(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Limburgse wiettelers, dat wil zeggen de commerciële broodkwekers, wijken tegenwoordig graag uit naar het aangrenzende Limburg in België. De pakkans is daar wellicht minder groot, maar áls je gepakt wordt zijn de straffen wel fors hoger dan in Nederwietland. Zo mogen vier landgenoten de komende 20 maanden logeren in een Belgische gevangenis wegens hun twee wietplantages bij de buren.

 

Over de grens – zonder ervaring – wiet gaan kweken

De zaak begint in 2015, toen een man uit Maastricht (38) het een goed idee vond om over de grens een wietkwekerij te beginnen. Hij huurde daarvoor pardoes een huis aan de Hoogstraat in Zutendaal, op pak ‘m beet 10 kilometer van zijn woonplaats. Helaas blijkt de kerel een absolute beginner en lukt het hem niet om ‘de plantage zelf aan de gang te krijgen’, zo lezen we in de krant Het Laatste Nieuws.

Hij roept de hulp in van twee van zijn landgenoten en dan gaat het wiethok wel draaien zoals het moet. Hoewel, of er voldoende is geïnvesteerd in een fatsoenlijke luchtafzuiging is de vraag. Want in oktober 2017 tippen buurtbewoners de politie over ‘een sterke cannabisgeur’ die uit de woning in het dorp komt. Als de flikken er via een stroommeting ook nog achter komen dat het verbruik abnormaal hoog is, valt men op 24 januari 2018 binnen in de huurwoning aan de Hoogstraat.

418 wietplanten in 2 kweekruimtes

En verdomd, de kelder blijkt tot een flinke plantage met twee kweekruimtes te zijn omgebouwd. Eentje is al geoogst, getuige de ‘218 potten met teelaarde met daarin afgeknipte stengels van cannabisplanten’ en vooral de tien kilo wiet die er te drogen hangt. Het tweede wiethok telt 200 potten met oogstrijpe planten. En dat het allemaal niet voor eigen, niet-commercieel gebruik is wordt glashelder als de politie ook nog eens 1.598 gripzakjes aantreft… [tekst gaat verder onder de foto]

In Nederland worden wiettelers door justitie vooral in de portemonnee gepakt, in België gooien ze je liever voor wat langere tijd in de gevangenis… [foto: Lemalisa/Shutterstock]

Maar dit is nog niet alles. De Maastrichtenaar die het als absolute beginner allemaal begonnen is, is ook nog eens zo slim om op zijn mobieltje en laptop foto’s van de wietkwekerij te bewaren. En niet alleen van die in Zutendaal, maar ook van een tweede wietkwekerij even verderop in Lanaken!

Tweede wiethok in vervallen boerderij

De resten daarvan treft de politie aan in een stal van een vervallen boerderij op de Staatsbaan in het Belgisch-Limburgse dorp, pal op de grens met Maastricht. In andere stallen wordt de geoogste wiet te drogen gehangen. En de autoriteiten treffen er DNA aan van de vierde landgenoot die nu de pineut is en die volgens Het Laatste Nieuws ‘in staat voor de oogst’.

De rechtbank in Tongeren is er duidelijk eentje van ‘gelijke monniken gelijke kappen’. Niks geen onderscheid tussen leiders en voetvolk: alle vier de Nederlanders krijgen een gevangenisstraf opgelegd van 20 maanden. En gezamenlijk mogen ze ook gaan sparen om de gejatte stroom ter waarde van 6.788 euro terug te betalen…

[openingsfoto: Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertenties)