- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Voor het eerst binnen wiet kweken met Minigrow One (#1)
Lezers van het eerste uur kennen BongZilla misschien nog wel van de vlijmscherpe columns die hij tot 2015 op CNNBS schreef. Dát doet hij helaas niet meer, maar vandaag maakt BongZilla wel zijn binnenkweekdebuut. In zijn high tech kweekkast Minigrow One kweekt hij namelijk voor het eerst in zijn leven binnenshuis. Kweekverslag.
De Minigrow One is een hightech en topkwaliteit kweekkastje van eigen Hollandse bodem. Ideaal voor kleinbehuisden gezien de afmetingen, bovendien stil en geurloos. De beste LED-lamp, filters en ventilatoren hangen erin, een display met uitgebreide kweekmenu-keuzemogelijkheden. Volautomatisch instellen, bijvoorbeeld 4 weken groei en 7 weken bloei kan ook. Kortom, ideaal voor mijn debuut als binnenkweker!
Hoewel ik al jarenlang fan van wiet ben, beperken mijn eigen oogsten zich – tot nu toe – altijd tot buitenwiet. Daarbij deed ik dat ook nog eens op de luie manier: aarde in de pot, ontkiemd zaadje erin, water geven en hopen op zonnig weer.
Van buiten naar binnen en daar voor God spelen
Sinds kort heb ik echter een bijzondere kweekkast in huis: de Minigrow One. Een soort koelkastje voor wiettelers van topkwaliteit. Deze site schreef er al eerder over, aangezien deze hightech plug & play mini kweekkasten tegenwoordig ook te koop zijn op CNNBS.shop.
Als binnenwiet-thuisteelt-maagd moet ik er nu dus aan geloven. Ik ga dat ding unboxen! Wat me vooraf enigszins geruststelt is dat de producent er een standaard kweekcyclus in heeft voorgeprogrammeerd. Plug en play op de autopilot dus, dat moet zelfs mij toch wel lukken?
Leven op zolder
Op de zolderverdieping heb ik nog wel een plekje vrij voor een kweekkastje van slechts 80 centimeter hoog. Van binnen heb je een kweekruimte van 36 x 38 x 69 cm (bxdxh). Volgens mensen die het kunnen weten, waaronder de uitvinder ervan, kun je met de 65 Watt LED lamp tot aan 100 gram wiet oogsten.
Dat onsje moeten we in mijn geval nog maar niet verwachten, het is tenslotte een debuutkweekje. Het aansluiten van de unit gaat eenvoudig, het is echt plug and play. De speciale ultra-veilige stekker erin bij de kast, en aan de andere kant de gewone stekker in het stopcontact stoppen en het programma begint al te draaien!
Maar eerst wietzaadjes ontkiemen…
Koffie? Nee, maar wel een koffiefilter graag
Ontkiemen doe ik op aanraden van deze website en Dr. Groen in het bijzonder, met een koffiefilter. Verticaal tussen het natte filterpapier zullen ze snel uitkomen. Ik gebruik zaadjes van de wietsoort Sneeze. Een sativa dominante hybride, winnaar van een lezers-kweektest op CNNBS jaren geleden. Echt een lekker smakende high bezorgt ie je, deze topper!
De kleine worteltjes piepen er na een goed etmaal iets uit, en na uiterlijk twee dagen kan je ze in een klein potje planten. Beetje besproeien met water en er een stukje plastic huishoudfolie overheen doen (blijft het vochtig van binnen) en dan moeten er snel twee blaadjes tevoorschijn floepen…
Ik maak als beginner direct een stomme fout: door de ontkiemde zaadjes te bewateren met een plantenspuit, wordt de aarde niet overal nat en zeker midden- en onderin niet. Ai… twee Sneeze kiempjes leggen hierdoor het loodje, eentje krijgt een flinke knal en loopt achter en de laatste doet het gewoonweg fantastisch goed.
Alle begin is moeilijk luidt het cliché (en verdomd het is waar)
De aarde (die ik zo efficiënt liet uitdrogen) bestaat uit een mix van moestuingrond, perliet en worm(aarde). Dr Groen zei dat ik sowieso te weinig aardemengsel in de potjes had gedaan, maar zelfs dat voorkwam niet dat de droogte mijn plantenaantal halveerde.
Op zich is dit namelijk wel een heel gezonde bodemmix voor de prilste levensfase van een wietplantje, zo is mij verteld. Moet je er alleen ook wel voor zorgen dat je potje aarde overal water krijgt. Lesje geleerd, twee down maar ook twee over!
Only the strong will survive
Goed, met die twee voorgeprogrammeerde weken ‘groei’ – de fase waarin de LED-verlichting 18 uur per etmaal van 24 uur aan staat – kom ik er niet. Het gaat tergend langzaam. Eerste dagen alleen iele steeltjes die, zo lijkt het, zo snel mogelijk naar de hemel willen strekken. Maar wellicht dat mijn barbaarse watergeefmethode van de eerste week hier ook meespeelt, wie zal het nu nog kunnen zeggen..?
