(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het verschil tussen de Haagse werkelijkheid en de wil van het volk als het om het cannabisbeleid gaat wordt steeds groter. Terwijl de regering hardnekkig blijft inzetten op verbieden en straffen, is liefst 71 procent van de Nederlanders voor een gereguleerde of volledig vrijgegeven wietteelt, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction.

Krakend gedoogbeleid

Mocht er een referendum worden gehouden over regulering/legalisering van wietteelt in Nederland, dan zouden wij de vlag al kunnen uithangen. Helaas luisteren de politici in Den Haag zelden of nooit naar de wil van het volk, dus dat kunnen we wel vergeten. Maar dat een steeds groter deel van de inwoners tabak heeft van het huidige, krakende gedoogbeleid met zijn algeheel wietteeltverbod is zonneklaar!

Minderheid voor verbieden

shutterstock_310162343

Het is glashelder: 71 procent van de Nederlanders is het falende gedoogbeleid helemaal zat! [Per Bengtsson/Shutterstock]

Onderzoeksbureau Motivaction onderzocht samen met Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, hoe het Nederlandse volk denkt over het fenomeen wietteelt. Van de ondervraagde 1.019 mensen noemt 66 procent het huidige gedoogbeleid ronduit “hypocriet”.

Slechts een kleine minderheid van 37 procent van de Nederlanders is voor het verbieden van wiet en de teelt ervan. Uiteraard heeft ook altijd een klein gezelschap ‘geen mening’, in dit geval 13 procent die niet weet te kiezen uit: verbieden, reguleren of volledig vrijgeven.

Ruime meerderheid voor regulering/legalisering

De meerderheid voor een fatsoenlijke en legale oplossing van het ‘achterdeurprobleem’ (coffeeshops mogen wel verkopen maar niet inkopen) is indrukwekkend te noemen. Liefst 57 procent van het volk vindt dat er in ieder geval een regulering moet komen. Dat is zeg maar wat bijvoorbeeld de 60 coffeeshopgemeenten willen gaan experimenteren die het manifest Joint Regulation hebben ondertekend en wat onlangs ook een commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook voorstelde.

Bovenop die 57 procent komt dan nog de groep Nederlanders die cannabisteelt volledig wil vrijgeven, 14 procent groot. Samen dus een meerderheid van 71 procent die verandering wil richting legale wiet.

Hoe jammer dat de regering haar struisvogelpolitiek blijft voortzetten. Tijd voor de invoering van een bindend referendum en zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen!! 😉

[openingsfoto: Aleksey Klints/Shutterstock]

 

(advertenties)