(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdag heeft ook de gemeenteraad van Nijmegen een motie aangenomen om zo snel mogelijk te starten met een wietteeltpilot. Onder meer GroenLinks – de indiener van het voorstel – PvdA en SP pleiten hiervoor. En het moet ook geen ‘papieren ding’ zijn: “Er is genoeg gepraat, genoeg gediscussieerd”. De stad ziet 2 opties voor de wietteelt.

GroenLinks maakt met haar voorstel duidelijk dat de tijd voorbij is dat er gewacht wordt op minister Opstelten van Justitie. “Het is nu tijd voor concrete stappen. Voor het uitwerken en opzetten van een proef met legale wietteelt binnen de gemeente”, zegt GL-raadslid Noël Vergunst in dagblad De Gelderlander. Zoals bekend blokkeert Opstelten elk voorstel voor welke vorm van regulering dan ook. Niet met feitelijke argumenten, maar gewoon omdat hij het persoonlijk niet ziet zitten. Russische toestanden dus en GroenLinks en de andere verstandige partijen in de Nijmeegse gemeenteraad hebben groot gelijk dat ze de stap van goedkeuring via Den Haag willen overslaan.

Mooie en treffende graffiti in Nijmegen, van oudsher al een links bolwerk (en dat is met wiet dus prima ;-)

Mooie en treffende graffiti in Nijmegen, van oudsher al een links bolwerk (en dat is met wiet dus prima 😉  [foto: Piano Piano/Flickr]

Nijmegen negeert NJET van Opstelten

Nijmegen treedt daarmee in de voetsporen van een groeiend aantal gemeenten dat het NJET-beleid vanuit de rijksoverheid zat is en zonder Haagse permissie zoekt naar een oplossing voor het welbekende ‘achterdeurprobleem’ van de coffeeshops. Met gereguleerde wietteelt is die illegale inkoop van wiet uiteraard verleden tijd. Vergunst bezweert dan ook dat het niet slechts mooie woorden zijn waar verder nooit meer iets mee gedaan zal worden omdat Opstelten er zijn veto over uitspreekt. De meeste gemeenten die ondanks Ivo doorgaan met het zoeken naar een oplossing, voelen zich ook gesteund door de uitspraak van de rechtbank in Groningen die in oktober twee ‘netjes opererende wietkwekers’ die voor coffeeshops in de buurt wiet kweekten niet bestrafte.

Gedoogde wietkwekers of gemeentewiet

“De gemeente moet nu gewoon aan de slag. Nijmegen moet actief gaan zoeken naar bonafide ondernemers die mee willen doen aan legale wietteelt. Die akkoord willen gaan met onze kwaliteits- en veiligheidseisen voor de wiet”, zegt Vergunst. Als dat traject niet mocht slagen, ziet GroenLinks een alternatief in ‘gemeentewiet’, ofwel dat Nijmegen zelf een wietplantage opstart. De coffeeshops in de Gelderse stad zouden dan die gemeentewiet verplicht moeten afnemen. Hoe dan ook, het is opnieuw een duidelijk signaal dat weinigen in het land (buiten wat laffe Haagse politieke slaafjes van Opstelten na uiteraard) de minister van Justitie nog serieus neemt. En of die Nijmeegse (gemeente)wiet er nou komt of niet, dat is sowieso al een winstpunt in de cannabisdiscussie!

(advertentie)