(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Net als veel hobbykwekers kweekt ook Victor graag autoflowers. Dat doet hij op een eenvoudige manier met een niet al te sterke LED, zo schrijft ie. Het probleem is alleen dat zowel de planten als de toppen aan de kleine kant blijven. En nou maar hopen dat Muna weet waar dat aan ligt. 

Wat zou de grootste ergernis zijn van thuiskwekers? Spint en ander ongedierte? Toprot? Misschien wel, maar de klacht van Victor staat vast ook hoog op het lijstje: wietplanten en toppen die niet groot worden. Wat er aan de hand is? Lees maar even mee:

 

Naam
Victor
Onderwerp
Autoflower heeft hele kleine toppen
Bericht
Lieve Muna, ik heb een autoflower White Widow en een autoflower Blueberry. Alleen ze blijven wel heel erg klein, en de toppen ook. Ze zijn al een tijdje aan het bloeien. Is het een probleem? Kan ik er nog wat aan doen? En weet u misschien hoeveel gram droog ik hier dan alsnog uit zou kunnen halen? Ik kweek onder een niet al te sterke LED lamp. Bedankt alvast!

(Ps. Ik heb een andere autoflower White Widow van hetzelfde merk en die is al één meter en produceert mooie toppen.)

Foto’s

Kleine autoflowers met kleine toppen

Hoi Victor, ik zie wat je bedoelt. Die plantjes zijn inderdaad niet erg groot, en de toppen ook niet. Wat me verder ook opvalt, is dat de takken nogal dun en de internodes nogal lang zijn. Daarnaast vind ik ook de potten wat aan de kleine kant. Als ik zou moeten gokken dan denk ik dat de autoflower die wél groot is en mooie toppen produceert een grotere pot heeft, en misschien ook meer licht heeft gekregen.

En daarin schuilt ook meteen de oorzaak van het kleine formaat van je autoflowers. Omdat de ‘niet al te sterke LED’ te weinig licht produceert, zijn de plantjes wat dun en lang geworden. En omdat licht ook voor het grootste deel verantwoordelijk is voor het oogstgewicht, zullen de toppen ook niet zo groot worden. Wat je er precies van gaat oogsten is lastig in te schatten maar eerlijk gezegd zal het eerder 15 dan 150 gram zijn. Helaas.

Wél grote autoflowers kweken?

Mocht je de volgende keer nou wat grotere autoflowers willen kweken, zorg dan om te beginnen voor een krachtiger kweeklamp. Er zijn een hoop redelijk geprijsde LED kweeklampen op de markt waarmee je als thuiskweker best goede oogsten kunt behalen. Met een goede LED tussen de 100 en 200 Watt kun je in veel gevallen genoeg oogsten om van kweek tot kweek voldoende voorraad voor eigen gebruik te kweken.

Verder zou ik je ook aanraden om wat grotere potten te gebruiken. Begin de eerste twee weken met een klein potje (ongeveer zo groot als een plastic bekertje) maar verpot daarna naar een pot van minimaal 12 liter. Hoe groter het wortelstelsel namelijk, hoe groter ook de wietplant zelf. Dit komt omdat de wortels onder de grond altijd ongeveer even groot zijn als de plant boven de grond.

Hou met autoflowers ook in je achterhoofd, dat de groeifase eigenlijk ontzettend belangrijk is. Deze is bij autoflowers namelijk niet op te rekken. Autoflowers hebben dus maar beperkt de tijd om te groeien. Zorg er daarom voor dat er tijdens de groeifase niets is dat de groei vertraagd. Zorg dus dat het niet te koud wordt, en zorg voor een grote pot waarin de wortels niet beperkt worden. Wil je het formaat van autoflowers helemáál maximaliseren, lees dan de tips in dit artikel eens want autoflowers kunnen wel degelijk ook enorm groot en dik worden.

Verder denk ik niet dat je echt iets fout doet, want je planten zien er op zich wel gezond uit. Als je het mij vraagt komen ze alleen wat licht en ruimte onder de grond tekort. Ik wens je in ieder geval heel veel plezier van deze bescheiden oogst (want dat zal het toch wel worden) maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Je volgende kweek wordt vast veel beter.

-xxx- Muna

(advertentie)