(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor het eerst binnen wietplanten kweken is niet altijd makkelijk. Je hebt nog geen ervaring, er kan van alles mis gaan en dus kan het resultaat van zo’n eerste kweekronde ook tegenvallen. Willem Kweker is ook niet tevreden over zijn eerste oogst; zijn wiet is niet compact en ook niet erg sterk. Dat kan beter…

Toen ik zelf voor het eerst binnen een paar wietplanten kweekte, was het resultaat ook niet om over naar huis te schrijven. De opbrengst was nog geen halve gram per Watt, mede omdat ik de planten veel te vroeg oogstte. De meeste bloeiharen waren bruin geworden (omdat ik de planten een paar keer te laat water had geven) dus ik dacht dat ze wel klaar waren.

Ik bedoel maar dat een eerste kweek voor de meeste mensen lastig is. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Ik kan in ieder geval met Willem meepraten. En ik hoop dat ik hem ook aan een betere tweede oogst kan helpen.

 

Naam
Willem Kweker
Onderwerp
Niet tevreden over eigen wiet
Bericht
Hallo Muna, ik heb mijn eerste kweekronde achter de rug maar ik ben niet echt tevreden met het resultaat. Mijn toppen ruiken niet zo sterk en hebben ook niet zoveel THC, en zijn ook niet zo compact als de wiet die ik van de coffeeshop ken. Ik gebruik wiet om te ontspannen en tegen de pijn en zou graag weten hoe ik mijn wiet wat sterker krijg. Ik kweek op aarde in een kweektent van één vierkante meter, met een 400 Watt HPS lamp erin. Kun je me adviseren zodat ik de volgende keer wat sterkere cannabis kan kweken? Dankjewel alvast!
Foto

 

Betere wiet kweken

Hallo Willem, ik zie wat je bedoelt. Die toppen zijn inderdaad een beetje aan de luchtige kant als je het mij vraagt. Zeker voor een 400 Watt HPS kweeklamp, had dat denk ik wel wat beter gekund. Ik zal je tips geven om bij je volgende ronde op te letten maar ik vermoed dat het wat te heet is geweest tijdens de bloeifase, en dat daardoor je toppen zo luchtig zijn. Een te hete kweekruimte zorgt er namelijk voor dat toppen niet goed kunnen uitharden. Probeer je kweekruimte met name in de bloeifase rond de 27 graden te houden, en laat het kwik niet boven de 28 graden komen.

Hou het klimaat tijdens de gehele kweek op peil. Foto: faboi, Shutterstock

Omdat ik niet veel van je eerste kweek weet, zal ik je wat algemene tips geven waarmee je als beginner al snel betere resultaten zult behalen. Want als je wiet wat sterker wordt, dan hoef e minder te gebruiken voor het gewenste effect, en als je wat meer kunt oogsten dan kun je simpelweg wat meer roken.

Water en voeding

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je je wietplanten tijdens de bloeifase gezond en groen houdt. Daardoor verloopt de fotosynthese (stofwisseling van planten) ook tijdens de bloei goed. Het is eigenlijk de enige manier om de productie van toppen en trichomen te maximaliseren. Dit kun je het beste bewerkstelligen door de juiste hoeveelheid water en voeding te geven, twee van de moeilijkste kweektaken voor beginnende kwekers. De truc is om goed naar de bladeren van je planten te kijken, daaraan kun je namelijk zien of je planten meer of minder water en of voeding nodig hebben. Wanneer de toppen rond de vierde of vijfde bloeiweek maximaal groeien, kun je een PK-booster gebruiken om de ontwikkeling nog verder op te voeren.

Kijk goed naar de bladeren om te zien of wietplanten meer of minder water en of voeding nodig hebben.

Klimaat

Daarnaast is het belangrijk dat de omstandigheden op het gebied van temperatuur en lucht(vochtigheid) binnen de juiste waarden te houden. Ik begrijp dat je waarschijnlijk geen klimaatcontroller hebt maar dat is ook niet per se nodig. Zorg er maar in ieder geval voor dat er aanvoer van verse lucht is, via een open raam of door lucht uit een andere ruimte aan te zuigen. Hou de temperatuur rond de 26-27 graden.

Hang je kweeklamp desnoods wat hoger als dat nodig is, of zorg voor een krachtiger afzuiger om dit te bereiken. Zorg er ook voor dat het niet te koud wordt, dus plaats een kachel of ze je verwarming wat hoger als de temperatuur in de donkere periodes meer dan 10 graden zakt. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie door gebruik te maken van een (zwenk)ventilator.

Training

Plantentraining kan een hoop schelen op het gebied van opbrengst. Er zijn verschillende technieken zoals toppen, scroggen, supercroppen en low stress training die je kunt gebruiken. Het doel is om ervoor te zorgen dat je aan de bovenkant van je planten een egaal kweekoppervlak creëert. Zo benut je het hele kweekoppervlak, en krijgt iedere top de optimale hoeveelheid licht.

Probeer door middel van training een gelijkmatig bladerdek te kweken, zo krijgt iedere top evenveel (en maximaal) licht.

Zorg er ook zeker voor dat je kweeklamp niet te hoog hangt, want de lichtintensiteit neemt snel af naarmate je de afstand tot de lichtbron vergroot. In het geval van jouw 400 Watt HPS kweeklamp is de optimale afstand ongeveer 40 centimeter. Als jouw ballast (voorschakelapparaat) het aankan, kun je overwegen om een metaal halide kweeklamp te gebruiken tijdens de groeifase. Deze heeft een wat blauwer licht, waardoor internodes mooi kort blijven en je planten mooie grote bladeren ontwikkelen. In de bloeifase schakel je dan weer terug op de HPS kweeklamp.

Succes met je volgende kweekrondes Willem Kweker, het zal alleen maar beter worden.

-xxx- Muna

(advertenties)