(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Minister Grapperhaus van Justitie trok in het kader van zijn ‘ondermijningscampagne’ en onder het aloude motto ‘woensdag gehaktdag’ naar Groningen. Om daar samen met de burgemeester getuige te zijn van liefst 10 invallen bij growshops. Acties die tegenwoordig al lang niet meer uitsluitend uit de koker van politieagenten komen, zo leren we…

 

Roemruchte growshopwet uit 2015

Onze columnist en in cannabiszaken gespecialiseerde advocaat Maurice Veldman zal over weinig onderwerpen zó vaak hebben geschreven als over de growshopwet. Die omstreden en vaak misbruikte wet uit 2015 stelde voortaan ook de ‘facilitators’ van wietteelt aansprakelijk, en dus strafbaar. De bedoeling van de wet was om de grootschalige, commerciële wietteelt aan te pakken.

Maar in de praktijk blijken ook, en misschien wel vooral, de kleinere growshops de pineut. Zij zijn het meest zichtbaar tenslotte, dus gemakkelijk (aan) te pakken. Net zoals coffeeshops vaak de l*l zijn simpelweg omdat ze het meest zichtbaar zijn in de cannabisketen.

Dat de écht grote wietteelt jongens – die waarbij je enigszins terecht over georganiseerde misdaad zou kunnen spreken – nooit shoppen in zo’n kleine winkel… ach dat zijn details voor muggenzifters. Het gaat hier om het landsbelang, om de strijd tegen ondermijning verdorie!

Inval in 10 growshops in Groningen

Aangezien je in alle growshops inderdaad spullen kunt kopen waarmee je plantjes kunt kweken – wietplanten inbegrepen – zijn het met name deze in het straatbeeld zichtbare winkels (en soms groothandels) die op de korrel worden genomen. Zoals deze woensdag dus in de stad Groningen, waar de overheid in liefst 10 growshops tegelijk binnenviel!

En dat niet alleen, de verantwoordelijke minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus kwam hoogstpersoonlijk naar het hoge noorden om te kijken. Na afloop van het geregisseerd overheidspesten van growshops, gaven de minister en burgemeester Peter den Oudsten een persconferentie. Zo leren we dat ze een growshop ook al  kaltstellen door er simpelweg de Belastingdienst op af te sturen en die alles in beslag te laten nemen, om zo de ‘business stop te zetten’ zoals Grapperhaus het zegt.

Een beetje droge kost wellicht onderstaande video van RTVOOG, maar je krijgt wel een gratis lesje ondermijningsdemagogie!

[openingsbeeld is een fragment uit bovenstaande video van RTVOOG]
(advertentie)