(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een politieke doorbraak in Australië, waar het parlement van het Australian Capital Territory (ACT) een wet heeft aangenomen die het bezit en de thuisteelt van wiet legaliseert. Hoewel het een regionaal besluit is en cannabisbezit/teelt op federaal niveau wel verboden blijft, is het toch een belangrijk signaal. Immers, nog maar enkele jaren geleden was Australië een soort blinde vlek op de kaart met liberale cannabislanden!

 

Wietbezit en thuisteelt wordt toegestaan

Feest dus voor alle cannabisliefhebbers in Canberra, de hoofdstad van Australië. Die is qua bestuur en wetgeving ondergebracht in een apart district (naar Amerikaans model zoals ze in de VS met hoofdstad Washington en het District of Columbia hebben gedaan): Australian Capital Territory (ACT). Er wonen ruim vierhonderdduizend mensen in het hoofdstedelijke district, dat tussen de miljoenensteden Sydney en Melbourne in ligt.

Woensdag nam de Legislative Assembly (wetgevende vergadering) van ACT de historische wet aan die voor het eerst in Australië een plek creëert waar recreatieve cannabis legaal is. Volgens die wet, die pas op 31 januari 2020 effectief wordt, mogen alle inwoners van 18 jaar en ouder vanaf dan 50 gram wiet in bezit hebben en thuis 2 wietplanten kweken voor eigen gebruik!

Regionaal legaal, landelijk verboden

ACT procureur-generaal Gordon Ramsay verklaarde in de assembly dat het tijd was om drugsverslaving als een gezondheidsissue te behandelen in plaats van ‘een zaak van goed en fout’. Vandaar dat de wietwet in ACT gepaard gaat met meer drugs- en alcoholvoorlichting en de introductie van specifieke ‘drugsrechtbanken’.

En hoe zit dat met de federale wet die wiet verbiedt, krijgen thuistelers en blowers daar geen last mee? Ramsay geeft toe dat bezit en teelt een ‘federale overtreding blijven’, en dat het risico op vervolging ‘niet geheel verwijderd is’. Maar, zo voegt hij er sussend aan toe: ‘in de praktijk zullen die federale wetten niet gelden’. Ha, dat klinkt een beetje zoals ons Nederlandse gedoogbeleid, nietwaar?

Overigen werd medicinale cannabis pas in 2016 gelegaliseerd in Australië.

Bakkeleien

Bij de oppositie in ACT zijn ze minder enthousiast over de Australische primeur met legale funwiet. Shadow attorney-general Jeremy Hanson van de liberalen steunt de wet niet omdat die leidt tot een aantal ‘perverse uitvloeisels’. Volgens de Australische Mark Rutte moedigt legalisering meer mensen aan om cannabis te gebruiken en dat leidt volgens medische professionals weer tot meer gevallen van psychose, en tot meer mensen die onder invloed autorijden. En tot slot conflicteert de wet met de federale wet en dat is verwarrend voor de politie.

Nou ja, voorlopig zal er inderdaad nog wel wat politiek gebakkeleid worden in ACT en tussen ACT en de federale overheid. Net zoals dat in het recente verleden met de onderwerpen homohuwelijk en euthanasie gebeurde, issues waarmee het hoofdstedelijke district ACT toentertijd ook voorop liep… En sowieso wordt de wietwet binnen 3 jaar geëvalueerd, zo is althans nu de bedoeling…

[openingsbeeld: ElRoi/Shutterstock, kaart: JoaoCachapa/Shutterstock]
(advertentie)