(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De gewone burger die het waagt om enkele wietplantjes te kweken en/of daar THC-olie van maakt (wat gezien wordt als een verboden harddrug), wordt zonder pardon juridisch aangepakt en waarschijnlijk zijn huis uitgezet. Maar voor bedrijven en overheid zelf gelden blijkbaar andere wetten. Nadat we eerder al de grootschalige wietteelt van FYTA – onder het mom van een onderzoekslicentie – openbaarden, kunnen we opnieuw aan de bak. Het Nederlandse Ofinext gaat – eveneens onder de vlag van ‘wetenschappelijk onderzoek’ – op grote schaal wietolie met THC produceren. En nee, niet voor hulpbehoevende Nederlandse patiënten, maar voor de lucratieve internationale markt!

 

Complot of geen complot, is dat nog de vraag?

Je zou er bijna een complot in kunnen gaan zien: commerciële partijen die met een wetenschapsvergunning van de overheid – het CIBG in dit geval – op zak op grote schaal wiet(olie) produceren. Terwijl volk en vaderland voor de buitenwacht neuzelen over een kleinschalig experiment met gereguleerde wiet voor enkele tientallen coffeeshops, worden er door bedrijven als FYTA en nu weer Ofinext zonder enige belemmering tonnen wiet geteeld en tonnen wietolie verscheept naar het buitenland.

En dat alles niet met open vizier, maar zich verschuilend achter een door het CIBG uitgegeven ‘opiumontheffing voor wetenschappelijk onderzoek’. Het complot zit ‘m hierin dat CNNBS onderhand denkt dat dit allemaal mét instemming van de overheid (het CIBG in ieder geval en wellicht ook de ministeries van Justitie & Veiligheid en van Volksgezondheid) plaatsvindt.

Geld verdienen hè, dat stijgt boven alles uit en al helemaal boven de drugswetten voor gewone burgers.

CIBG-vergunning is vrijbrief voor massaproductie

Dat ze het niét zouden weten van die massale wietproductie onder de wetenschapsvlag is sowieso onzin, want CNNBS heeft in de zaak FYTA herhaaldelijk om opheldering gevraagd bij het CIBG, dat die wetenschapsvergunningen klaarblijkelijk als warme broodjes verstrekt zonder enig inzicht in wat de gelukkige ontvangers daarmee van plan zijn. Tot onze stomme verbazing zit er ook geen enkele limiet op zo’n vergunning: je kan zoveel kilo’s wiet telen als je wilt!

En dat is dus allemaal des te schrijnender als je weet dat er dagelijks mensen worden opgepakt of hun huis worden uitgezet omdat ze op heel kleine schaal hetzelfde doen: enkele wietplantjes kweken en THC-olie extraheren voor medicinaal gebruik.

Wereldprimeur voor Nederland

FYTA blijkt dus bepaald geen incident. Woensdag stuitten wij via de website C2W – ‘platform voor professionals in de chemie & life sciences’ – op een bijna identieke zaak. De kop van het artikel is ook niet verhullend: ‘Ofinext als eerste aan wietolie‘.

We citeren C2W: ‘Als eerste bedrijf ter wereld gaat het Nederlandse Ofinext op grote schaal wietolie produceren voor medicinaal gebruik. Ofinext is een samenwerking tussen het Groningse Ofichem en het Wageningse Phytonext, die beiden al jaren een opiumontheffing hebben voor onderzoek naar cannabisextracten.’

Vervolgens wordt er verwezen naar de situatie in Nederland met een minimaal legaal aanbod in apotheken en het ‘alternatief van de illegale handel’, om weer te eindigen met de loftrompet over de geweldige ‘plant-identieke wietolie’ die Ofinext uit Wageningen dus ‘op grote schaal onder farmaceutische condities en strenge regelgeving (Good Manufacturing Practice)’ gaat produceren.

En het ronkende nieuws wordt afgesloten met: ‘De productie van de wietolie zal eind dit jaar een feit zijn.’

Tonnen wiet en grootschalige olieproductie in Nederland

Bam! Het zijn verdomme net zulke stellige beweringen als dat we enkele maanden geleden aantroffen in het persbericht van de Duitse beursgenoteerde farmaceutische bedrijf Dermapharm, toen dat trots meldde dat FYTA uit Waalwijk jaarlijks 12.000 tot 25.000 kilo medicinale cannabis gaat telen. En dat de Duitsers toch maar mooi 20% van die vette Nederlandse cannabiskoek gekocht hebben.

