(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Beste Muna, ik heb een vraag over stress bij wietplanten. Uit het midden van een wat groter blad groeien namelijk nu van die witte haren, trichomen ofzo? Heb je dit weleens eerder gezien? Ik kon er niets over vinden maar vraag me af of mijn wietplant nu gestrest is of wat het anders kan zijn? Groet, Paul

Hoi Paul, het is inderdaad een apart gezicht dat we niet van onze planten gewend zijn, zo’n topje dat precies uit het midden van een blaadje groeit. De witte haren zijn trouwens niet de trichomen, maar stampers. Trichomen zijn minuscule doorzichtige paddestoel-vormige harskristallen waarin ook de THC zit en waar je uiteindelijk de wiet voor kweekt. Maar dat terzijde, ik vind zelf dat het er best mooi uitziet hoor, je blad-topje.

Topje_midden_op_blad

Uit het midden van twee schutbladeren van Pauls plant groeit een heus topje

Gewoonlijk groeien de toppen natuurlijk niet midden uit een blad, maar soms dus wel. En hoe mooi bladeren ook kunnen zijn,echt veel THC zit er niet op. Des te leuker natuurlijk als er ineens vanuit het midden van het blad een topje begint te groeien! En hoewel het een raar plekje is voor een wiettopje verschillen ze niet van de andere toppen op de plant. Wanneer ze bevrucht worden, kunnen er ook gewoon zaden in groeien. Gewoon op te roken dus, deze lekkere extraatjes met trichomen en THC!

Hoe komt het?

Ja, dat is natuurlijk de hamvraag, hoe kan het dat er op een blad een topje groeit? Je bent in ieder geval niet de eerste waarbij ik dit soort topjes zie en het wordt waarschijnlijk ook niet veroorzaakt door stress. Ik heb het ook bij Master Kroblo en een andere goede hobbykweker gezien. Niet de minsten, dus je hoeft je er niet voor te schamen.

10343942_1432882566969130_134551869_o

Een vergelijkbaar topje op een van de schutbladeren van een plant van Master Kroblo

Hoe het precies komt is niet helemaal duidelijk, maar het is in ieder geval een onschuldige, of zelfs nuttige mutatie bij wietplanten. Eén theorie is dat het door de plant zelf wordt veroorzaakt als laatste redmiddel om toch nog bevrucht te worden, en zich dus voort te kunnen planten. Een schutblad vangt door zijn positie logischerwijs meer wind en loopt dus meer kans om stuifmeelkorrels op te vangen dan een top zelf.

Een andere gehoorde verklaring is dat dit een onderdeel van de evolutie van wietplanten is. Evolutie is iets wat tenslotte niet stopt. Door de manier waarop wij binnen zaadloze wiet kweken, evolueert de plant om meer kans op bevruchting te maken, zoals bij de eerdere verklaring. Stel dat wij de blad-topjes zouden bevruchten, dan helpen we als mensen het evolutieproces een beetje en zal je meer en meer van dit soort blad-topjes gaan zien…

Voor nu zou ik zeggen: lekker oproken die extra budjes, sommige kunnen wel een halve gram wegen.

Groetjes, Muna

(advertenties)