(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoi Muna, ik kweek al een paar jaar mijn eigen wiet en dat gaat op zich prima. Maar mijn planten worden nooit van die korte bossige struiken zoals jullie weleens laten zien op RollingStoned. Ik top mijn planten wel en heb ook wel gefimd, maar dan nog houd ik bijvoorbeeld vier lange sprieten over. Kan een metaalhalide lamp in de groeifase me helpen om compactere planten te kweken? Groet, Kevin 

Hoi Kevin, leuke vraag!

Korte bossige planten hebben inderdaad zo hun voordeel bij de binnenteelt. De sapstroom kost een stuk minder energie voor een korte plant en ook kun je bij een kortere plant effectiever gebruik maken van het licht van je lamp. Dit laatste komt omdat je bij een korte plant een groter deel van de plant met het beste deel van het licht kunt belichten. De meeste toppen bevinden zich in de zogenaamde sweet spot van het licht. Dat is de afstand tot de lichtbulb waarop het licht het meest effectief is. Deze sweet spot bevindt zich bij HPS lampen ongeveer op een tiende deel van het aantal Watts in centimeters.

De sweet spot bevindt zich bij HPS lampen ongeveer op een tiende deel van het aantal Watts in centimeters

HPS vs. metaalhalide

Het grote verschil tussen een High Pressure Sodium lamp (HPS) en een metaalhalide lamp zit hem in het lichtspectrum. De HPS lamp geeft meer rood licht af en bootst daarmee het najaarslicht beter na, wat uitermate geschikt is voor de bloeifase van wietplanten. De metaalhalide lamp geeft daarentegen meer blauw licht af en dat is dan weer beter voor de groeifase van wietplanten.

Lamps

 

Links een HPS bulb en rechts een metaalhalide bulb

Het rode licht van de HPS lamp zorgt er daarnaast ook voor dat planten wat meer gaan strekken, terwijl het blauwe licht van de metaalhalide lamp voor minder strek en meer vertakkingen en meer bladgroei zorgt. En dat is eigenlijk perfect voor groeiende wietplanten. De metaalhalide lamp zou jou dus inderdaad goed kunnen helpen om kortere en steviger planten te krijgen in de groeifase, maar ga er niet onder afbloeien. Als je maar 1 lamp wil gebruiken voor zowel groei als bloei, dan raad ik je aan om het alleen bij de HPS lamp te houden.

De metaalhalide bulbs hebben dezelfde fittingen als de HPS bulbs, en zijn ook net als de HPS bulbs in verschillende wattages te verkrijgen. Je kunt alleen niet zonder meer zomaar een metaalhalide lamp in je HPS armatuur draaien. Dit heeft te maken met de spanning bij het opstarten van de lamp. De meeste elektronische voorschakelapparaten kunnen de beide typen lampen wel aan maar vraag het voor de zekerheid aan de verkoper voor je aan de slag gaat met metaalhalide lampen voor de groeifase.

Succes met je bossige struiken Kevin! Groetjes, Muna

(advertenties)