(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de eerste High Tea Potcast van 2021 verwelkomden we een gast in de studio die mijn co-host Rens en ik al lang op ons verlanglijstje hadden staan. Ashwin, beter bekend als Esje Herb, vertelde zijn uitzonderlijke verhaal: van budtender bij Barney’s coffeeshop in Amsterdam tot ‘crop consultant’ bij een van de grootste legale cannabisbedrijven ter wereld. 

Al op de basisschool kweekt Esje wietplanten

Een groot voordeel van het medium podcast is dat je alle tijd kunt nemen; een weldaad in deze tijd van soundbites, ultrakorte filmpjes en clickbait journalistiek. De High Tea Potcast heeft geen vaste lengte: we gaan door zolang het interessant en onderhoudend is. Soms is dat een uur, bij de aflevering met Esje was het meer dan twee uur.

Esje, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Almere, was er al vroeg bij. Niet zozeer met cannabis roken, maar met het kweken van de plant. Daar begon hij al op de basisschool mee, toen een slim klasgenootje wat hennepzaadjes uit een zak vogelvoer had gevist. Esje: ‘Je had wel over cannabis gehoord en vooral het taboe maakte het een mysterieuze plant. Ja, die plant, die cannabisplant, wat was dat dan? Het was super interessant dat je daar ineens zaadjes van had. Dat zijn een paar kleine plantjes geworden, verder niks mee gedaan. Maar dat was mijn eerste bewuste ervaring met cannabis.’

Esje Herb living the high life…

Je kan alles doen met cannabis in het leven

Het duurde nog een paar jaar voordat Esje echt geïnteresseerd begon te raken in de plant. ‘Ik zat in Bussum op school en daar was het er opeens continue.’ Niet dat hij veel blowde tijdens zijn middelbare schooltijd. Maar hij was wel high toen hij zijn VWO eindexamens maakte. En slaagde.

‘Dat was voor mij een bevestiging: je kan gewoon consumeren en alles doen in het leven wat je moet doen, als je dat zelf maar wil. Het is dus niet zozeer cannabis waar je over kan generaliseren, de vraag is: welk individu gebruikt die cannabis en hoe gaat hij of zij daar mee om?’

Passie voor wiet delen met anderen

Zijn eerste baan in de cannabisindustrie was budtender bij coffeeshop Barney’s Farm in Amsterdam. Zeker leerzaam, maar eigenlijk had hij het zich heel anders voorgesteld. ‘Ik had een soort droomidee: dan kom ik in een omgeving waar ik mijn eigen passie kan delen met andere mensen.’

Die omgeving vond hij wel bij het Amsterdam Seed Center, zijn volgende baas. Hij ontmoette er wietkwekers uit tientallen landen en werd steeds actiever in de cannabiswereld. ‘Alles maakte het interessanter. Ik was kind aan huis bij het Cannabis College, Tan liep daar toen rond, allemaal interessante figuren.’

Esje Herb steekt er eentje op in een grot op Jamaica…

Crop consultant bij Canadese cannabisproducent

Rond deze tijd ontmoette ik Esje, waarschijnlijk in het Cannabis College of bij een VOC-vergadering. Hij viel meteen op: vriendelijk, gepassioneerd, deskundig en leergierig. Sinds twee jaar zit Esje op de plek waar hij jaren naar toe heeft gewerkt. Hij is ‘crop consultant’ bij een van de grootste Canadese licensed producers, vergunde telers van cannabis. Het bedrijf kweekt op meerdere continenten, van Portugal tot Canada en van de VS tot Malta. Esje bezoekt ze allemaal en geeft advies.

Alle kennis en ervaring die hij in de cannabiswereld heeft opgedaan, kan hij inzetten. Esje kent de plant, kent hasj en concentraten, de wensen van de consument, maar ook de wensen van de kweker. Zijn passie voor cannabis is onverminderd groot.

De drie wietmusketiers op een rij: Esje Herb, uw columnist van dienst en High Tea Podcast co-host Rens

Wil jij weten wat je moet doen om te slagen in de cannabisindustrie? Of wil je gewoon heel veel insiders informatie horen over die industrie en de cannabisplant? Luister HIER deze aflevering van High Tea Podcast!

(advertentie)