(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met het ingaan van de bloeifase verandert ook de voedingsbehoefte van wietplanten. Ze hebben in de bloeifase minder behoefte aan stikstof (N) en verhoudingsgewijs meer behoefte aan fosfor (P) en kalium (K). Speciale bloeivoeding bevat dat allemaal, maar toch ontstaan er dikwijls bladproblemen in deze fase.

Waldo mailde mij deze week met een vraag over zijn bladprobleem. Sinds de derde bloeiweek krijgen vijf van zijn twaalf wietplanten roestvlekken op de bladeren.

 

Naam
Waldo
Onderwerp
Bladproblemen / roestvlekken
Bericht
Hallo Muna, ik heb sinds twee weken bladproblemen, roestvlekken om precies te zijn. Ik vroeg me af of je het herkent en een oplossing voor me hebt.

De planten staan onder 600 Watt licht en met hun wortels in de Canna Terra Professional. Ze krijgen Canna Terra Flores met BAC bloeivoeding en BAC PK Booster. Ik ben nu in week vijf van de bloei, en ongeveer vijf van de 12 planten hebben er last van. Greetz W

Foto’s

Roestvlekken sinds bloeiweek #3

Hoi Waldo, een goed gevuld binnentuintje heb je daar! Je moet het wel heel bont maken, als daar geen goede oogst vanaf komt. Maar goed, ik zie de roestplekken ook, en ik begrijp dat je je zorgen maakt. Je wil natuurlijk geen opbrengst mislopen met iets wat voorkomen had kunnen worden.

Ik denk dat het probleem een overschot aan voeding is, en dan met name fosfor en kalium. De reden waarom alleen sommige planten er last van hebben, kan te maken hebben met uitlekwater dat van andere potten door de betreffende planten wordt opgenomen. Als je planten niet op schotels staan, dan kan ik je dat aanraden. Dat voorkomt dat sommige planten water van andere planten opnemen, en dus te veel krijgen terwijl andere planten te weinig water krijgen.

Driedubbel bloeivoeding

De reden waarom ik aan een overschot fosfor en kalium denk, is tweeledig. In de eerste plaats let ik natuurlijk op de informatie die je in je mail hebt geschreven over de voeding. Ze staan in Canna Terra Professional wat om te beginnen al een rijkelijk bemest aardemengsel is. Het bevordert ook een snelle wortelontwikkeling waardoor ik aanneem dat er ook een gezonde dosis fosfor en kalium in zit.
Daarnaast geef je de planten nog Canna Terra Flores met BAC bloeivoeding en BAC PK Booster. Dit is eigenlijk  allemaal bloeivoeding, en bevat dus allemaal een verhoogde dosis fosfor en kalium.

Als ik daarnaast naar je planten kijk, dan valt me de diepgroene kleur op. Dat kan een teken zijn dat je wellicht graag gul bent met voeding. In ieder geval geeft het aan dat ze ook in de groeifase rijkelijk bemest zijn geweest. Verder passen de roestvlekken heel goed bij een overschot aan fosfor en kalium. Kijk maar eens op de twee afbeeldingen hieronder, de linkerzijde van beide afbeeldingen geeft een overschot weer.

De oplossing ligt voor de hand, namelijk minder fosfor en kalium geven. De aangetaste bladeren zullen echter helaas niet meer groen worden maar je kunt wel voorkomen dat het probleem erger wordt.
Als ik jou was zou ik een of twee waterbeurten gewoon aangezuurd water geven, en het daarna houden bij de Canna Terra Flores en een lage dosis PK Booster. Het is een beetje dubbelop om én bloeivoeding van BAC én bloeivoeding van Canna te gebruiken. Zet de planten op individuele schotels om het probleem in de toekomst te voorkomen.

-xxx- Muna

(advertentie)