(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, de meeste politieagenten zullen het verschil niet kennen, maar ik vraag me af hoe het juridisch gezien zit met het kweken van CBD wietsoorten? Ik bedoel dan echte CBD soorten zoals Avidekel waar helemaal geen THC meer in zit. Vergis ik me nou of is dit gewoon een legale plant? Er zit immers geen verboden stof meer in. Ik ben erg benieuwd. Groet, Elvis 

Hoi Elvis, je stelt me een lastige vraag, hoe zit het met de juridische status van CBD wiet? Omdat ik het antwoord op je vraag ook niet 1, 2, 3 weet ben ik even gaan bellen met het openbaar ministerie. Zij zouden het toch moeten weten, nietwaar?

Avidekel

Avidekel bevat bijna 16% CBD en nagenoeg helemaal geen THC

Nadat ik eerst uitgebreid aan degene aan de andere kant van de lijn moest uitleggen wat CBD wiet dan precies was, wist ik eigenlijk al dat ik bij het OM niet veel verder zou komen. En dat bleek ook zo, de vriendelijke medewerkster ging het voor me uitzoeken en en zette me een tijdje in de wacht om terug te komen met het standaard antwoord. “Je mag in Nederland geen wiet of hennep kweken, maar als je vijf planten of minder hebt wordt je meestal niet vervolgt, mits je afstand van je planten en je kweekspullen doet.” De wet maakt dus geen onderscheid in de soort wiet die je kweekt, of toch wel?

Vezelhennep

Kijk, de CBD wiet zoals de soort waar jij het over hebt, maar ook bijvoorbeeld de soort Charlotte’s Web, daar hebben onze wetgevers waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Laat staan dat ze er een uitzondering over hebben gemaakt in de wet. Juridisch gezien gaat de wet gewoon uit van wietplanten, die zijn illegaal. Of er nou wel of niet THC in zit, dat maakt niet uit. De enige uitzondering die in de wet wordt gemaakt gaat over vezelhennep.

Voor vezelhennep geldt dat het gekweekt mag worden wanneer het bestemd is voor de winning van de vezels of voor de vermeerdering van het zaad. Maar dan moeten de planten alleen wel in de volle grond en in de open lucht staan. Wanneer je binnen een tentje vol met vezelhennep planten zou kweken ben je dus ook weer illegaal bezig Elvis. Helaas.

hennep2

Vezelhennep mag, maar alleen buiten in de volle grond

Waanzinnig

Op zich is dit natuurlijk best waanzinnig Elvis, als je erover nadenkt. Een plant verbieden alleen maar omdat hij eruit ziet als wiet! Zoals je zelf aangeeft bevatten sommige soorten helemaal geen psychoactieve stoffen en is het enige verschil met, pak ‘m beet, een tomatenplant: het uiterlijk. Het is duidelijk dat de wetgeving ver achterloopt bij de ontwikkelingen in de recreatieve en medicinale marihuana. Planten waar niemand ook maar een heel klein beetje stoned van kan worden, maar die wel als medicijn voor vele mensen dienen zijn nu inderdaad verboden en dat is wat mij betreft een schande!

Succes met je CBD soorten Elvis! En als je trouwens aan wat van die Avidekel zaden kunt komen houd ik mij warm aanbevolen om het experiment ermee aan te gaan.

Lieve groetjes van Muna

 

 

(advertentie)