(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoi Muna, ik heb een vraag over plantenvoeding. Ik kweek al een aantal jaren mijn eigen wiet in een klein tentje. Omdat ik het allemaal niet zo moeilijk wil maken gebruik ik daarvoor aarde. Ook heb ik het gevoel dat aarde wat natuurlijker is en dat het de smaak van mijn wiet ten goede komt. Ik heb al een aantal verschillende voeding gebruikt, van die stinkende biologische voeding maar ook heldere geurloze minerale meststoffen. Met de laatste soort lijk ik wel wat betere resultaten te behalen. Hoe kan dat, aarde is toch ook organisch? Groet van Leo

Hallo Leo, je snijdt een ingewikkeld maar erg interessant vraagstuk aan. Ik denk dat ik het beste kan beginnen met het verschil tussen organische en minerale meststoffen.

Op het oog is het verschil tussen de meststoffen snel te zien, zoals je zelf namelijk ook al aangaf hebben de biologische voedingen een stinkende geur en zijn ze niet helder. Dit komt omdat de voeding uit organisch materiaal bestaat zoals dat ook in de natuur voorkomt. Neem bijvoorbeeld een vismix, deze stinkt gewoon naar rotte Dont-Panic-Its-Organicvis omdat dit er ook (gedeeltelijk) in zit. De voeding is maar voor een deel opneembaar door de plant, de rest van de voeding moet eerst verteerd worden voor de plant er iets mee kan. Dit verteren gebeurd in de grond door het bodemleven dat bestaat uit schimmels en bacteriën.

Minerale voeding ziet er heel anders uit als biologische. Deze stinkt niet en is helder met een lichtrode, -bruine of -gele kleur. De meststoffen die in de voeding zitten hebben wel een natuurlijke afkomst maar hoeven niet meer verteerd te worden door het bodemleven. De plant kan deze voedingsstoffen direct opnemen en een bodemleven is dan ook niet noodzakelijk. Zie hier de reden dat minerale voedingsstoffen in de hydrologische teelt op inerte mediums zoals steenwol gebruikt worden.

Bodemleven

Potgrond is niet altijd levenloos zoals steenwol of kleikorrels, maar is een soort biosfeer. Het bevat, afgezien van de wortels van je wietplant, een bodemleven. Dit bodemleven breekt de organische verbindingen in de biologische voeding af tot de opneembare meststoffen, maar ook vitaminen, aminozuren, melkzuren en fermenten. Deze extra stoffen zijn niet per se noodzakelijk voor je planten om te kunnen groeien, maar maken je planten wel gezonder. Zie ze maar als vitaminen voor planten, je kunt ook zonder maar voelt je er toch gezonder door. Met biologische meststoffen voed je eigenlijk vooral het bodemleven, dat op zijn beurt je plant voedt.

Met biologische meststoffen voed je eigenlijk vooral het bodemleven, dat op zijn beurt je plant voedt

Een gezond bodemleven bevat ook schimmels die in een symbiose (= samenwerking) leven met de wortels van je planten. Zij beschermen de wortels tegen schadelijke schimmels zoals wortelrot en helpen om het wortelstelsel uit te breiden.

Mycorrhiza2

Tekening van een wortel zonder, en met Mycorrhiza (rechts)

 

Goede schimmels zoals Mycorrhiza en Trichoderma en bodembacteriën zitten alleen niet standaard in je aarde, maar dien je er zelf aan toe te voegen. Ook moet het bodemleven in een bepaald evenwicht zijn. Hier zit hem meteen het ingewikkelde aan organisch kweken. Het bodemleven moet in evenwicht zijn en blijven, om meststoffen opneembaar te maken heeft het tijd nodig waardoor het eigenlijk niet in een klein potje te doen is.

goed beterWat is beter?

Wat beter is is niet met een eenduidig antwoord te zeggen. Veel blowers zweren dat biologische wiet lekkerder is. Anderen zeggen dat het verschil niet te proeven is. Biologische messtoffen hebben als voordeel dat het de pH waarde minder belangrijk maakt, het bodemleven bepaalt de opneembaarheid. Minerale voeding is direct opneembaar en heeft daardoor veel sneller effect, dit kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Een voedingsfout heeft direct gevolgen voor de plant, aan de andere kant kun je het ook weer makkelijker bijsturen.

Dat jij betere resultaten hebt gehaald met minerale meststoffen betekend niet dat dit voor iedereen zo is. Wel dat je wellicht je kweek niet genoeg op de biologische middelen hebt aangepast. Maar als ik jou was zou ik gewoon lekker doorgaan met de minerale voeding, toch? Wil je toch eens echt het meeste halen uit een organische kweek, verdiep je dan eens wat meer in het bodemleven, er zijn wel kant en klare preparaten te krijgen die je aan je aarde kunt toevoegen.

Veel succes en zonnige groet,

Muna

(advertenties)