(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb een vraag voor je. Ik wil een kweekkast gaan maken maar ik wil eigenlijk niet aan de HPS lamp. Ik weet niet goed hoe ik die namelijk veilig kan aansluiten met een relais en ik vind zo’n open kroonsteentje eigenlijk ook geen lekker idee. Zijn er alternatieve lampen die ik kan gebruiken? Groetjes, Aad

Hoi Aad,

Het aansluiten van een HPS lamp kan inderdaad een uitdaging zijn, maar laat ik je daarmee toch een klein beetje op weg helpen. HPS is namelijk wel een bewezen goede lichtbron waar de meeste kwekers nog steeds de beste resultaten mee behalen, en die bovendien een stuk goedkoper is dan het alternatief. Je hebt het over een kweekkast dus het wattage van je lamp hoeft niet zo hoog te zijn. Ik ga daarom even uit van een 400 Watt lamp, de meeste stofzuigers verbruiken wel 2000 Watt, dus die 400 Watt HPS is echt niet zo eng.

Het aansluiten van een relais is nodig omdat je schakelklok anders kan vastlopen of zelfs kan doorbranden. Als je op internet gaat zoeken hoe je zo’n relais aansluit dan ziet het er inderdaad erg ingewikkeld uit. Een klusje waar van alles bij mis kan gaan en een reden om er maar niet aan te beginnen ook. Het wordt een stuk gemakkelijker wanneer je een kant en klaar schakelkastje aanschaft. Dat is eigenlijk een schakelklok waar al een relais op aangesloten zit. Daarmee is het slechts een kwestie van de stekker van je lamp erin, en je kunt aan de gang.

Ook het aansluiten van het bij de HPS behorende voorschakel apparaat (VSA) is geen hogere wiskunde. Vanuit de VSA gaat er een kabel naar het stopcontact, en een andere naar je lamp. Op de VSA zelf staat altijd een afbeelding die aangeeft welke contactpunten waar aangesloten moeten worden zodat het eigenlijk niet mis kan gaan.

Alternatieven

Het enige echte alternatief voor de HPS lamp is eigenlijk een LED kweeklamp. Je kunt ook kweken met fluorescent licht zoals TL lampen maar dan moet je voor de beste resultaten ook gaan scroggen, omdat het TL licht niet zo diep straalt als een HPS of LED kweeklamp. Er komen steeds krachtiger en beter presterende LED lampen op de markt die goed kunnen concurreren met HPS lampen. Ze zijn wel een stuk prijziger, maar inderdaad, het aansluiten ervan is meestal een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

De meeste LED kweeklampen hebben ingebouwde koeling en sommigen hebben ook zelfs ingebouwde schakelklokken. Bij sommige LED’s kun je zelfs het lichtspectrum apart instellen zodat ze het licht van het najaar of bijvoorbeeld een zonsopgang kunnen nabootsen. LED kweeklampen hebben nog een voordeel, een wietplant produceert onder LED wat meer terpenen en hars waardoor LED wiet wat potenter en smaakvoller kan zijn als HPS wiet.

Welk model is het best?

Welk model het best is weet ik niet, dat is eigenlijk een kwestie van testen en ik heb uiteraard niet alle LED lampen getest. Ik zou je aanraden om sowieso niet voor een goedkope Chinese LED lamp te gaan. Kijk eens op forums naar de resultaten van LED kwekers, en vraag welke lampen zij gebruiken.

Bio Bertje doet momenteel een kweektest met een hele mooie LED kweeklamp, de 420-Sunfactor van kweekotheek.nl en The Kweker zweert weer bij de Budmaster ledlamp, hun verslagen staan hier op RollingStoned. Ook de nieuwe Kind ledlampen zien er erg goed uit.

Succes in je zoektocht naar een kweeklamp Aad! Groetjes, Muna

(advertentie)