Een verschil is wel dat dit Ofinext in tegenstelling tot FYTA over een website beschikt. Nou ja, meer dan een beginscherm is het niet, maar daar wordt bepaald niet geheimzinnig gedaan over de intenties:

Ofichem, farmaceutische holding in Groningen

Wie zitten er achter deze nieuwe  joint venture tussen het Groningse Ofichem en het Wageningse Phytonext, die dus beide al over een CIBG-licentie voor wetenschappelijk cannabisonderzoek beschikken?

Ofichem staat eigenlijk voor Ofichem Group en daar hangen weer 9 verschillende bedrijfjes onder. Het moederbedrijf Ofichem bestaat al 40 jaar, en de rest van de activiteiten laten we je zien in dit screenshot dat we van hun site hebben geplukt:

Ook op hun eigen site kondigt Ofichem het ‘wietolie-nieuws’ groot aan, onder de kop ‘WORLD FIRST! DUTCH COMPANY TO START LARGE-SCALE PRODUCTION OF CANNABIS OIL FOR MEDICINAL USE UNDER PHARMACEUTICAL CONDITIONS‘.

En ze weten in Groningen wel hoe de vlag er voor de gewone man en vrouw bijhangt hoor voor wat betreft cannabis. Lees dit citaat maar eens: ‘The Netherlands has a lot of know-how and experience in the field of cannabis, but we now need to take things to the next level quickly. If not, others will catch up and we will lose our competitive advantage.’

Dus daar gaan we niet op wachten, ben je gek? Er kan en moet NU geld verdiend worden! Onder het mom van wetenschapsonderzoek gaan NL-bedrijven gewoon vast aan de slag met grootschalige productie van wiet (FYTA) en wietolie (Ofichem + Phytonext, ofwel Ofinext), ook al zijn beide zaken nog ILLEGAAL volgens de letter van de Nederlandse wet.

Maar ja, zoals gezegd, die wet geldt blijkbaar niet voor farmabedrijven en de overheid zelf. Die Opiumwet geldt alleen voor jou en mij als we het gore lef hebben om thuis wat wietplanten te kweken of daaruit wat flesjes olie extraheren…

Phytonext in Wageningen

Goed, dat was het deel van farmabedrijf Ofichem Group, dat zelf zegt dat het met de nieuwe joint venture in staat is om ‘de link te leggen tussen de farmaceutische kennis uit Groningen en de botanische kennis uit Wageningen’.

Dan wippen wij ook maar even naar Wageningen en wel naar de website van het partnerbedrijf Phytonext, dat – het zal geen toeval zijn ook – gevestigd is op het Agro Business Park aldaar. Op de site worden we als bezoeker als volgt begroet:

En de meest interessante en dus lucratiefste ‘natural resource’ is natuurlijk cannabis. Die heeft ook als enige een eigen menu-onderdeel, dus klikken we daar als vanzelf op. We lezen dat ze in Wageningen al sinds 2014 beschikken over een ‘opiaten licentie van de Nederlandse overheid om te werken met cannabis’.

Het zijn eigenlijk niets meer of minder dan de ongekroonde extractie-koningen daar bij Phytonext. ‘Phytonext technology has proven to be the best method extraction method for full spectrum extracts in an efficient and standardized way. The resulting extracts have a cannabinoid and terpene profile that is similar to the plant’, zeggen ze zelf. Ziet er dan zo uit in een schemaatje, dat winnende businessmodel:

Ofwel, ze kunnen er wietolie maken met alles erop en eraan – THC voorop. Olie uit wiet die jij en ik op straffe van geldboetes, huisuitzetting en een strafblad NIET mogen maken omdat het een verboden harddrug is, die op Lijst I staat van de Nederlandse Opiumwet.

En de overheid? De overheid – het CIBG van Volksgezondheid voorop – doet waar Nederland historisch gezien altijd goed in is geweest: als er maar geld mee te verdienen valt doen we het toch gewoon!? Tulpenbollen, Afrikaanse slaven, cannabis… Desnoods knijpen we twee oogjes dicht om die felbegeerde zilvervloot binnen te halen. Want nogmaals; de wet geldt alleen voor burgers!

[openingsbeeld: VectorMine/Shhutterstock]
(advertentie)