(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Het Minigrow laboratorium

Minigrow One is absoluut een technisch hoogstandje en werd zelfs ontworpen om de beste kweekkast voor thuisgebruik te zijn. De kast heeft dan ook veel voordelen voor de zelfvoorzienende thuiskweker. Wij brachten een bezoek aan de kweekkastenbouwer om de verborgen kwaliteiten van de Minigrow met eigen ogen te zien, en hadden er een interview met de bedenker en ontwerper van de kweekkast, Fred van Rijn.

De Minigrow One is zo’n vernuftige en degelijk gebouwde kweekkast dat je hem in het echt moet zien om dat echt goed te waarderen. En dus reden we naar het Minigrow hoofdkwartier om met eigen ogen te zien hoe deze technische hoogstandjes nou precies in elkaar zitten.

Minigrow One hoofdkwartier

Het Minigrow hoofdkwartier is ook de persoonlijke werkplaats van de bedenker en maker van de kleine kweekkast, Fred van Rijn. Een strak en modern pand waar de kastjes geassembleerd en dan eerst getest worden voor ze naar de klant gaan. “Er gaat hier geen Minigrow de deur uit zonder dat ie getest is”, vertelt Fred.

Niets lijkt hier echter aan het toeval overgelaten en dat zie je nog het beste aan de Minigrow One zelf. Overal is over nagedacht en alles klopt en werkt. Van het touch screen display dat alles in de kast aanstuurt, tot de kleinste puntjes van de afwerking.

Geestelijk vader van Minigrow Fred laat CNNBS’ founding father Joop zijn laatste modellen zien.

Een dubbele en standaard Minigrow One in een flight case thema.

Mini is groter dan je denkt

Een van de eerste dingen die óns echter meteen opvallen, is dat de kweekkastjes in werkelijkheid veel ruimer zijn dan ze op de foto’s lijken. Het is wel een mini-kweekkast maar van binnen is toch meer dan genoeg ruimte om een wietplant te kweken. Kwekers kweken soms wel 100 gram wiet in de kast, dus zo klein is de Minigrow One ook weer niet.

Zelf heeft Fred een technische achtergrond, en dat is misschien ook wel waarom de Minigrow kasten zo ver doorontwikkeld zijn. Voordat hij zijn bedrijf begon werkte van Rijn dan ook bij bedrijven als Oracle en Microsoft, onder andere op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij had het er prima naar zijn zin maar echt gelukkig werd hij niet in die bedrijfscultuur.

Zelf wilde de kweekkasten bouwer veel liever iets écht goeds maken. En dus gaf hij zijn baan op om letterlijk de beste kweekkast ooit te maken. Inmiddels is dat alweer bijna tien jaar geleden. Het grootste deel van Freds spaargeld zit inmiddels in de ontwikkeling maar die beste kweekkast ooit is er. Tegenwoordig is hij bij Minigrow verantwoordelijk voor het productontwerp en de klantenservice.

Twee hight end Noctua fans houden de kast superstil!

Het platste koolstoffilter ter wereld

Het platste koolstoffilter ter wereld is gewoon hervulbaar.

Kosten noch moeite gespaard

En dat merk je hier aan alles. Kosten noch moeite worden letterlijk gespaard voor de verschillende onderdelen van de Minigrow kweekkast. Zo is de ‘boordcomputer’ speciaal voor de kweekkast ontwikkeld en aangesloten op een gemakkelijk te bedienen touch screen display. Het kleine computertje stuurt alles aan in de kast. Van het lichtschema tot het hele kweekprogramma van zaadje tot oogst eigenlijk.

“Als je het deurtje bijvoorbeeld opent, dan schakelt de LED automatisch over naar een wit licht. Zo kun je je planten in hun natuurlijke kleuren zien en fotograferen, plus het is beter voor je ogen.” En over de deur van de kast gesproken; die sluit en opent heel mooi en subtiel met een magnetische sluiting. Zo kun je hem helemaal wegnemen, en heb je maximaal de ruimte om aan je plant te werken.

We krijgen alle onderdelen van de Minigrow One te zien, en Fred vertelt ons dat die constant in ontwikkeling zijn, en dus ook steeds beter worden. “Alles is zo ontworpen dat het helemaal compatible is met de nieuwe onderdelen, en anders kunnen we de oude onderdelen nog gewoon leveren.”

Het touch screen scherm van de Minigrow

Met dit touch screen display is alles in te stellen…

High end LED’s nog iets beter

De circa 65 Watt LED van de Minigrow One is trouwens ook een bijzonder stukje techniek. “Iedereen kan tegenwoordig een full spectrum LED uit China bestellen, en ik had ook een goedkoop LED-panel kunnen gebruiken”, vertelt Fred. In plaats daarvan is de kast uitgerust met een LED kweeklamp die niet alleen de beste onderdelen heeft maar waar ook veel onderzoek in zit.

