(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel geheimzinnigheid rondom een spectaculaire ontwikkeling in Nederland: voor het eerst krijgt een ander bedrijf dan Bedrocan toestemming van de Nederlandse overheid om op grote schaal commercieel medicinale cannabis te gaan kweken: FYTA uit Waalwijk. Hun licentie voor (minimaal) 12.000 kilo per jaar is tot nu toe door alle betrokken partijen stilgehouden, maar CNNBS kreeg er lucht van toen het Duitse Dermapharm Holding SE bekendmaakte dat het een 20% aandeel heeft genomen in het tot op heden volstrekt onbekende Nederlandse (eenmans)bedrijf. **UPDATE – Ministerie van VWS ontkent officieel dat er een 2e vergunning is verstrekt, uitsluitend Bedrocan mag in Nederland medicinale cannabis produceren!

 

Slechts 1 legale cannabisproducent in Nederland: Bedrocan

Officieel is de stand van zaken in Nederland nog altijd dat uitsluitend de firma Bedrocan in Veendam een vergunning heeft voor de teelt van medicinale cannabis. Vorig jaar werd een tender om meer partijen toe te laten op onze markt afgebroken, omdat er door Canadese wiettelers geklaagd was over de oneerlijke procedure.

Daarna is het stil gebleven bij Bureau Medicinale Cannabis (BMC), dat toeziet op de mediwietmarkt en de tender uitschreef. De Volkskrant schreef deze week nog dat er pas dit voorjaar wellicht een nieuwe tender wordt uitgeschreven.

Maar wat schetst onze verbazing als we op de farmaceutische website Pharmiweb.com op 4 maart lezen dat het Duitse bedrijf Dermapharm Holding SE een 20% belang heeft genomen in FYTA Company B.V. en FYTA Tech B.V., beide gevestigd in Waalwijk. Het persbericht van Dermapharm, dat al sinds 1991 bestaat, krijgt als titel mee: ‘Dermapharm Holding SE acquires stake in cannabis producer for pharmaceutical applications’.

Een Nederlandse cannabis producent dus, maar niét de enige officiële producent met een BMC (of CIBG-)licentie: Bedrocan. Wat is hier aan de hand?!

FYTA, wat is dat dan?

Heel veel geheimzinnigheid zoals gezegd. Zo blijken de beide FYTA BV’s bijvoorbeeld geen website te hebben, noch sociale mediakanalen. Wel kunnen we via de Kamer van Koophandel achterhalen dat de bedrijven zich in mei 2017 hebben ingeschreven, en wel als ‘financiële holdings’. En dus niet als ’tuinbouwbedrijf’ bijvoorbeeld, wat je toch eerder zou verwachten als we over een cannabis producent praten…

Maar kijk, op de site ‘Bedrijvenpagina.nl’ is FYTA wat spraakzamer en lezen we dit over de bedrijfsactiviteiten: ‘Het uitoefenen van een land en tuinbouwbedrijf, het vervaardigen van plantaardige farmaceutische grondstoffen alsmede holding- en financieringactiviteiten’. En dat past natuurlijk wel prima bij de Duitse bekendmaking!

Na enig speurwerk komen we erachter dat er inmiddels nog meer BV’tjes onder de FYTA-paraplu zijn gehangen, die als adres Palestrinastraat 23 in Waalwijk voert en waar officieel slechts één persoon werkzaam is. Zo is er afgelopen januari een aparte BV opgericht: FYTA Life Care B.V. En een half jaar na FYTA Tech en FYTA Company is er in november 2017 Digitales Investment B.V. gevestigd. Net als een woonhuis van 130 vierkante meter trouwens, dat is er ook nog op de Palestrinastraat 23 in Waalwijk.

Wie zit er achter die FYTA BV’s?

Kortom, er zijn inmiddels vier FYTA BV’s actief op hetzelfde Brabantse adres. Via de zakelijke website LinkedIn komen we er ook achter wie toch die ene persoon is die in dienst is bij FYTA. Het blijkt te gaan om Léon van Orsouw uit Oss, die zich op LinkedIn voorstelt als ‘Head Of QA bij Fyta company b.v.’  En we vinden er zowaar het enige traceerbare snippertje bestaansbewijs: een bedrijfslogo.

Voordat Léon bij FYTA begon, werkte hij een aantal jaren voor Aspen Pharma Group, een pharmaceuticals onderneming met als officiële vestigingsplaats: La Lucia Ridge Umhlanga, Kwazulu Natal.

De Brabander prijst zichzelf verder aan met de woorden: “Experienced Lead with a demonstrated history of working in the pharmaceuticals industry. Skilled inChange Control, Validation, GMP, Six Sigma, and Quality Assurance.”

Update – FYTA Company staat niet op Léons naam ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daar staat bestuurder Frederikus Gerardus Josephus Maria van de Wiel als enige naam. Zie ook de follow-up van dit artikel: ‘Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!

