(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alle rapporten die er over de toekomstige legale cannabisbranche verschijnen voorspellen dat Europa de meest lucratieve afzetmarkt wordt, samen met Noord-Amerika. Dichtbevolkt en welvarend, vandaar. En volgens marktonderzoekbureau New Frontier Data Europe is Afrika ideaal om ons van cannabis te voorzien en dan met name Marokko. In dit artikel een actuele schets van waarom Marokko Europa’s belangrijkste leverancier is!

 

Afrika als wietschuur van Europa

Waarom Afrika? Het ligt geografisch dichtbij en het beschikt over een perfect groeiklimaat (lees; zon genoeg). Volgens de onderzoekers bij New Frontier Data is het continent dan ook ‘ideaal gepositioneerd om te kapitaliseren op hervorming van de cannabiswetten in Europa’. De prijs van de ‘rauwe commodity’ (daarmee bedoelt men onverwerkte wiet voor alle duidelijkheid) kan dan fors omlaag.

Als voorbeeld van Afrikaanse dadendrang noemt New Frontier een bedrijf in Uganda dat onlangs bekendmaakte dat het bezig is met het voorbereiden van een exportroute voor medicinale cannabis naar Europa, nadat ze aan G.A.P. (een internationaal erkende norm voor agrarische productie, die de veilige en duurzame productie van levensmiddelen garandeert) en andere standaarden hebben voldaan.

Marokko veruit de grootste cannabisproducent ter wereld

Maar er ligt nu al een land in Afrika dat op dit moment te boek staat als ’s werelds grootste leverancier van cannabis aan Europa: Marokko. Alleen is die export dus nog 100% illegaal, ook al bedraagt de waarde ervan volgens een calculatie van de Britse omroep BBC ongeveer 8 miljard euro per jaar. Het merendeel van die oogst wordt trouwens omgezet in hasj, het zal je niet verbazen.

De United Nations Conference on Desertification (UNCOD) berekende in hun ‘World Drug Report 2019‘ dat de totale cannabisproductie van Marokko in 2017 liefst 36.000 ton bedroeg, ofwel 36.000.000 kilo! Daarmee zet het Noord-Afrikaanse land alle concurrenten ver in de schaduw qua output. Om het even in het juiste perspectief te zetten: Mexico, toch alom erkend als narcostaat nietwaar, produceerde in hetzelfde jaar 5.000 ton…

Andere wietplanten, betere productiemethoden

In het ‘2019 European Drug Report‘ van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction wordt ook aan de kwaliteit van hasj aandacht besteed. ‘De kracht van hasj in Europa neem continu toe sinds 2009. De aanjager van deze stijgende potentie is waarschijnlijk de introductie van high-potency plants en nieuwe productietechnieken in Marokko. En in mindere mate het stijgende gebruik binnen Europa van hasjextractie-technieken die veel sterkere producten opleveren.’ Ook wijst het EMCDDA erop dat de meeste hasj in Europa uit Marokko afkomstig is.

Cijfers over de hasj-industrie in Marokko – vergeleken met de rest van Afrika – die je doen duizelen… [beeld: New Frontier Data]

Hasj is huge in Marokko

Een ander duidelijk signaal dat de productie zo omvangrijk is in Marokko, is de grootte van de in beslag genomen partijen. De meeste daarvan worden in tonnen gemeten. Afgelopen juli confiskeerde de politie een recordvangst hasj van liefst 27,3 ton in één keer.

De International Narcotics Control Board van de VN stelde vorig jaar in zijn jaarlijkse rapport dat er in 2018 in Marokko 400.000 kilo cannabis (hasj en wiet) in beslag is genomen. Veruit het hoogste aantal van alle Afrikaanse landen en bijna net zoveel als alle hasj bij elkaar opgeteld die er in heel Europa werd gepakt (466 ton volgens EMCCA).

Indrukwekkende aantallen inderdaad, al zegt New Frontier Data er terecht bij dat het hier een zwarte markt betreft en er dus geen kwaliteitsgaranties zijn.

Een van de tienduizenden wietvelden die voor de hasjproductie worden geteeld in het Rifgebergte van Marokko… [foto: Lukas Hudec/Shutterstock]

Tijden veranderen, ook in Afrika

Toen Marokko in 1956 onafhankelijk werd, vaardigde koning Mohammed V een landelijk cannabisverbod uit. Desondanks groeide het land – en met name het Rifgebergte – in de jaren 60 en 70 uit tot een populaire bestemming voor toeristen die hasj zochten. Lange tijd was het een taboe in Marokko, maar in de afgelopen jaren wordt er toch vaker gepleit om de productie van cannabis voor medicinaal en recreatief gebruik te legaliseren.

New Frontier Data signaleert een trend dat er steeds meer in cannabis geïnvesteerd wordt in Afrika. Als voorbeeld noemt men het mini-koninkrijkje Lesotho, dat als eerste op het continent wiet legaliseerde in 2017. Grote internationale wietbedrijven als Supreme, Canopy Growth en Halo Labs zijn er allemaal al actief.

Toekomst van hasj-industrie in Marokko

Omdat cannabis illegaal is in Marokko bestaat er geen manier om direct én legitiem te investeren in de sector. maar wat niet is kan nog komen. Daarbij wijst New Frontier op het feit dat Marokko deel uitmaakt van de European Neighbourhood Policy  van de EU, die als doel heeft om Europa en zijn buren dichter bij elkaar te brengen.

‘Mocht de verandering van de cannabiswetten in Europa op dezelfde wijze verlopen als we in delen van Amerika zien, dan is Marokko ideaal gepositioneerd voor een grote toename van investeringen om de infrastructuur te bouwen die nodig is om deze lucratieve markt te bedienen’, concludeert het onderzoeksbureau.

En dan moet er ook meer gebeuren dan alleen maar hasj persen. Ook meer verfijnde consumptie als concentraten, edibles en ‘andere cannabis derivaten’ zou dan wel eens uit Marokko naar de EU kunnen stromen…

[openingsfoto: Dougie Jones/Shutterstock]
(advertentie)