(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het kan gevaarlijk zijn om te reizen naar Rusland met (medicinale) wiet op zak. Vraag dat anders maar aan de 19-jarige Amerikaanse Audrey Eliza Lorber, die sinds eind augustus vast zit in St. Petersburg. Ondanks dat ze een recept heeft voor mediwiet, werd de studente zonder pardon gearresteerd en ze is nog steeds niet thuis in New York!

 

Mediwiet op het vliegveld van St. Petersburg

Dat het niet echt botert tussen de Russen en de Amerikanen – met uitzondering van Donald Trump wellicht – is bekend. Of die moeizame relatie ook invloed heeft gehad op de zaak van Audrey durven we niet te zeggen, maar iemand wekenlang vasthouden voor 19 gram medicinale cannabis op doktersvoorschrift kan je onmogelijk ‘fatsoenlijk’ noemen.

En in dit geval hoeven de Russen niet eens de geijkte smoes van ‘spionage’ uit de kast te trekken om een Amerikaans staatsburger aan te pakken. Want eind augustus (precieze datum is niet bekendgemaakt, maar het persbericht van de rechtbank in St. Petersburg dateert van 2 september) werd de jonge studente op Pulkovo Airport in de kladden gegrepen met haar mediwiet. Ze verbleef in Rusland voor een vakantie samen met haar moeder Rochelle, een gepensioneerde lerares uit New York.

Studente Audrey en haar moeder Rochelle toen alles nog pais en vree was op hun vakantie in St. Petersburg…

De ene zomer is de ander niet

Uiteraard liet Audrey in de rechtbank van St. Petersburg haar doktersrecept voor medicinale cannabis zien, maar dat woof de rechter terzijde met het argument dat ‘dit niet geldt op het grondgebied van de Russische Federatie’. Ook een verzoek van haar moeder om haar dochter huisarrest op te leggen gedurende de strafzaak in plaats van de gevangenis, negeerde de edelachtbare van dienst. Audrey zit dus al weken in de bak en Rochelle verblijft nog steeds in een appartement in dezelfde stad.

De move van de Russen is des te opmerkelijker aangezien mensen met een doktersrecept vorig jaar tijdens de WK Voetbal in Rusland gewoon hun wiet mee mochten nemen. En niet alleen wiet, ook heroïne en cocaïne! Dat recept moest wel in de Russische taal geschreven zijn, en wellicht dat Audrey dit niet op zak had. Volgens de autoriteiten gebruikte ze de 19 gram wiet dan ook voor ‘persoonlijke consumptie’.

LEES OOK: WK-fan mag (medicinale) drugs meenemen naar Rusland!

Russische Criminele Code

En om drugs – wiet inbegrepen – kunnen ze niet lachen in Rusland, het WK van 2018 uitgezonderd dan. Het land zet in Europa de meeste mensen achter de tralies van allemaal, aldus de krant Moscow Times (van de Nederlander Derk Sauer). Een kwart van alle Russische gevangenen zit daar voor ‘drugsmisdrijven’.

De meeste mensen – en dat geldt ook voor de nu gearresteerde Amerikaanse Audrey – overtreden Artikel 228 van de zogeheten Russische Criminele Code. De burgers in Poetin-land noemen dat artikel ook wel gekscherend ‘het mensenartikel’, vanwege het enorme aantal mensen dat gevangen wordt gezet wegens overtreding ervan, aldus Moscow Times.

De Amerikaanse media zijn inmiddels volop in het verhaal gedoken van de jonge studente. Zelfs Donald Trump’s promotiezender Fox News bericht er over:

Onzekere afloop

Hoe de zaak afloopt is lastig te voorspellen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS weet van het incident af en belooft Audrey op alle mogelijke manieren te helpen. Het enige dat vaststaat is dat de Amerikaanse filmstudente op maandag 16 september opnieuw voor de rechter staat in St. Petersburg.

Dat het echter geenszins in het voordeel van de New Yorkse hoeft uit te pakken, blijkt uit een andere, vergelijkbare zaak. De Amerikaans-Israëlische Naama Issachar wordt al sinds april (!) vastgehouden door de Russen, nadat er iets meer dan 9 gram wiet in haar bagage werd aangetroffen…

(advertenties)