Pharmaceuticals

Terug naar het nieuws van de Duitse onderneming Dermapharm, dat zichzelf omschrijft als: ‘A leading manufacturer of patent-free branded pharmaceuticals for selected therapeutic areas in Germany with a growing international presence’. Het gemeenschappelijke woord tussen de Nederlander het het Duitse bedrijf is hier dus: pharmaceuticals.

En daar kan je cannabis tegenwoordig ook onder scharen. Sterker nog, DermaPharm aarzelt niet om de beide FYTA BV’s waarin het nu een 20%-aandeel heeft genomen, te omschrijven met de woorden: ‘bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van medicinale cannabis voor farmaceutische toepassingen’.

Welja, en dat in Nederland. Watskeburt en vooral: wat hebben wij gemist?

Het Duitse Dermapharm bestaat sinds 1991 en heeft een jaaromzet van bijna een half miljard euro, zo leren we van hun site…

Nou, in ieder geval dus dat er naast Bedrocan nóg een Nederlandse (medicinale) wietteler een vergunning heeft gekregen. Tenminste als we Dermapharm mogen geloven, dat in de persverklaring stelt dat FYTA op 25 februari 2019 toestemming van het Ministerie van Volksgezondheid & Welzijn heeft gekregen voor de wietteelt. Of eigenlijk van het V&W onderdeel CIBG om precies te zijn.

En nu wordt het helemaal bizar (wat ons betreft). We citeren de officiële verklaring van Dermapharm over de vergunning voor FYTA:

‘De goedkeuring betreft ongeveer 12 ton medicinale cannabis per jaar en is nog uit te breiden. FYTA heeft momenteel haar eigen state-of-the-art productiefaciliteit in Waalwijk die de productie tot 25 ton medicinale cannabis per jaar mogelijk maakt.’

Einde citaat. En even voor de juiste inschatting van deze cijfers. Bedrocan produceert om en nabij de 2.000 kilo (2 ton) per jaar en hoopt uiteindelijk naar eigen zeggen uit te groeien tot een jaarproductie van 4.000 tot 6.000 kilo. In Waalwijk zou nu dus al een – tot op heden volstrekt onder de radar gebleven – tiptop wietplantage mét overheidsvergunning liggen die vanaf scratch 12.000 kilo per jaar kan produceren…

Mediwiet regulator CIBG

Namens het management van het Duitse farmabedrijf Dermapharm Holding SE spreekt Karin Samusch vervolgens haar blijdschap uit over de deal met de Hollanders. “Wij werken al vele jaren intensief met natuurlijke producten. Naar ons idee wordt de markt voor medicinale cannabis steeds belangrijker. De investering in FYTA is daarom een logische stap in het zeker stellen van onze toegang tot die markt.”

Tja. Uiteraard probeert CNNBS bij het CIBG bevestigd te krijgen dat er inderdaad een tweede wietteelt licentie is verstrekt. CIBG staat trouwens voor ‘Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg’, maar dat dekt de lading niet meer en dus hanteert men uitsluitend nog de afkorting.

Op de Wiki-pagina van het CIBG staat verder letterlijk: ‘Het CIBG maakt ook de productie en verspreiding van medicinale cannabis mogelijk.’ Op het moment van schrijven – woensdagmiddag 15.40 uur – hebben we van het CIBG nog geen reactie ontvangen op onze vragen.

Und jetzt?!

Tja, alles is mogelijk in Neder(wiet)land, maar als bovenstaand relaas van Dermapharm feitelijk blijkt te kloppen, is er in het beste geval van alles verzwegen en onder de tafel gehouden door partijen. Want hoe kan FYTA, een 1-mansbedrijfje in Waalwijk dat nog geen twee jaar bestaat, zonder de beloofde BMC tender ineens aan een overheidsvergunning voor de teelt van minimaal 12.000 kilo wiet komen?!

En als het niet klopt hebben de Duitsers toch een serieus probleem, want dan hebben ze miljoenen betaald aan – zeer waarschijnlijk – Léon van Orsouw van de FYTA BV’s voor een minderheidsbelang van 20% in drie keer niks…

*UPDATE MET REACTIE CIBG!

Donderdagmorgen om 10.00 uur belt woordvoerder Vera Wagenaar van het CIBG – waar dus ook het Bureau Medicinale Cannabis onder valt – met CNNBS. Haar verklaring naar aanleiding van onze vragen is overduidelijk: “Alleen Bedrocan heeft in Nederland een vergunning voor de productie van medicinale wiet. Meer niet, slechts één partij.”

Er is dus absoluut geen sprake van het verstrekken van een licentie door het CIBG op 25 februari aan FYTA in Waalwijk.

Wagenaar: “Dat kan ook helemaal niet, want zoiets moet in Nederland verplicht via een aanbesteding verlopen. Die tender is vorig jaar afgebroken, maar wordt binnenkort – wellicht nog deze maand of anders in april – opnieuw opgestart.”

LEES OOK: Update FYTA & Dermapharm: teeltlicentie 12 ton bestaat niet!

(advertentie)