(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Griekenland heeft na twee eerdere licenties nog eens 26 vergunning verstrekt voor de teelt van medicinale wiet. Hiermee wil de nieuwe regering de Griekse economie, die nog altijd herstellende is, een extra boost geven.

Eind vorig jaar schreven we over een belangrijk moment in de cannabis geschiedenis van Griekenland. Op maandag 19 november 2018 verstrekte de overheid namelijk de eerste twee licenties aan privé-ondernemingen om medicinale wiet te kweken. Voor het einde van dat jaar zouden er nog eens 10 bij komen, zo meldde het Griekse ministerie van Economie & Ontwikkeling toen.

Griekenland heeft de smaak te pakken. Deze week werd bekend dat de teller naar 26 licenties gaat; een ruime verdubbeling. Bovendien zijn er nog eens 42 andere aanvragen in behandeling.

Big bucks

Er is grote belangstelling voor de Europese medicinale wietmarkt. Met name buitenlandse bedrijven uit regio’s waar wiet al een tijdje legaal is, investeren maar wat graag in nieuwe markten. Logisch, want diverse onderzoeksbureau’s voorspellen gouden tijden voor Europa.

Griekenland zelf hoopt met deze stappen de economie extra te stimuleren. Die herstelt maar langzaam van de schuldencrisis een decennium geleden, die tot drie internationale reddingsoperaties leidde van in totaal 310 miljard euro. Om het land financieel op de rit te krijgen, wil de nieuwe premier van het land, Kyriakos Mitsotakis, veel buitenlandse bedrijven aantrekken. En één van de sectoren in zijn plan is dus medicinale wiet.

De nieuwe licenties moeten uiteindelijk zo’n 360 miljoen euro opbrengen aan investeringen en tot 2.250 banen leiden. Aan investeerders geen gebrek. Bedrijven uit onder meer Canada, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zoeken Griekse partners om mee in zee te gaan.

Vooralsnog geen recreatieve wiet

Als het aan de Grieken zelf ligt, krijgen ze snel toegang tot recreatieve wiet. Op 10 mei 2014 werd daar massaal voor gedemonstreerd tijdens Global Marijuana March. [Kostas Koutsaftikis]

De Griekse mediwiet-industrie wordt hoofdzakelijk een exportmarkt. Maar ook de Grieken zelf krijgen toegang. De eerste medicinale cannabisproducten zullen naar verwachting binnen nu en een jaar op de markt komen. Tienduizenden Grieken die cannabis gebruiken voor uiteenlopende klachten moeten met wiet uit de legale Griekse kwekerijen worden bediend. Het komt beschikbaar op recept van de apotheek. Maar helaas voor de patiënten wordt de wiet – net als in Nederland – niet vergoed door zorgverzekeraars.

Serieuze stappen dus voor een land dat pas in 2017 mediwiet legaliseerde. Hopelijk inspireert het andere landen om snel hetzelfde te doen zodat meer Europeanen toegang krijgen tot medicinale cannabis. Overigens staat recreatief gebruik niet op de Griekse agenda, terwijl de economie daar nog veel meer bij is gebaat. Evenals alle Grieken :).

Wie weet krijgt de nieuwe regering weldra eurotekens in de ogen en stapt het in de voetsporen van Luxemburg.

[Openingsfoto: Shutterstock/Golmer]
(advertenties)