(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Smakelijke ophef rondom 28 cannabisplanten in de tuin van Paleis ’t Loo, allemaal opgestart door een Facebook-filmpje van Marjon Fisher. Geen onbekende voor ons, want actief in de strijd voor erkenning van medicinale cannabis. En haar zaak zou wel eens baat kunnen hebben aan alle publiciteit die het ‘koninklijke wietfilmpje’ nu veroorzaakt!

 

Facebook-filmpje

Eerst maar eens beginnen met dat Facebook-filmpje van zeggen en schrijven zeventien seconden, dat inmiddels viral gaat en ook is opgepikt door mainstream media als dagblad De Gelderlander. Het werd vrijdag gedropt door Marjon Fisher, die haar mobieltje in de tuinen van het paleis in Apeldoorn beslist niet in haar zak had zitten:

Minister Grapperhaus, mag ik dat ook?

Bijna vierduizend keer is het filmpje inmiddels gedeeld. Tegenwoordig wonen er trouwens geen leden van de Koninklijke familie meer in Paleis ’t Loo. Nee, het is een nationaal museum. Veel verschil maakt dat verder niet, haha.

Maar goed, we kunnen dus helaas niet schrijven dat de Oranjes wiet kweken. Wel dat de tuinman van dienst er een opmerkelijke plantenkeuze op na houdt. Hoe zit dat?

Tuinconservator Renske Ek tegenover De Gelderlander: ‘De cannabis die we hebben staan is een variëteit die speciaal gekweekt wordt om touw van te maken, dus er zitten vrijwel geen actieve stoffen in. Dus in die zin heb je er weinig aan.’

Lange geschiedenis van de medicinale cannabisplant

Omdat het overkoepelende thema van de paleistuin dit jaar in het teken van ‘beter met planten’ staat, vond men het – terecht – een gepast idee om dan ook maar 28 wietplanten in te zaaien. Immers, al lang geleden wisten wij hier dat cannabis een heilzame plant is. Wat heet, de medicinale geschiedenis ervan gaat terug tot het oude China en dus naar 3.000 jaar voor Christus (die er op zijn beurt naar verluidt ook wel pap van lustte).

En ook Marjon zelf, komt maandagavond nog even terug op haar succes-post van vrijdag:

Mediwiet-activist en patiënt Marjon Fisher

Ondertussen – terwijl wij vol verwachting op dat beloofde artikel wachten – kunnen wij jullie van harte een ander artikel van de hand van Marjon Fisher aanraden. En wel een uitstekend eerste (!) artikel ooit, over haar betrokkenheid en actie in de inmiddels fameuze zaak van Jan en Jannie. Samen met Bart Hissink (namens het VOC) sprak zij op de gemeenteraadsvergadering van Zwartewaterland in Hasselt, waar Jan en Jannie wonen.

Marjon Fisher spreekt ten behoeve van Jan en Jannie op de gemeenteraadsvergadering van Zwartewaterland…

Marjon schrijft onder meer: “Vijf minuten spreektijd bleek uitdagend. Enerzijds merk ik dat mijn persoonlijke verhaal – dat van patiënte met epilepsie en borstkanker – mensen raakt. Anderzijds is juist het verstrekken van de juiste informatie voor gemeenten essentieel. Zo merkte ik ook toen ik bij mij in de gemeente Schagen gedoogsteun probeerde te krijgen. Dat ging het beste door vooraf met fractieleden, en beleidsmedewerkers in gesprek te gaan.”

Lees hier het hele verhaal dat Marjon schreef voor ons medicinale zusje Mediwietsite:De Jan en Jannie-case • Marjon Fisher doet verslag

(advertentie)