(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Terwijl zijn OG Double Bubble planten gestaag aandikken en doorbloeien, laat Bassie zijn licht eens op LED kweeklampen schijnen. Hij legt door fabrikanten veel gebruikte termen over licht uit, zodat je kweeklampen zelf kunt vergelijken. Uiteraard ontbreken ook de nodige bloeifoto’s niet. 

Hallo allemaal, het is weer tijd voor een verslag vanuit mijn plantenparadijs, alwaar de OG Double Bubble heerlijk staat te bloeien onder de Spectro Light Blast 400. De dames hebben het geschopt tot week 11 en 12 van de kweekronde, en dat wil zeggen week 7 en 8 van de bloeiperiode.

Vorige keer heb ik jullie laten zien hoe ik de dames nog een laatste keer gesnoeid heb. Wat het schwazzen betreft valt er nu weinig meer te vertellen omdat ik daar mee gestopt ben… Dat ging niet zoals gepland.

De planten staan nu rustig te bloeien en krijgen lekker voeding volgens het schema van Plagron zoals ik dat in een vorig verslag heb uitgelegd. Behalve wat mooie bloeiplaatjes heb ik dus niet zoveel nieuws over de plantjes zelf. Van vertellen dat ik ze wat water heb gegeven wordt niemand wijzer van denk ik zo. Ik wil daarom de Spectro Light Blast 400 maar eens in de schijnwerper zetten en jullie uitleggen waarom dit een goede lamp is voor de plantjes.

LED kweeklampen

Er zijn heel veel verschillende kweeklampen op de markt, en ik denk dat iedereen weleens een negatief verhaal over LED kweeklampen heeft moeten aanhoren. Maar als je weet hoe die slechte resultaten kunnen ontstaan, word je al snel duidelijk waarom de ene lamp wel goed werkt en de andere niet. Ik hoop met wat algemene uitleg, enige wijsheid te brengen om zelf een lamp te kunnen beoordelen aan de hand van de specificaties die de fabrikant aangeeft.

Voor mijn gemak hou ik het verhaal bij LED kweeklampen, maar het lijkt me duidelijk dat dit ook voor andere soorten kweeklampen geldt. Het gaat immers om het licht waar de plantjes onder groeien, en het diverse aanbod van kweeklampen laat wel zien dat je dat op verschillende manieren kan bereiken.

Er worden veel moeilijke woorden en afkortingen gebruikt in de wereld van het kweeklicht. Ik zal proberen daar de essentie uit te halen en het iets makkelijker op te schrijven. Daarvoor wil ik eerst een aantal zaken uitleggen.

Lichtspectrum

Een van de belangrijke dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een kweeklamp is het lichtspectrum of met andere woorden het kleurverloop. We hebben allemaal wel eens een regenboog gezien. Door het breken van het zonlicht door de regen wordt dan het kleurenspectrum van het zonlicht zichtbaar.

Alle kleuren worden door de zon uitgestraald als fotonen op verschillende golflengtes. Deze golflengtes worden door producenten van lampen aangegeven in nanometers. Het voor mensen zichtbare licht heeft een golflengte tussen de 380 (violet) en 780 (rood) nanometer. Alle verschillende golflengtes van een lichtbron bij elkaar noemen we het lichtspectrum.

Door het verschil in golflengte van de fotonen straling worden de kleuren zichtbaar als de stralen gebroken worden door een prisma of regendruppel. Straling met een golflengte van bijvoorbeeld 380 nm wordt op een andere manier afgebogen dan 780 nm, en geeft daardoor ook een andere kleur.

PAR & PPF

Je zou misschien verwachten dat het volledige spectrum van de zon, het beste is om een plant mee van energie te voorzien. De zon is immers de natuurlijke lichtbron waar alles door groeit en bloeit op aarde. Toch maken planten geen gebruik van alle fotonen straling die ze van de zon op hun blaadjes krijgen.

De heerlijke warmte straling bijvoorbeeld die je op je huid voelt als de zon lekker schijnt, word door planten niet gebruikt voor energie. Het gedeelte van de straling van de zon dat wel gebruikt word voor de fotosynthese in de plant, noemen we PAR. PAR staat voor Photosynthetic Active Radiation, wat letterlijk vertaald fotosynthetische actieve straling betekent. Oftewel de straling die de fotosynthese activeert.

PAR is dus een uitdrukking voor alle fotonen straling die planten kunnen gebruiken om te groeien en te bloeien. Licht dat wij als mens kunnen zien wordt altijd aangeduid in lumen, maar voor een plant is dus alleen de PAR van belang.

