(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waarin een klein land kleinzielig kan zijn. Ofwel de soap rondom Jan (73) en Jannie (68) Raalte, inwoners van het Overijsselse Hasselt. In hun tuin staan twee wietplanten die gebruikt worden om olie te maken voor Jannie die aan psoriasis lijdt. Maar door een anonieme tip krijgt de politie er lucht van en die dreigt de planten weg te komen halen, afgelopen zaterdag. Dat is echter nog steeds niet gebeurd. Ondertussen is er wel een mediastorm uitgebroken over zoveel Hollandse hennepwaanzin!

 

De ene burger is het andere bedrijf niet

De Nederlandse staat steunt en faciliteert via overheidsvergunningen de grootschalige productie en export van wiet en wietolie. En dan hebben we het niet over Bedrocan, tenminste niet alleen over dit Groningse bedrijf. Zie onze berichten eerder dit jaar over de praktijken van FYTA in Waalwijk en OFINEXT in Wageningen. Firma’s die dankzij een zogenaamde wetenschapsvergunning van het CIBG tienduizenden kilo’s wiet (!) en enorme hoeveelheden wietolie mogen maken en verkopen!

En dit terwijl de teelt van wiet en zeker de productie van wietolie in Nederland verboden zijn volgens de wet. Maar de wet geldt blijkbaar uitsluitend voor de gewone man en vrouw op straat, en niet voor commerciële bedrijven die geld kunnen verdienen aan (buitenlandse) cannabispatiënten…

Misdaad Anoniem

Terug naar Jan en Jannie, die dus moeten vrezen dat de staat wel in actie komt tegen hun twee wietplanten in de tuin. Nadat een ratterige burger Misdaad Anoniem op de hoogte stelde van die twee planten kreeg het stel van de politie te horen dat de buitenwiet binnen 2 weken weg moest zijn, anders zou Oom Agent de verboden planten zelf uit de grond komen trekken en wel op zaterdag 17 augustus.

Dat de oogst van de planten bestemd is voor wietolie die de symptomen – met name jeuk – van Jannie’s psoriasis te verlichten, mocht allemaal niet baten. Verboden is verboden, nietwaar?

Burgemeester, politie en VOC

Vervolgens zoeken de wanhopige Jan en Jannie de publiciteit, onder andere via het VOC. Diverse media berichten over de zaak, waarbij het opvalt dat zelfs De Telegraaf  niet geheel onsympathiek staat ten aanzien van de slachtoffers in deze krankzinnig episode van de Hollandse Hennepoorlog.

Ook burgemeester Eddy Bilder van de gemeente Zwartewaterland waar Jan en Jannie wonen, weet eigenlijk niet goed wat hij aan moet met deze zaak (terwijl hij vanuit zijn functie het gezag heeft over de politie). “Ik kan mij goed verplaatsen in de beweegredenen om deze planten te hebben. Ik ben niet zo gelukkig met wat er gaande is. Dit is een zaak van de politie en ik kan niets voor ze betekenen. In Nederland hebben we een lastig beleid omtrent wiet.”

Bart Hissink brengt namens het VOC zelfs de hele zaterdag door bij Jan en Jannie, om ze bij te staan als de politie hun belofte nakomt en de twee wietplanten uit de grond wil komen rukken. Maar de politie komt niet opdagen…

Cliffhanger in een slechte soap

Tja, wellicht is de politie wat kopschuw geworden door alle aandacht en wachten ze met de tegenaanval tot de mediastorm weer wat is gaan liggen. Hoe dan ook is het een cliffhanger die niet misstaat in deze soap in Hasselt, die overigens weer eens haarfijn aantoont dat de grens van de waanzin in de war on drugs nu toch wel bereikt is als we ons met z’n allen druk moet maken over twee wietplanten in de tuin van twee bejaarde medelanders…

UPDATE: Maandagochtend heeft de politie alsnog de2 wietplanten van Jan en Jannie weggehaald. Heel laf ook nog terwijl het echtpaar boodschappen doen was in Staphorst. Bravo politie, wat zijn jullie toch een helden! Op de landelijke politiesite verdedigen de dienders hun handelen ook nog, check dat HIER.

POWNED maakte nog een filmpje over de zaak nadat de politie langs is geweest:

(advertenties)