(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Handige hobbykwekers hebben de halve wereld! Nou ja, in ieder geval hoeft je eigen voorraadje zelfmedicatie niet duur te zijn wanneer je net als Barney over twee rechterhanden met groene vingers beschikt. Laat je inspireren door zijn bouwplan voor een groei- en droogkast waardoor hij nu continue door kan bloeien in zijn kweektentje. 

Hallo lieve lezers, ik zit weer klaar aan mijn bureau om een verslag te schrijven, natuurlijk met een lekker muziekje op en een dikke joint tussen mijn lippen want die heb ik wel verdiend! Ik heb namelijk van een oude kledingkast een groei- en een droogkast gemaakt. Dit omdat ik meerdere keren per jaar wil bloeien. Op dit moment moet ik alles in mijn tent doen en als je schrijft over planten dan heb je niet altijd hetzelfde erin staan. De ene soort is met 8 weken klaar en de andere pas na 10 weken en dan kom je in de knoop. Ik zal jullie vertellen hoe ik dat heb aangepakt, hopelijk raak je erdoor geïnspireerd, want wanneer je in 1 tent zowel groeit, bloeit als droogt raak je wellicht gestrest, en dat wil ik jullie niet aandoen 😉

Want wanneer je in 1 tent zowel groeit, bloeit als droogt raak je wellicht gestrest, en dat wil ik jullie niet aandoen

In een oude kledingkast zag ik een oplossing voor mijn probleem. Door de kast in twee ruimtes te verdelen beschik ik voortaan over een aparte ruimte voor iedere fase van mijn medicijn (wiet dus). Boven in de kast heb ik een ruimte om voor te groeien, mijn kweektentje is helemaal gereserveerd voor het bloeien en onderin de kast kan ik de afgebloeide wiet drogen. Zo hoef ik nooit meer voor te groeien of te drogen in mijn medicijntent en kan ik 4,5 keer per jaar oogsten in plaats van maar 3 keer.

Ik zal je vertellen wat ik heb gedaan. Ik heb een oude kledingkast op de kop getikt en op ongeveer de helft van de kast in de hoogte heb ik een plank gemaakt die de bovenkant van de onderkant scheidt. Door de deuren op dat punt ook door te zagen kan ik de bovenkant en de onderkant van de kast afzonderlijk openen en heb ik dus eigenlijk twee kasten in een gemaakt. Nu heb ik dus twee apart afsluitbare ruimtes.

De droogkast

Eerst heb ik onderin de kast de droogruimte gemaakt. In een droogruimte moeten in ieder geval een afzuiger en een koolstoffilter aanwezig zijn om de vochtige lucht af te voeren en geurtjes weg te filteren. Je kunt een waslijntje spannen om je toppen aan op te hangen, maar ik heb ervoor gekozen om vier rekken in de droogkast te maken waar ik de toppen op te drogen kan leggen. Met latjes heb ik het raamwerk voor de rekken gemaakt waar ik vervolgens horrengaas overheen heb gespannen.

11024572_669992789773719_1751891553_o

Met wat simpele latjes en wat horrengaas heb ik droogrekken gemaakt, een afzuiger met koolstoffilter zorgt ervoor dat mijn medicijn kan drogen zonder dat je er buiten de kast wat van ruikt

Via een gat in de zijkant voer ik door een koolstoffilter met een afzuiger lucht af uit de droogruimte. Het koolstoffilter voorkomt dat je de drogende wiet buiten de kast ruikt. Een dimmer op de afzuiger zorgt ervoor dat ik de hoeveelheid lucht die per minuut afgevoerd wordt kan regelen. Je wil wiettoppen namelijk niet te snel laten drogen.

De groeikast

Toen de droogkast helemaal naar mijn zin was, heb ik me op de groeikast gestort. Deze heb ik in het bovenste deel van de kast ingericht. Eerst heb ik de hele bovenkant van de kast aan de binnenkant beplakt met aluminiumtape voor een goede reflectie van het licht. Het beschermt tevens ook het hout van de kast tegen vochtige lucht. Omdat ik altijd een lekker muziekje voor mijn planten draai – ja, ik verwen mijn dames goed hoor – heb ik ook twee kleine speakers in de groeiruimte opgehangen.

Aan twee haakjes en kettingen hangt de motor van mijn groeikast; 2 x 55 Watt T-Neon in de kleur 6500K. Omdat ik niet wil dat het in mijn groeiruimte te warm wordt en ik al helemaal geen brandgevaar wil veroorzaken, heb ik drie computerventilators in de kast gemonteerd die ook hier de gebruikte lucht en warmte afvoeren. Een snelle test leerde me dat de temperatuur in de groeikast met de lamp aan nu ongeveer 26 graden blijft, een prima temperatuurtje voor mijn plantjes dus! Ik zou de koeling regelbaar kunnen maken met een dimmer maar dat komt nog wel. Nu is het geld op haha.

Zo zitten de PC fans gemonteerd, eentje blaast lucht in en twee anderen zuigen lucht uit de groeiruimte

Zo dit is mijn kast verhaal, ik hoop dat het jullie inspireert wanneer je zelf een kast tegenkomt. Ik ga de nieuwe ronde in deze kast ontkiemen maar dat is weer een hele nieuwe update en die komt er later aan. Wens jullie een fijne week toe groene lezers! Smoke on zeggen we dan…

Barney

(advertentie)