(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl wij er even tussenuit waren vanwege de RollingStond Top 50, smijten de autoriteiten snel een wietmiljard de media in. Volgens de politie in de ‘wietschuur van Europa’ a.k.a. Noord-Brabant wordt er daar per jaar 340.000 kilo wiet geteeld, met een verkoopwaarde van ongeveer 1 miljard euro. Hard bewijs levert de politie er echter niet bij…

6.800 wietkwekerijen

Zoals gewoonlijk betreft ook dit ‘wietmiljard’ dus weer een schatting. Daar zijn politie en justitie in Nederland altijd goed in geweest, denk maar eens aan de exportfabel van 80% en de jaarlijkse wietomzet in Tilburg van 800 miljoen euro. Ook nu baseert de politie zich uiteraard op nattevingerwerk, aangezien betrouwbare cijfers over een (illegale) markt er simpelweg niet kunnen zijn.

shutterstock_340020707

De politie in Noord-Brabant komt in de kerstvakantie met mooie ronde cannabiscijfers op de proppen… [illustratie: Krol/Shutterstock]

Goed, in een speciale uitzending van ‘Bureau Brabant’ op de regionale tv-zender Omroep Brabant stelt de politie dat er in de provincie 5.500 tot 6.800 wietplantages in bedrijf zijn. Daarin groeien en bloeien dan 1,4 tot 1,75 miljoen wietplanten, die tezamen pak ‘m beet 340 duizend kilo cannabis opleveren. En daarmee levert deze branche een omzet op van ongeveer 1 miljard euro per jaar, beweert de politie.

80 tot 90% export

Overigens is het niet zo dat het juist Brabanders zijn die zich de hele godganselijke dag knetterstoned blowen. Welnee, de ‘misdaadondernemingen’ die de wietbusiness runnen exporteren het overgrote deel naar het buitenland: liefst 80 tot 90%! Met name Engeland, Duitsland, Italië en Scandinavië zouden de Brabantse wiet graag afnemen.

Ook deze exportcijfers zijn uiteraard weer gebaseerd op schattingen van de politie.

Nattevingerwerk

Dat die grotendeels maar wat uit hun nek lullen, blijkt eigenlijk het duidelijkste uit het feit dat ze een jaar eerder nog roepen dat er alleen in de stad Tilburg al voor 800 miljoen euro aan wiet gekweekt wordt per jaar, en nu zou de hele provincie (dus alle steden en dorpen naast Tilburg erbij!) 1 miljard waard zijn. Dat zou betekenen dat er buiten Tilburg slechts minimaal wordt gekweekt of door ontzettend slechte kwekers die oogst na oogst verknallen… Om nog maar te zwijgen wat heel Nederland dan wel niet zou moeten produceren per jaar als Brabant alleen al tekent voor 1 miljard?!

Maar wellicht is de oorzaak eerder te vinden in eerder genoemd nattevingerwerk, iets waar de politie zich klaarblijkelijk volgaarne aan overgeeft wanneer het over cannabis gaat.

[openingsfoto: Jan Mika/Shutterstock]
(advertenties)