Een andere waarde die erg van belang is voor een goede lamp is de PPF. Dat is een afkorting voor Photosynthetic Photon Flux en die gaat hand in hand met de PPFD of Photosynthetic Photon Flux Density. Dat klinkt erg ingewikkeld maar het komt er op neer dat een lamp fotonen voor de fotosynthese uitstraalt, net zoals de zon. Hoeveel fotonen (lichtdeeltjes) je lamp uitstraalt naar de plant, bepaalt de PPF waarde.

Deze waarde wordt gemeten in micromol per seconde (μmol/s). En nu terug naar de Spectro Light Blast 400 die ik gebruik, deze heeft bij wijze van voorbeeld een totale output (PPF) van 812 μmol/s. PPFD is diezelfde straling, alleen dan gemeten per vierkante centimeter oppervlak dat bestraald kan worden door de lamp. Een laserstraal is bijvoorbeeld heel sterk en straalt veel fotonen uit. Maar dit licht valt slechts op een heel klein oppervlak, niet groter dan een puntje als je het op een muur schijnt. Daar kan je geen plant mee kweken. De spreiding van het licht uit de lamp en hoe ver het reikt zijn daarom ook belangrijke factoren.

Je ziet vaak grafieken met deze waardes bij de specificaties van een lamp staan. Hierboven twee grafieken van de Spectro Light. In de linker grafiek zie je de μmol/m2/s op verschillende hoogtes vanaf de Spectro Light.

Heel erg dicht bij de lamp is het licht zo sterk dat het te fel is voor de planten waardoor die zullen verbranden, de zogenaamde death zone. Een lamp is natuurlijk gemaakt om een veel groter oppervlak te belichten. In het geval van de Spectrolight Blast 400 namelijk een kweekruimte van 120×120 centimeter.

In de rechter grafiek word daarom aangegeven hoeveel μmol/s aan opneembaar licht (PAR), er precies gemeten wordt op 120×120 oppervlakte als de lamp op 130cm hangt. De lamp hangt in het midden van de ruimte dus in het midden zijn de waardes hoger dan aan de randen.

Bij de Spectro Light word er echter gebruik gemaakt van speciale lenzen. Deze zorgen voor een goede lichtspreiding waardoor er in de hoeken van de kweekruimte ook nog goede waardes te zien zijn. Ter vergelijking kan de kracht van de zon ook op deze manier gemeten worden. Dan zijn waardes van ongeveer 500 μmol/m2/s te meten op een zonnige dag van 30 graden, midden in de zomer.

Die zon is mooi gratis nog steeds maar voor de stroom moeten we betalen. Dus als echte zuinige Nederlander is het misschien ook belangrijk om te kijken hoe effectief je lamp nou is, in het omzetten van stroom in licht. Als de Spectro Light op vol vermogen aan staat, heeft ie een effectief licht vermogen van 1.95 μmol/J. Vrij vertaald wil dat zeggen dat er 1.95 micromol (het aantal fotonen) per Joule per seconde (Watt) gemaakt wordt. Hak je het zo in stukjes vertelt het je dus hoeveel licht je krijgt voor elke Watt die je per seconde verbruikt.

Kijk en vergelijk

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over lampen maar ik denk dat je met deze info zelf in staat moet zijn om lampen met elkaar te vergelijken. Verschillen in lichtspectrum hebben een andere uitwerking, omdat dat de groei en bloei van de plant beïnvloed. Een HPS lamp geeft daarnaast bijvoorbeeld meer warmte af dan een LED. Dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel.

Zo raak je eigenlijk nooit echt uitgepraat en vaak is de keus voor een bepaalde kweeklamp ook een persoonlijke keuze. Ik kweek graag met LED omdat dat mooi past bij mijn kleinschalige manier van kweken. Het is lekker zuinig met energie en ik heb niet te veel warmte in de kleine ruimte van de tent, maar toch een groot vermogen aan licht.

Zo heeft iedereen persoonlijke wensen waardoor de ene lamp misschien beter bij je past dan de andere. Ik heb in ieder geval geen klachten over de Spectro Light Blast 400 en de plantjes zo te zien ook niet, want die bloeien lekker voort..

Daarover gesproken, in het volgende verslag zet ik de dames weer in het zonnetje. Dan komt de oogst ook in zicht denk ik. Heb je nog vragen of opmerkingen dan kan je me aanspreken op Facebook. Tot de volgende!

Groetjes Bassie

(advertentie)