(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik las op RollingStoned een artikel over luchtvochtigheid waarin wordt aangeraden om die in de bloeifase omlaag te brengen naar 40% of lager. Alleen lukt dit bij mij maar moeilijk, mijn luchtvochtigheid is altijd rond de 70%, hoe krijg ik die naar 40% of lager?

Ik kweek in mijn kelder en heb daar een klein kacheltje staan om de nachttemperatuur op peil te houden. Er zit een raam in mijn kelder en als ik die open gaat de luchtvochtigheid wel omlaag, maar dan wordt het er te koud. Wat kan ik het beste doen nu mijn planten in bloei staan? Groetjes, Bram

Hoi Bram,

Het klopt wat je hebt gelezen, tijdens de bloei is het aan te raden om je luchtvochtigheid wat omlaag te brengen. Door de lage luchtvochtigheid zal de plant zich met extra hars tegen uitdroging beschermen. Bovendien is een hoge luchtvochtigheid nu niet meer nodig en helpt het mee om problemen met schimmels te voorkomen.

Dit betekent echter niet dat een bloeiende plant in een ruimte met een luchtvochtigheid van 70% opeens stopt met het aanmaken van toppen of onmiddellijk gaat schimmelen. Maar 70% luchtvochtigheid is best hoog en mag dus wel wat naar beneden voor je bloeiende planten. Dus wat kun je er aan doen?

Vochtige lucht moet kunnen ontsnappen

De hoge luchtvochtigheid wordt bij jou zo te horen veroorzaakt doordat de vochtige lucht niet weg kan. De gemakkelijkste manier om je luchtvochtigheid naar beneden te brengen is door het raam open te zetten. De vochtige lucht moet kunnen ontsnappen. Zet daarbij je verwarming flink aan en het probleem is eigenlijk al verholpen. Alleen dan verbruik je misschien wel wat meer stroom dan je zou willen. En laat je de kachel uit dan wordt het te koud.

Een low-budget oplossing kan zijn om je raam overdag (met de lichten aan) open te zetten en hem dan tijdig weer te sluiten zodat het ’s nachts ook warm genoeg blijft. Dit is wel wat meer werk, je moet het raam immers dagelijks openen en sluiten, en misschien het kacheltje overdag ook uitzetten en ’s avonds weer aan. De kachel laten branden voor de buitenlucht is ook een beetje zonde namelijk.

Omdat jouw kelder een afgesloten en waarschijnlijk niet al te grote ruimte is, kun je ook werken met een luchtontvochtiger

Omdat jouw kelder een afgesloten en waarschijnlijk niet al te grote ruimte is, kun je ook werken met een luchtontvochtiger. Deze haalt de luchtvochtigheid omlaag. Alleen zul je sowieso het raam ook af en toe moeten openen om je planten van verse lucht te kunnen voorzien. De meeste growshops hebben wel een luchtontvochtiger te koop en anders kun je ze overal op het internet kopen. Ze zijn er vanaf ongeveer 90 euro.

Sommige kwekers gaan ook met rijstkorrels, bakjes zout of vochtvreters aan de gang. Ik heb zelfs gehoord dat men tampons in de kweektent neerzetten om een teveel aan vocht aan te trekken. Ik zou hier zelf nooit aan beginnen. Het zijn allemaal maar doekjes voor het bloeden, zeker tampons 😉

Succes Bram

(advertenties)