(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Amerika is verkiezingstijd aangebroken. En anders dan in 2016 staat landelijke legalisering van cannabis, deze keer serieus op de agenda. Zo’n beetje alle democratische presidentskandidaten zijn voor legalisering op landelijk niveau, en Bernie Sanders heeft er zelfs al een uniek plan voor klaarliggen. 

33 Amerikaanse staten hebben medicinaal gebruik gelegaliseerd, en in 11 is recreatief cannabisgebruik toegestaan. Op landelijk gebied is cannabis in Amerika echter nog net zo illegaal als in Europa. En dat betekent dat er nog steeds veel mensen voor in de gevangenis belanden, en wiet officieel NIET als medicijn gezien wordt. Een behoorlijk schizofrene situatie dus, die we in Nederland maar al te goed kennen. Maar in tegenstelling tot Nederland, lijkt er in Amerika wél schot in de zaak te zitten.

Publiek is vóór

Meerdere enquetes geven aan dat een meerderheid van het Amerikaanse publiek – net als het Nederlandse trouwens – voor legalisering van cannabis zijn. Een overweldigende meerderheid is zelfs voor legalisering van medicinale cannabis.

Presidentskandidaat Bernie Sanders te gast in de Joe Rogan Experience. Beeld: screenshot YouTube/Joe Rogan Experience

Deze discrepantie tussen de wil van het volk en die van de beleidsmakers wordt zeker een punt van discussie tijdens de verkiezingen van 2020. President Trump heeft al laten doorschemeren dat hij voor landelijke legalisering is, en nagenoeg alle democratische presidentskandidaten zijn voor een vorm van legalisering van cannabis. Maar het meest uitgesproken is Bernie Sanders over legalisering. In een gesprek met Joe Rogan voor zijn populaire podcast de Joe Rogan Experience liet Sanders zich uit over zijn plannen om wiet te legaliseren.

Bernie Sanders for president

Dat Bernie Sanders voor legalisering was, wisten we al. In 2016 was landelijke legale wiet namelijk al een van zijn verkiezingsbeloften. Hierin was hij in 2016 de eerste als presidentskandidaat, maar inmiddels zijn veel van zijn mededemocraten hem gevolgd.

Maar in tegenstelling tot zijn democratische collega’s, heeft Sanders ook al een uniek plan om cannabis in het ‘land van de vrijheid’ legaal te krijgen. In de Joe Rogan Experience legde hij dat hij dat zou doen middels een zogeheten presidential executive order. Dat is een uitvoeringsbevel van de president van de Verenigde Staten voor uitvoerende instanties. President Trump gebruikte dit politieke instrument in 2017 bijvoorbeeld voor zijn muur tussen Amerika en Mexico.

Dit is wat Bernie Sanders letterlijk over zijn legalisatieplannen zei, in de Joe Rogan Experience:

Tijdens de verkiezingen van 2016, sprak ik over een defect justitie-apparaat, waardoor in de Verenigde Staten meer mensen in de gevangenis zitten dan in welk ander land dan ook. Waar ik toen voor pleitte, pleit ik ook nu voor, en dat is de legalisering van marihuana in America. 

Dat (het landelijke cannabisverbod in Amerika) is belachelijk. Heroïne is een dodelijke drug. Over de plus- en minpunten van cannabis kun je debateren, maar marihuana is geen heroïne. Dus we moeten er een eind aan maken, en dat is wat ik als president van de Verenigde Staten zal doen. Ik geloof dat het kan via een executive order, en ik zal het doen. 

[Openingsfoto: Trevor Collens, Shutterstock]
(advertenties)