(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb misschien een rare vraag en die gaat over pH. Ik was laatst een vriend aan het vertellen hoe belangrijk de pH waarde voor zijn planten was, toen hij me vroeg waar de letters pH eigenlijk voor staan. Ik moest hem het antwoord schuldig blijven en na wat hulplijnen geraadpleegd te hebben kwamen we erachter dat niemand het lijkt te weten. Weet jij het wel? Groetjes van Merien

Hallo Merien, pH-waarde geeft, zoals je misschien wél weet, de zuurtegraad van een vloeistof aan op een schaal van 1 tot 14. Daarbij is 1 het zuurst, 7 is pH-neutraal en 14 is uiterst basisch, zeg maar het tegenovergestelde van zuur. pH is belangrijk voor planten omdat niet alle meststoffen en elementen bij dezelfde pH-waardes goed kunnen worden opgenomen.

Hieronder zie je een schematische weergave van de op te nemen stoffen in aarde en bij hydroponische mediums, en de pH waardes waarbij dat kan.

2rnagau

De kracht van waterstof

Maar goed, dat wist jij natuurlijk al. Ik geef toe dat ik er wat omheen draai want ik heb me eerlijk gezegd ook nooit afgevraagd waar de letters pH eigenlijk voor staan, en dus ben ik zelf ook wat gaan navragen… komt ie:

pH is het negatieve logaritme van de concentratie van waterstof ionen in een vloeistof. De term pH werd voor het eerst in 1909 gebruikt door de Deense chemicus Søren Peter Lauritz Sørensen. De term staat voor de kracht van waterstof, de kleine letter p is daarbij een afkorting van het Duitse woord voor kracht, potenz (denk maar aan potence of in het Nederlands potentie). De grote H is het scheikundige symbool voor waterstof. De H wordt als hoofdletter geschreven omdat dat gangbaar is bij scheikundige symbolen.

Liefs, Muna

[Openingsfoto: Dr. Victor Wong, Shutterstock]
(advertentie)