- Buitenwiet test ’24 update #28: laatste update van het jaar!
- Zo kweek je binnen je allerbeste autoflower
- ‘Entourage-effect’ zorgt voor sterkere, langere high dan pure THC!
- Review: wat vinden de Terp Inspectors van de medicinale wiet van Bedrocan?
- 13 duivelse maar oh zo belangrijke dilemma’s voor wietkwekers
- Studie: cannabis allereerste gewas dat mensen teelden!
Update dossier FYTA & Dermapharm • Eindelijk ‘spreekt’ FYTA!
Vorige week publiceerde CNNBS 2 artikelen over het Duitse beursgenoteerde farmaceutische bedrijf Dermapharm dat een belang had verworven in de Nederlandse producent van medicinale cannabis FYTA. Dat bedrijf uit Waalwijk zou volgens de Duitsers sinds 25 februari een officiële CIBG-licentie hebben voor de teelt van 12.000 kg mediwiet per jaar, uit te breiden naar liefst 25.000 kilo. Dat is grofweg 10 keer zoveel als dat Bedrocan nu per jaar teelt voor het Bureau Medicinale Cannabis. Maar bestaat zo’n licentie wel? Een update met reactie van het CIBG en een uiterst verrassend statement van FYTA (én Dermapharm)!
FYTA mag 12.000 tot 25.000 kilo mediwiet telen, per jaar
Even in het kort het verhaal tot dusver. Op woensdag 13 maart publiceert CNNBS het artikel ‘FYTA nieuwe legale NL mediwietteler à 12 ton per jaar‘. Door een officieel persbericht van het Duitse bedrijf Dermapharm zijn we op het spoor gezet van deze mediwiet gigant FYTA, waar wij nog nooit eerder van hebben gehoord. Volgens Dermapharm hebben zij voor een niet nader bekend gemaakt bedrag een belang van 20% genomen in deze producent van medicinale cannabis uit Waalwijk.
FYTA zou daarvoor beschikken over een vergunning van het CIBG, de overheidsinstantie in Nederland die toeziet op de productie van mediwiet. Volgens de Duitsers is die vergunning zelfs uit te breiden tot maximaal 25.000 kilo wiet, per jaar wel te verstaan. Dermapharm meldt verder in het persbericht: ‘FYTA heeft momenteel haar eigen state-of-the-art productiefaciliteit in Waalwijk die de productie tot 25 ton medicinale cannabis per jaar mogelijk maakt.’ En bij zulke hoeveelheden wiet praten we over een omzet van vele, vele tientallen miljoenen euros, ieder jaar weer.
Licentie voor 12.000 kilo wiet per jaar is onbestaanbaar
Het zijn cijfers die ons met de oren doen flapperen. Wat hebben wij gemist?! Voor zover bekend moet er dit voorjaar nog een tender (aanbestedingsprocedure) worden uitgeschreven door de overheid, die er inderdaad naar streeft om meer aanbieders dan alleen Bedrocan op de Nederlandse mediwietmarkt toe te laten.
Bovendien; als het om zulke aantallen gaat lijkt het ons onmogelijk dat dit even zomaar onder de tafel kan worden afgehandeld. In dat vermoeden worden we door het CIBG – en later ook telefonisch door Bedrocan – bevestigd, hetgeen daags na de eerste publicatie leidt tot een tweede artikel op CNNBS: ‘Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!‘.
Voor de duidelijkheid; uiteraard belt CNNBS herhaaldelijk zowel met Dermapharm als met FYTA voor een reactie, maar die blijft – ondanks de belofte om terug te bellen – tot op heden uit.
Dermapharm huurt Amsterdams advocatenkantoor in
Wel krijgt CNNBS een dag later, vrijdag 15 maart, een telefoontje van advocatenkantoor Rademakers uit Amsterdam. Dat treedt op namens het Duitse Dermapharm, en advocaat Erwin Rademakers zegt er specifiek bij: “Niet namens FYTA”. Een opmerking die later in dit verhaal nog van belang wordt.
Ons wordt verzekerd dat er in Grünwald geen onduidelijkheid bestaat over de ‘vergunningssituatie in Nederland’. Dat wil CNNBS uiteraard graag zwart-op-wit zien en de advocaat belooft ons dat hij dat voor elkaar probeert te krijgen. Later die middag meldt hij ons dat dit pas na het weekend gaat lukken.
Als we woensdag 20 maart nog steeds niets uit Amsterdam/Duitsland hebben vernomen, nemen we zelf contact op met genoemd advocatenkantoor. CNNBS wil graag een update over deze toch wel vreemde zaak publiceren en we vragen of het dan blijft bij de opmerking dat men bij Dermapharm volledig op de hoogte is van de vergunningssituatie bij FYTA?
‘Nee’, luidt het antwoord, ‘uiterlijk vrijdag krijgen jullie een officieel statement van Dermapharm’.