Diodes zijn uitsluitend de 3 Watt Osram Square LED’s, en het full spectrum licht bevat bijvoorbeeld ook enkele groene diodes, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat planten dat ook nodig hebben. Het resulteert in mooie compacte planten met korte internodes. Perfect voor de geringe hoogte van de Minigrow.

De kweeklamp hoef je trouwens niet zelf op te hangen, want net als alle andere onderdelen zit dat al stevig in de kweekkast gemonteerd. Dat niet alleen maar het is ook voorzien van een grote heat sink om de warmte effectief af te voeren. Hierdoor wordt de kast niet te warm van binnen en gaat de LED zo lang mogelijk mee.

Over warmte en veiligheid is heel goed nagedacht. De kast bevat hiervoor bijvoorbeeld diverse sensors. Komt de temperatuur boven de ingestelde temperatuurgrens, dan gaat de lamp automatisch dimmen en wordt er meer lucht afgevoerd. Wordt het te koud dan draait de boordcomputer de zaken om. In dat geval wordt er wat minder lucht afgevoerd zodat de temperatuur oploopt. Zo zorgt de Minigrow One zelf voor het juiste stabiele klimaat voor je planten.

Het krachtige 65 Watt (Osram Square) LED paneel. De metalen pinnen zijn voor een magnetisch diffuser-paneel.

Het Minigrow LED paneel

Fred laat zien hoe de LED met de heat sink in de Minigrow gemonteerd zitten.

Slechts 24 Volt

Sowieso is de Minigrow heel veilig, want de kast heeft alle huishoudelijke CE (60335-1) en veiligheidstests doorstaan. Binnenin de kast draait alles dan ook op slechts 24 Volt, in plaats van 220 Volt. Aan de buitenkant zit hiervoor een speciale stekker waar je de adapter op aansluit die voor deze omvorming zorgt. Dit draagt bij aan de veiligheid maar ook aan de betrouwbaarheid van het apparaat.

Als we een kijkje nemen naar de afzuiging en het koolstoffilter in de kast, dan valt ook hier op dat dat totaal niet conventioneel is. De Minigrow One heeft dan ook een speciaal ontworpen afzuiging en geurfilter, dat bovendien de platste afzuiging is die bestaat.

De lichtdichte luchtinlaat van de Minigrow One, en de enige stekker aan de kweekkast.

Minigrow is superstil

Voor de afzuiging heeft de kast dan ook geen buisventilator maar twee geruisloze Noctua fans. Deze zorgen voor een ultralaag geluidsniveau van 33 decibel. “Daar staan bijvoorbeeld vijf kasten aan die we nu aan het testen zijn voor ze naar de klanten toe gaan.” Fred wijst naar de Minigrow kasten en merkt op dat we ze totaal niet kunnen horen. “Mensen gebruiken onze kasten heel vaak op slaapkamers, en die Noctua fans zorgen er onder meer voor dat dat kan.”

Om de geur te filteren heeft de Minigrow net als andere kweektenten en -kasten een koolstoffilter. Maar geen standaardfilter want deze is slechts enkele centimeters dik, en bovendien navulbaar. Je kunt hem gemakkelijk losklikken en legen, en weer met nieuw koolstof vullen.

“Ik wilde graag dat mensen overal terecht zouden kunnen, en bijvoorbeeld niet naar een growshop hoeven om een nieuw filter te kopen. Actief koolstof kun je overal bestellen, en de geringe dikte van het filter zorgt er natuurlijk vooral voor dat er in de kast meer ruimte voor je planten is.”

Uit één stuk

In de werkplaats leren we ook dat de Minigrow One niet uit vier plankjes bestaat, maar in feite uit één stuk gemaakt wordt. De productie daarvan vindt grotendeels plaats op een andere locatie in Rotterdam. Daar worden vlam vertragende en waterbestendige PVC platen op maat gezaagd. Vervolgens worden ze gefreesd zodat ze bij de assemblage uit één stuk gevouwen en gelast kunnen worden. De kasten komen dan ook altijd helemaal ingericht en klaar voor gebruik bij je aan.

Een van de conceptmodellen waar aan gewerkt wordt is dubbel zo groot.

Nieuwe Minigrow projecten

Als we even later een verdieping omhoog gaan in het hoofdkantoor, komen we in het kantoor van Minigrow. Hier werkt van Rijn onder meer aan conceptmodellen. Zo zien we bijvoorbeeld een grotere kweekast in een flight-case model. Met meer dan dubbele inhoud is dit de oplossing voor de thuiskweker die helemaal onafhankelijk wil zijn. De afwerking is gedetailleerd en het formaat nog steeds zo dat hij overal in huis past.

We zullen later uitgebreider schrijven over de Minigrow conceptmodellen, die naar verwachting eind 2024 in productie zullen gaan. Op die kasten zul je nog moeten wachten maar als je voor het beste van het beste gaat dan moet je toch gewoon de originele Minigrow One hebben. Je kunt hem nu bestellen in de CNNBS webwinkel op CNNBS.shop.

(advertentie)