Ik verdubbel de groeifase, simpelweg door in het menu “reset” te doen, haha. Begint de Minigrow One gewoon helemaal van voren af aan opnieuw. Ofwel met twee weken groei.
Ondertussen kan ik dan mooi de potten gaan bewerken met een stanleymes. Ik had de randjes van de potten die ik gekocht had niet meegerekend en dus pasten er geen 4 in de kweekkast. Net niet. Als ik het randje eraf sloop moet het wel lukken.
Nu weten we inmiddels dat ik helemaal geen 4 bijgesneden plantenpotten nodig heb, er zijn er immers nog maar 2 in leven gebleven. Maar ja, achteraf is het altijd makkelijk lullen.
Na 4 weken groeifase, is het moment van overpotten gekomen. Van een veel kundiger iemand heb ik geleerd dat dit kan zodra je van bovenaf gezien alleen nog een plantje ziet en geen pot met aarde meer. En zelfs bij mij haalt 50% deze belangrijke drempel in het piepjonge leven van een Sneeze wietplant…
Moestuin, wormenmest en perliet
Vanaf nu heb ik nog eens 2 weken groeifase ingepland. De Sneeze zaailingen staan nu in 5 liter potten, wederom in een mix van moestuin-aarde, wormenmest-aarde en perlietkorrels.
Echter; bij het overpotten besluit ik wat extra voeding te geven, BioEnhancer van GreenHouse. Een halve tot een gram door een liter water mengen en dat 50/50 verdelen over de twee grote 5-liter potten.
Harder, faster, better!
Ineens gaat het snel met de twee Sneeze zaailingen. Ze groeien als kool zogezegd, dus ik besluit spontaan na een week om weer opnieuw te gaan resetten. Vanaf nu is het 12/12 licht en donker in de Minigrow, ofwel ik start de bloeifase op.
Helaas wist ik als binnen-beginner niet dat de planten dan gewoon nog even blijven doorgroeien. Of liever: extra snel er nog een groeispurt uit smijten!
Op de volgende foto’s van die eerste twee weken bloeifase – van de 7 die er vooraf geprogrammeerd zijn – zie je ze bijna groeien voor je ogen…
MacGyver is er niks bij
Dan blijkt het ook al snel noodzakelijk om het scrogrek op te hangen, zodat de plant wat kan worden afgeremd in de hoogte. Zeker in een klein kweekkastje zoals de Minigrow geen overbodige luxe. Je krijgt er een metalen scrogrekje bij, plus elastieken. De bevestigingspunten daarvoor zitten al gemonteerd in de kast.
Met de bijgeleverde materialen lukt het echter niet. Het eerste beste elastiekje knapt bij de eerste poging al doormidden. Ik besluit het gewoon met kleine ty-raps te doen. Voordeel daarvan is dat ik het rekje superstrak kan ophangen, de resten van het stukje plastic knip ik af.
Voor deze debuut indoor wietkweek ben ik vergeten om een onderzetbak ofwel plantenschotel te kopen. Dus staan de potten gewoon met hun blote voeten op de bodem van de kast; iets waar ik later nog bestraffend voor wordt toegesproken door een meer ervaren collega. Hierboven is de bodem nog redelijk schoon, maar dat blijft niet zo…
Maar ondertussen trekken de twee Sneeze plantjes zich nergens een reet van aan en groeien ze vrolijk verder. Al snel ontmoet de grootste plant madam scrogrek:
Je ziet het, de planten groeien keihard. Zo hard dat ik het advies krijg om de hoofdtop eruit te halen. Toppen dus, al druist dit enigszins in tegen mijn verlangen naar een dikke, vette eigen gekweekte top wiet in de vorm van een colafles(je). Maar goed, ik luister en doe het.
Dat het geen overbodige voorzorgsmaatregel is, blijkt in de volgende dagen wel. Man, wat groeien die krengen hard als je ze vertroeteld met de beste kweeklamp (aldus de maker van de Minigrow), een gezonde en voedzame aardemix en water!
Tot zover deel #1
Tot slot van deze eerste aflevering de planten na zeven weken in de kweekkast, en een zogeheten totaalshot van de Minigrow One kweekbox, zodat je nog eens goed kunt inschatten hoe groot – of liever gezegd klein natuurlijk – het vernuftige machientje eigenlijk is.
Er komt, mits de wietgoden mij gunstig gezind zijn, nog een tweede verslag op CNNBS. Met daarin de bloeifase – laten we het maar de topfase noemen ook – en hopelijk een meer dan aardige oogst.
Wordt vervolgd… BongZilla
P.S. Meer (technische) informatie over de MiniGrow One vind je hier op CNNBS:
(advertentie)