(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, ik heb wat kweekvragen voor je. Ik heb in mijn slaapkamer een kleine inloopkast die ik niet gebruik en ik kan van een vriend een mooie lamp lenen, dus ik wil daar een kleine kweekruimte van maken. Ik heb een keer buiten gekweekt, en dat ging eigenlijk moeiteloos, maar binnen kweken vind ik toch wat lastiger. Ik weet niet zo goed hoe ik het aan moet pakken met ventilatie. Is het echt nodig om een heel ventilatiesysteem te bouwen? Ik heb er eigenlijk het geld niet voor. Ik dacht misschien dat gewoon overdag goed luchten met de ramen open ook wel voldoende kon zijn. Het hoeft van mij allemaal niet zo professioneel, maar ik wil ook niet dat ik m’n planten zwaar tegen werk door onvoldoende frisse lucht.

Ventilatie is nog niet het grootste probleem, ik ben vooral bang voor de geur

Maar goed, ventilatie is nog niet het grootste probleem, ik ben vooral bang voor de geur. Ik woon niet alleen, en mijn medebewoners gaan een flinke wietgeur niet accepteren. Daar komt bij dat ik het zelf nou ook niet heel aangenaam vind om wekenlang in een dikke wietlucht te slapen. Hoe erg is die geur uberhaupt? Toen ik buiten planten had was de geur al vrij sterk, hoe is dat binnen?

Kortom, heb jij een paar tips hoe ik goed kan ventileren, maar toch kan voorkomen dat het halve huis naar wiet ruikt, en dit alles dan ook nog zonder dat het me meer dan 100 euro kost? Misschien is dat wat veel gevraagd, maar ik hoop dat je me in ieder geval wat meer kan leren over geur en ventilatie!

Groetjes, Karel

kastkweekHoi Karel,

Je hebt er een heel verhaal van gemaakt zeg! Maar wel een goed vraagstuk want ik denk dat er best wel meer mensen zijn die op zich wel een kast over hebben waar ze een of twee wietplanten in zouden willen kweken, maar hier maar niet aan beginnen omdat ze denken dat het allemaal erg moeilijk is met ventilatie, elektra en geurbestrijding.

Als ik het goed begrijp heb je een kast en een lamp en geen ventilatiesysteem. Je wil weten of je ook zonder dat laatste kunt kweken en als dat niet mogelijk is wil je er maximaal maar 100 euro aan uitgeven. Ik weet niet wat voor een lamp je hebt, maar let er op dat je deze in ieder geval even goed aansluit op een geaard stopcontact met voldoende capaciteit en een relais.

Zonder ventilatiesysteem

Goed ventilatie. Laten we eens kijken wat er gebeurd als je voor de goedkoopste optie gaat en dus geen ventilatiesysteem maakt. Op zich zou dat voor wat je plant betreft kunnen, mits je inderdaad de kast altijd open laat en iets van een zwenkventilator gebruikt. Voor de duidelijkheid, ’s nachts hebben je planten ook aanvoer van lucht nodig dus ook dan moet de deur open kunnen blijven staan zonder dat er licht bij de planten komt. Lastig maar als je de deur dus altijd open kan laten staan kan je de planten (ik ga uit van maximaal 5 stuks) dan best goed grootbrengen. Alleen gaat de geur dan echt wel een probleem worden vrees ik.

Ik raad het je af om zonder toestemming van je huisgenoten binnen wiet te kweken

Je zegt dat je huisgenoten hebt die de wietgeur niet zullen accepteren, dus dat maakt kweken zonder ventilatie eigenlijk al onmogelijk. En ook als je met een ventilatiesysteem en koolstoffilter gaat kweken zou ik het je afraden om zonder toestemming van je huisgenoten binnen wiet te kweken. De kans is namelijk best groot dat ze er vroeg of laat achter komen en dan is het altijd beter als je ze van tevoren even inlicht. Ze zullen het je kwalijk nemen als ze er achteraf zelf achter komen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Leg ze gewoon uit wat je van plan bent en dat het maar om een paar planten gaat en laat ze zien dat het allemaal veilig is. Vertel ze ook waarom je binnen wil kweken, heb je wiet nodig als medicijn of heb je een andere goede reden, er zijn genoeg goede redenen te bedenken. Als ze je beweegredenen weten en zien dat het allemaal snor zit met de veiligheid, dan vinden ze het vast wel oké.

ventilatie

Schema van een simpel ventilatiesysteem

Ventileren onder de 100 euro

Ik denk dat je na het bovenstaande gelezen te hebben wel hebt besloten dat binnen kweken zonder ventilatiesysteem eigenlijk geen optie meer is. Dus laten we kijken wat voor een ventilatiesysteem je voor 100 euro of minder kunt maken. We hebben het steeds over een ventilatiesysteem, maar we bedoelen eigenlijk een afzuigsysteem. Bovenin je kweekkast moet je met een afzuiger lucht uit de kast zuigen, en door een opening onderin je kast komt er door de onderdruk vanzelf verse lucht binnen. In je kast moet de lucht eigenlijk ook circuleren, maar dit kan met een simpel (zwenk)ventilatortje in de kast.

Wat heb je nodig?

  • 1 afzuiger met voldoende capaciteit voor de inhoud van je kast
  • 1 koolstoffilter om de geur tegen te gaan
  • 1 (zwenk)ventilator

Laten we even gaan shoppen, altijd leuk! Je hebt 100 euro te besteden. Je kunt deze spullen bij diverse webwinkels kopen, maar als je ze zelf in een winkel ophaalt bespaar je natuurlijk op de bezorgkosten.

Is de inhoud van je kast kleiner dan 2 M3, dan volstaan een kleine afzuiger en een kleine filter, voor 50 euro heb je al een set bij organicearth.eu. Er zit ook al meteen een stuk flexibele slang bij om het setje aan te sluiten dus dat is handig. Is je kast groter dan moet je op zoek naar een set met een grotere capaciteit. Je gaat het dan denk ik niet redden voor een bedrag van 100 euro, maar wellicht loont het de moeite om nog wat verder te shoppen. Voor 15 euro heb je al een kleine clip-on fan voor de luchtcirculatie in je kast. Dus je ziet het, het kost niet veel geld en je bespaart jezelf een hoop last van geur, daarnaast is het veel beter voor je planten om wel een klein ventilatiesysteem aan te sluiten.

Happy growing Karel, groetjes van Muna

(advertentie)