk dat Kay direct in de pen klom, toen hij spinnendraadjes in zijn wietplanten zag. Benieuwd naar de diagnose van de enige echte Lieve Muna!

Voor ik vandaag aan mijn wekelijkse vragenrubriek begin, wil ik toch even kort stilstaan bij het overlijden van Marie Louise Kessels-Brandt. En nee, dat is geen cannabisactivist of zo, maar de schrijfster van de bekende vragenrubriek ‘Lieve Mona’, waar mijn wietvragen-rubriek toch een soort van parodie op is. Misschien zegt het je niks maar ‘Lieve Mona’ was een rubriek uit het roddelblad Story, waarmee ze vanaf de jaren ’70 landelijk bekend werd. Marie is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden dus, rest in peace Marie, het ga je goed!

Spint?

Ja toch, leven en laten leven zeg ik altijd maar. Alleen geldt dat niet voor spint als het aan mij ligt. Spint mag wat mij betreft best uitsterven, al meen ik dat ook weer niet echt… Anyway, het gaat over spint deze week dat had je vast wel begrepen. Kay heeft wat spinnendraadjes gezien in zijn twee wietplanten buiten, en is bang voor een beginnende plaag. Dit is wat hij me via de mail stuurde:

 

Naam
Kay Kweek
Onderwerp
Heb ik last van een beginnende spintplaag?
Bericht
Lieve Muna, dit jaar kweek ik voor het eerst twee wietplantjes buiten. Alvorens ik begonnen ben heb ik mij er diep in verdiept. Kwam al wel tot de conclusie dat je van de praktijk veel meer leert, dan van de theorie. Nu gaat het volgens mij best goed met de plantjes (op wat te veel voeding na), maar ik ben bang dat ik wellicht last heb van een beginnende spintplaag. Ik zie kleine zwarte puntjes op het blad, daarnaast zie ik ook helemaal onder aan de plant kleine draadjes hangen. Het is nog heel weinig en de spint zelf ben ik nog niet tegengekomen. Kan dit het begin zijn van een spint plaag of moet ik me hier niet te druk om maken? Ik hoop graag iets van je te horen!

Alvast bedankt!

Bijlagen

 

Een beginnende spintplaag?

Hallo Kay, tof dat je dit jaar ook met buitenkweken begonnen bent. Ik kan het iedereen aanraden; de zon gaat voor niets op en als het weer een beetje meewerkt kun je een hoop oogsten! Moet je alleen geen last krijgen van ongedierte, dus goed dat je me even een mailtje stuurde. Als ik het echter zo zie dan valt het allemaal wel mee. Ik denk zelfs dat het helemaal geen spint is in dit geval maar een draadje van een gewoon klein tuinspinnetje. Ik zie wel sporen van een ander beestje maar daar kom ik zo op.

Eerst even over spint, dat is vervelend spinnetje om te bestrijden. Ze zijn klein (ongeveer 0,04 mm), rood of zwart, ze houden van droogte en warmte, voeden zich met de sappen van planten, maken er webben in (niet erg lekker in een wiettop), en planten zich razendsnel voort. Ga maar na: de vrouwtjes leven een week of drie en leggen iedere dag tot wel 20 eitjes. Als je ze eenmaal een keer in je kweekruimte binnen zijn geweest, krijg je ze bijna niet meer weg.

Aardbeien in de tuin zijn leuk, maar kijk ermee uit want je koopt de plantjes vaak inclusief spint. Foto: Catherine Eckert, Shutterstock

Maar het horrorbeeld dat ik zojuist over spint schetste geldt vooral voor binnenkwekers. Je kunt je wel voorstellen dat een warme en droge kweektent in de bloeifase een geweldig broeinest is voor spint. Buiten loopt het niet zo snel zo’n vaart met spint. Buiten is evenwicht en ook weleens een regenachtige koude dag of week. Buiten zijn ook natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje.

Trips

Ik zei het al even, de witte vlekjes op het blad op de onderste foto hierboven, lijken sporen van trips te zijn. Trips zijn heel klein, en zien er met het blote oog uit als piepkleine zwarte streepjes. Dit zou goed de zwarte puntjes op het blad kunnen verklaren. Heb je toevallig aardbeienplantjes in de tuin? Daar lift trips namelijk vaak op mee.

▲ Trips is met het blote oog slechts een zwart streepje van nog geen halve millimeter groot. Beeld: Morphart Creation, Shutterstock

Trips is erg lastig te bestrijden en kan bovendien vliegen dus voorkomen is buiten ook niet te doen. Maar je kunt wel lieveheersbeestjes vangen en op je planten uitzetten want die lusten graag een tripsje voor de lunch. Je kunt ook proberen om wietplanten te behandelen met neemolie; een halve liter lauw water, zo’n 10 milliliter neemolie en een theelepel groene zeep. Goed schudden en boven en onder op alle bladeren spuiten. Let op dat je het neemolie niet op jezelf spuit of op de toppen. Want hoewel natuurlijk, zijn er aanwijzingen dat het middel schadelijk is.

(advertenties)