(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De legale cannabisbranche in de VS is er tot nu toe eentje van cash only. Dat zorgt uiteraard voor gevaarlijke situaties zoals het risico op overvallen. De geldberg wordt veroorzaakt door het federale cannabisverbod, waardoor banken het niet aandurven om op statenniveau diensten te verlenen aan wietbedrijven, ook al is wiet in zo’n staat legaal. Na jaren bakkeleien kwam er woensdag een doorbraak: het Huis van Afgevaardigden nam de zogeheten ‘SAFE Banking Act’ aan!

 

Federale wietverbod speelt legale wietbranche parten

De SAFE banking Act werd al in april 2017 (!) ingediend door afgevaardigde Ed Perlmutter, die wellicht niet toevallig uit Colorado komt. In die staat begon de victorie –  alweer ruim 5,5 jaar geleden – toen de inwoners als eerste in de VS legaal recreatieve wiet konden kopen. Inmiddels kan dat in 11 staten en is medicinale cannabis al in 33 van de 50 staten gelegaliseerd.

Op federaal niveau echter blijft cannabis tot op de dag van vandaag verboden. Wiet staat zelfs in de zwaarste categorie – Schedule I – van de Amerikaanse drugswet. En precies daardoor durfden banken het tot nu toe nooit aan om een legaal cannabisbedrijf een bankrekening te verlenen, inclusief de mogelijkheid om elektronisch transactie te verrichten en klanten te laten pinnen of met credit cards te laten afrekenen.

De banken waren bang dat ze daarmee de federale wet zouden overtreden en in de problemen zouden kunnen komen, bijvoorbeeld dat hun bankvergunning in gevaar komt. In plaats daarvan lieten ze noodgedwongen de snel groeiende legale cannabusiness links liggen en veranderde die in een gigantische cash geld machine! Met alle gevaren van dien…

Democraten én Republikein en steunen SAFE Banking Act

Maar woensdag 25 september zal de geschiedenisboeken wel eens kunnen halen als de dag waarop besloten is dat cannabis tot het normale domein van zakendoen behoort. Collega-websites in de VS reppen in ieder geval al over een ‘historic and bipartisan landslide’ als ze schrijven over het aannemen van het laatste wetsvoorstel van Perlmutter: H.R. 1595 ofwel SAFE Banking Act of 2019.

Want inderdaad, die historische mijlpaal is er gekomen dankzij de Democraten én Republikeinen. Het was de eerste keer dat ‘stand-alone cannabis legislation’ in stemming werd gebracht in het Huis van Afgevaardigden. En de SAFE Banking Act werd met een overweldigende meerderheid aangenomen: 321 tegen 103 stemmen!

Het doel van de wet is dan ook glashelder: ‘het verwijderen van het ‘cash only’-element bij staats-legale cannabisindustrieën door expliciet bankrechten toe te kennen aan cannabisbedrijven en gerelateerde ondernemingen.

[tekst gaat verder onder de foto]

De legale cannabishandel was er tot nu toe eentje van cash only, en dat terwijl er al miljarden dollars in omgaan… [foto: ShutterstockProfessional/Shutterstock]

‘Eerste stap op weg naar einde federale wietverbod’

Volgens initiatiefnemer Perlmutter, die de stemming over de wet mocht inleiden in het Huis van Afgevaardigden, draait het allemaal om ‘openbare veiligheid, verantwoording en de rechten van staten’.

Vanuit cannabis activisten klonk enige kritiek dat dit lang niet ver genoeg gaat qua hervorming van de federale cannabiswetten, maar de meeste lobbyisten juichen de SAFE Banking Act toe als een ‘logische eerste stap richting intrekking van het federale verbod op wiet’.

Zo laat de directeur politiek van NORML, Justin Strekal, in een verklaring weten: “Voor het eerst in de geschiedenis heeft een supermeerderheid van het Huis instemmend gekozen om te erkennen dat de legalisering en regulering van cannabis een superieur publiek beleid is ten opzichte van prohibitie (verbieden, red.) en criminalisering.”

Brede steun van juristen en financiële wereld

Goed, we laten maar even in het midden of dit laatste nu de belangrijkste motivering was voor de afgevaardigden, of het eerder in hoorzittingen geopperde gevaar op overvallen in de wietbranche. Feit is dat er binnen afzienbare tijd eindelijk een veilige financiële oplossing komt voor een industrie waarin nu al vele miljarden dollars omgaan.

De aangenomen wet gaat nu naar de Senaat. Maar gezien de enorme steun in het Huis van Afgevaardigden van zowel Democraten als Republikeinen moet dat een hamerstuk worden. Bovendien krijgt het bankvoorstel voor de wietbusiness ook steun van veel juridische en financiële instellingen, waaronder de National Association of Attorneys General, de American Bankers Association en de Credit Union National Association.

[openingsfoto: iQoncept/Shutterstock]
(advertenties)