(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze maand gaat het dan eindelijk – na jaren soebatten – van start, het medicinale cannabisprogramma in de staat New York. Vanaf nu kunnen de miljoenen inwoners voor bepaalde aandoeningen terecht in streng geselecteerde apotheken. En joodse cannabispatiënten kunnen daar zelfs officieel goedgekeurde koosjere wiet kopen!

Mediwiet in New York

shutterstock_201799502

Voorstanders van medicinale cannabis protesteren in de zomer van 2014 in New York tijdens de jaarlijkse Pride Parade op Fifht Avenue [foto: lev radin / Shutterstock.com]

Het duurde even maar uiteindelijk is ook New York om – als 25ste staat in de VS – wat betreft legale cannabis als medicijn. Daarmee krijgen de 20 miljoen inwoners toegang tot medical marijuana dispensaries  wanneer ze aan bepaalde ziekten lijden, zoals kanker, epilepsie, aids en multiple sclerose. De staat heeft 5 producenten een vergunning verleend om cannabis(producten) te produceren en 20 apotheken een licentie toegekend.

Joodse medicinale cannabis

De meest bijzondere cannabisvariant is wellicht afkomstig van de firma Vireo Health. Zij claimen namelijk de allereerste ter wereld te zijn die met gecertificeerde koosjere medicinale cannabis (het gaat om niet-rookbare wietproducten) komt. Hun edibles, olie, tincturen, pillen en capsules zijn namelijk met de Joodse eet- en drinkwetten in de hand goedgekeurd door de Orthodox Union!

Het is niet de eerste koosjere wiet op aarde, maar dus wel de eerste koosjere mediwiet op aarde. Volgens de Orthodox Union heeft zij de certificatie verleend aan de cannabisproducten van Vireo nadat ze diens faciliteiten geïnspecteerd hebben en er zeker van waren dat de wiet volgens koosjere standaard wordt gekweekt en verwerkt. Daar hoort bijvoorbeeld bij dat de planten insectenvrij moeten zijn.

Veel joden in New York

Waarom er speciale koosjere mediwiet komt? Nou, Vireo Health wil daarmee specifiek het joodse volksdeel in de staat New York bedienen, de grootste joodse gemeenschap van heel de Verenigde Staten. Er wonen bijna 2 miljoen joodse mensen in de staat, goed voor 9% van de totale bevolking…

[openingsillustratie: Aha-Soft/Shutterstock]
(advertenties)