Onderzoek betekent niét grootschalige medicinale wietteelt
Ondertussen nemen we opnieuw contact op met het CIBG, om daar meer te weten te komen over de wietvergunning van FYTA. Namens het CIBG vertelt Vera Wagenaar ons dat er inderdaad op 25 februari 2019 een ‘ontheffing op basis van wetenschappelijk onderzoek’ is afgegeven aan het bedrijf uit Waalwijk. Daarin worden overigens nooit aantallen kilo’s wiet genoemd, geen minimum en geen maximum aantallen.
Wagenaar kan zich dan ook niet voorstellen dat de aantallen die Dermapharm toedicht aan FYTA – minimaal 12.000 kilo en uit te breiden tot liefst 25.000 kilo, per jaar – kunnen kloppen. “De wiet die er geproduceerd wordt mag uitsluitend gebruikt worden voor de onderzoeksdoelstelling. De rest moet vernietigd worden.”
Het toezicht op deze ‘wetenschapstelers’ ligt overigens bij de hoofdinspecteur Opiumzaken van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Hoe dan ook, er is rondom dit thema sprake van “strenge regelgeving”, aldus Wagenaar.
Voor alle duidelijkheid: met zo’n Nederlandse onderzoeksontheffing van het CIBG mag er dus in geen geval op grote schaal commercieel medicinale cannabis worden geteeld. Laat staan dat die primair bedoeld is voor het buitenland. Het was en is nog steeds uitsluitend de firma Bedrocan in Groningen die in opdracht van de overheid (Bureau Medicinale Cannabis) legaal grote hoeveelheden medicinale cannabis teelt. Wiet die uiteindelijk via BMC en apotheken bij de patiënten terechtkomt, en waarvan ook een deel wordt geëxporteerd naar buitenlandse markten.
Echter; dat FYTA uit Waalwijk met slechts een onderzoeksontheffing duizenden kilo’s voor de (inter)nationale medicinale cannabismarkt zou kunnen telen, is dus zo goed als zeker uitgesloten.
Een anti-climax of een cover-up operatie?
De ontknoping van dit vreemde verhaal nadert. Het is nu maandagavond 25 maart. Zojuist eindelijk, na anderhalve week wachten, antwoord gekregen namens Dermapharm van advocaat Erwin Rademakers.
Hij blijkt echter ineens wél namens het Nederlandse bedrijf FYTA te spreken, en belooft een statement van het Waalwijkse bedrijf over alle commotie en de vele vragen in de cannabisbranche over de 12 tot 25 ton mediwiet van ze. Het statement is óók namens Dermapharm, zegt Rademakers als we hem daar specifiek om moeten vragen.
Ga er even voor zitten, dit is wat Dermapharm/FYTA als verklaring geeft voor alle CNNBS vragen over 12.000 tot 25.000 kilo wiet per jaar en een state-of-the-art wietkwekerij in Waalwijk die staat te popelen om tienduizenden kilo’s medicinale en lucratieve semi-farmaceutische cannabis te produceren. Mét een door het CIBG op 25 februari 2019 verstrekte ‘ontheffing van de Opiumwet voor wetenschappelijk onderzoek’ bovendien!
Het ultieme non-antwoord bestaat
Verbijsterd. Niet serieus genomen. Dit is een non-antwoord. Nee, dit is het ultieme non-antwoord aller tijden.
Na anderhalve week wachten op een statement van Dermapharm, krijgen we dit nietszeggende feitje (dat CNNBS al lang wist en eerder bevestigd had gekregen via het CIBG) gepresenteerd. En ineens wel van FYTA, dat CNNBS nooit te woord wilde staan als we belden voor informatie van hun kant.
Uiteraard klimmen we direct in de pen en sturen de volgende vragen op naar de Dermapharm/FYTA advocaat, nadat we hem de hartelijke groeten hebben gedaan en bedanken voor het, ahum… statement.
Overige, eerdere CNNBS ‘Dermapharm & FYTA’ posts
Oh ja, voor als je het allemaal niet helemaal meer kunt volgen – zelfs wij moeten af en toe keihard in onze wang knijpen om bij de les te blijven – lees dan ook de eerder artikelen over deze toch op zijn minst ietwat vreemde, stinkende zaak.
Wat te denken bijvoorbeeld van het feit dat er blijkbaar door het CIBG ontheffingen van de Opiumwet worden verleend aan bedrijven die net anderhalf jaar bestaan, zónder dat er ook maar een minimum en/of maximum aantal kilo’s wordt genoemd dat mag worden geteeld ’ten behoeve’ van de wetenschap?!
Nee, dit keer is het niet de wiet zelf die stinkt als je het ons vraagt… Maar oordeel vooral zelf.
Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!
*mocht er nieuwe informatie binnen komen, bijvoorbeeld antwoord op onze vragen aan Dermapharm, CIBG, FYTA, dan lees je dat uiteraard hier op CNNBS. Power to the plant!
(advertentie)