(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen de Nederlandse boeren hebben kennelijk problemen, want ook Belgische boerke heeft een probleem. Nee, niet over de stikstof-uitstoot van zijn binnentuin maar over zijn autoflowers. Die krijgen namelijk gele bladpuntjes, terwijl er op de bladeren zelf zwarte plekjes ontstaan. Lieve Muna, hoe wordt deze autoflower weer gezond en gelukkig?

Soms krijg ik mails van lezers die zich zorgen maken om wietplanten die eigenlijk niet zo heel veel problemen hebben. Vaak – en ook in dit geval – is de plant waarom het gaat eigenlijk best in orde, maar kan het wel een stuk beter. Belgisch boerke stuurde me een dergelijke mail over zijn autoflowers, die gele bladpuntjes en een paar kleine zwarte stippen op het blad heeft. Wat is er daadwerkelijk aan de hand, en vooral: hoe kan het beter? Lees je mee?

 

Naam
Belgisch boerke
Onderwerp
Troubels troubels
Bericht
Hoy Muna, ik heb mezelf 8 weken geleden een kweektent aangekocht. Zo ’n starters kit met 180 Watt led Spectrabox. Na ’t ontkiemen van mijn zaden (3 Auto Night Queen en 3 Auto Bubble Gum) heb ik mijn babies op een plaats gezet waar het te koud was (niet met opzet natuurlijk). Hierdoor heb ik 3 achterblijvers weggedaan. Na zware onderhandelingen met mijn vrouw heb ik ze dan een warmer plaatsje mogen geven, en nu schommelt de temperatuur tussen 19,5 en 25 graden.

Ik voed mijn kleuters met producten uit het Plagron-gamma, gemengd met regenwater. Verleden week kwamen er gele puntjes aan de blaadjes. Na enig onderzoek vond ik uit dat dit het begin van verbranding ofwel te weinig voeding zou betekenen. En gisteren zag ik van die zwarte plekjes in de bladeren (zoals ge kan zien op de foto’s). Hier vind ik weinig over. Beste Muna, nu is mijn vraag aan jou: wat scheelt er nu met mijn schatjes? En wat kan ik er best aan doen om hen terug gelukkig en en gezond te maken? Alvast bedankt van een Belgisch boerke

Bijlagen

 

Gele bladpunten, zwarte stipjes

Hoi Belgisch boerke, ik vind alles best zolang je maar niet gaat staken! Nee geintje, iedereen is wat mij betreft vrij om te staken maar het zou wel zonde zijn als je dat zou doen. Als al jouw autoflowers er namelijk zo uitzien als op de foto’s, dan komt het best goed met ze. Ik zie een redelijk gezonde wietplant die misschien wat klein is maar verder ook geen hele grote problemen heeft. Ik zal je vertellen hoe het beter kan maar ik moet je wel even corrigeren.

Gele bladpuntjes

In je mail schrijf je dat je hebt uitgezocht dat de gele bladpuntjes het begin van verbranding zijn, en aangeven dat je te weinig voeding geeft. Dat laatste is precies andersom; als je vergeelde bladpuntjes ziet dan is dat inderdaad een pril begin van verbranding. Het wordt echter juist veroorzaakt door een tevéél aan voeding en niet door een tekort daaraan. Dat gezegd hebbende zijn gele bladpunten zoals op de foto eigenlijk nauwelijks een teken van verbranding. Ik zou me er dus geen zorgen over maken maar meer voeding geven zou het wél kunnen verergeren.

De zwarte stipjes en de geelgroene kleur op de onderste bladeren, zijn volgens mij het gevolg van de kou geweest waarover je vertelt. Dat zal best wel goed komen nu de planten wat warmer staan, maar ik raad je wel aan om snel te verpotten nu je planten nog niet bloeien.

Grotere pot

Je planten hebben wel een erg klein potje namelijk, en op dit moment wordt de groei daardoor ernstig beperkt als je het mij vraagt. Een grotere pot zal de gezondheid van je planten op dit moment enorm verbeteren, en de groei een sterke nieuwe impuls kunnen geven. Ik weet niet hoeveel ruimte je hebt in je kweektent maar ik zou je aanraden om minimaal een 12-literpot te kiezen voor je autoflowers. Probeer het maar, je zal zien dat je planten er van opknappen! Hou er wel rekening mee dat nieuwe aarde ook nieuwe voeding bevat, dus kun je ook weer een paar weken zonder voeding af.

Kraanwater in plaats van regenwater

Je schrijft ook dat je regenwater gebruikt. Dat klink heel biologisch en zo en qua pH-waarde is regenwater ook heel goed maar ik raad je toch aan om over te stappen op kraanwater. Of om een CalMag toevoeging te gebruiken. Regenwater bevat namelijk geen calcium en of magnesium en dat hebben wietplanten wel (zij het in zeer geringe hoeveelheden) nodig.

Ik denk dat deze autoflowers met een grotere pot en kraanwater in plaats van regenwater, er al binnen een paar dagen een stuk mooier bij staan. Ik wens je in ieder geval veel succes met deze (eerste?) kweek Belgisch boerke!

-xxx- Muna

(advertenties)