(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel er afgezien van weer wat centimeters geen enorme veranderingen aan zijn Auto Blancaneu te zien zijn, heeft Dokter Groen toch weer veel te vertellen. Hij filosofeert over het grote formaat dat de wietplant heeft aangenomen, en hoe dat zo komt. Waarom en hoe je dat zelf in de hand kunt hebben met de autoflower. En tenslotte over de op handen zijnde Dokter Groen Special kweekkast, waarmee je precies als de kweekdokter zelf kunt kweken. 

Het is wat aan de frisse kant in mijn kweekkast, en ook daarbuiten op het moment. Het zorgt er volgens mij voor dat de topontwikkeling van de Auto Blancaneu wat langzamer verloopt dan ik gewend ben. Toch deert dat niet wat mij betreft want de bloeiharen zijn allemaal nog hagelwit, en lekker lang. Trichomen kan ik je echter nog niet laten zien, maar die komen vanzelf.

Er zijn in de afgelopen week dan ook geen grote veranderingen aan de wietplant te zien, en ik heb ook zelf geen belangrijke ingrepen gedaan. Afgezien van de gele en dode onderste bladeren die ik op de woensdag altijd even verwijder, heb ik dus ook niet heel veel over de kweek te vertellen deze week. True, het bladerdek is nog steeds erg vol en dichtbegroeid maar ik ontblader expres niet op dit moment. Hoe meer je onderaan namelijk weghaalt, hoe meer ik het idee heb dat al die energie voor meer groei in de hoogte zorgt.

Bekijk iedere kweek alsof het je eerste is, dan kun je telkens weer profiteren van beginnersgeluk

We hebben vorige week immers al kunnen concluderen dat deze autoflower zo langzamerhand een monsterlijk formaat krijgt. Groter hoeft ze van mij dus ook echt niet te worden. Liever niet zelfs, want dan wordt ze straks nog te groot om nog onder de 150 Watt G-Bars te blijven.

Is Auto Blancaneu altijd een monsterplant?

Als je de kweek van deze Auto Blancaneu hebt gevolgd, dan kun je het idee krijgen dat deze wietsoort altijd zo’n joekel wordt. Doe dat alsjeblieft niet want dan kom je wellicht bedrogen uit. Mijn wietplant is niet jouw wietplant en vooral: de omstandigheden hebben een veel grotere invloed op de ontwikkeling dan de wietsoort. In mijn geval staat de plant om te beginnen in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem waardoor de wortels ongelimiteerd water en voeding kunnen opnemen. Dat is denk ik de voornaamste reden van het grotere formaat.

Zou je deze wietsoort buiten kweken in een pot met aarde, dan zijn de omstandigheden waarschijnlijk minder optimaal en zal ze lang niet zo groot worden. Misschien een centimeter of 80 of een meter. En als je haar bijvoorbeeld te vroeg buiten zet, waardoor ze moet groeien bij een lagere temperatuur, zal ze uiteindelijk niet heel groot worden.

Over een paar weken – wat zeg ik, dagen! – kan het weer veel warmer zijn, en ik gun mijn wietplant die variatie in haar leven

Bekijk daarom iedere kweek alsof het je eerste is, dan kun je telkens weer profiteren van beginnersgeluk. Stel ook je verwachtingen bij naar de omstandigheden, dat voorkomt teleurstellingen. Ik heb in het verleden ook weleens vol verwachting bepaalde autoflower zaadjes gekocht, na het zien van een monsterlijk grote plant van die soort. En natuurlijk kreeg ik het deksel op mijn neus, omdat ik simpelweg onder andere omstandigheden kweekte.

Wil je wél graag een monsterlijk grote Auto Blancaneu kweken, dan zul je de omstandigheden daarvoor dus zelf moeten verzorgen. Een grote pot met luchtige aarde of het losse kokos als medium, geeft een autoflower als deze bijvoorbeeld al veel minder weerstand bij de groei. Gebruik je minerale voeding die de plant direct kan opnemen, dan wordt groeien nóg makkelijker. Zorg je daarbij ook nog voor lekkere warme omstandigheden, dan kan ze zeker enorm worden.
En natuurlijk, als je Auto Blancaneu net als ik hydrologisch kweekt in hetzelfde systeem en met dezelfde kweeklamp, dan kun je ook een vergelijkbaar resultaat verwachten. Lees vooral door als je dat ambieert want ik heb wat dat betreft een leuk nieuwtje voor je!

Geur, kleur en smaak

Bovenstaande is echter allemaal veel minder van toepassing op de geur, kleur en smaak van Auto Blancaneu. Die eigenschappen liggen namelijk veel vaster besloten in de genetica. Afgezien van wat lichte invloeden van de voeding bijvoorbeeld, en het licht en de temperatuur zullen de toppen doorgaans diep paars worden. De geur en smaak is altijd lekker hazy en zoet en kruidig, of de plant nu groot wordt of kleiner blijft.

Niet om mezelf nou op de borst te kloppen maar ik heb de methode van slechts één wietplant in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem voor mezelf geperfectioneerd, en ben daar ook best trots op

Hoewel er zogezegd nog niet veel trichomen te zien zijn, begint mijn plant deze lekkere Haze achtige geur al wel te verspreiden. De paarse kleur is nog niet te zien maar wellicht breekt die nu ook door, nu de temperatuur weer wat gezakt is. Ik heb ik mijn kweekkamer altijd een raampje open staan dus temperatuurschommelingen van buiten zijn ook binnen goed merkbaar. Het voedingswater is op het moment slechts 17 graden. Dat zou ik kunnen verhogen met mijn aquariumverwarmer maar doe ik niet. Over een paar weken – wat zeg ik, dagen! – kan het weer veel warmer zijn, en ik gun mijn wietplant die variatie in haar leven.

Dokter Groen Special

Wie na het lezen van dit verhaal nou bij zichzelf denkt dat ie zijn kweekomstandigheden precies zo wil hebben als ik. Die kan ik alvast verklappen dat dat binnenkort tot de mogelijkheden behoort, want er komt een Dokter Groen Special – een kweekkast compleet met dezelfde lamp, voeding, fan, dubbele deuren, hydrosysteem, stekblokjes, kleikorrels en eventueel zelfs met pH- en EC-meter als je die nog niet hebt. Daarin kun je dus precies kweken zoals ik dat doe, of je eigen methode ontwikkelen.

Niet om mezelf nou op de borst te kloppen maar ik heb de methode van slechts één wietplant in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem voor mezelf geperfectioneerd, en ben daar ook best trots op. De methode zorgt steeds weer voor een wietplant die het gehele kweekoppervlak in korte tijd vult met het maximale aantal toppen, en is voor iedereen na te doen door simpelweg mijn kweekverslagen na te doen. De dubbele klapdeuren van mijn kweekkast zorgen ervoor dat ik overal goed bij kan, en omdat het waterreservoir van het hydrosysteem onder de kast is geplaatst, is er in de kweekkast meer ruimte voor de plant.

Goed, de Dokter Groen Special kweekkast is dus binnen niet al te lange tijd exclusief te bestellen op CNNBS.shop. Voor nu sluit ik af met de pH- en EC-waarden van vanmorgen: 5,8 en 1,8. Tot volgende week.

Dokter Groen

(advertentie)