(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #3  Mooi is dat hè, wanneer er onderzoeken gepubliceerd worden waaruit blijkt dat het eigenlijk volkomen stompzinnig is dat politie en justitie zich altijd maar focussen op cannabis, terwijl andere – wel legale – middelen veel en veel meer schade toebrengen aan de mens en maatschappij. In Amerika onderzochten ze dit jaar eens welke drugs precies verantwoordelijk zijn voor de geregistreerde sterfgevallen. En dan blijkt dat de volledige Top 3 van meest dodelijke middelen bestaat uit de volkomen legale tabak, alcohol en pijnstillers!

TOP502015-3

Je zou figuren als Ivo Opstelten en Bart de Wever met dit onderzoek om de oren moeten slaan. Uit Amerikaanse data van Centers for Disease Control and Prevention blijkt dat de Top 3 van dodelijkste drugs bestaat uit: tabak, alcohol en pijnstillers. Inderdaad, alledrie volkomen legaal!

Data-onderzoek in VS

Terwijl er voortdurend hel en verdoemenis over (bijvoorbeeld) cannabis wordt uitgestort en tegenstanders waarschuwen voor de enorme ellende die er over volk en vaderland wordt uitgestort als dit gelegaliseerd wordt, blijken de echte killers gewoon legaal. Op elke straathoek te verkrijgen, soms met subsidie en al (medicijnenvergoeding). Verbijsterende cijfers dus van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten. Uiteraard Amerikaanse data, maar die kan je gerust naar Nederland en België vertalen, zoveel verschillen wij in West-Europa qua (drugs)consumptie nu eenmaal niet van Amerika.

Legaal is niet veilig(er)

De CDC-gegevens hebben betrekking op het jaar 2011. Het gaat om het aantal directe doden in deze 365 dagen:

3drugs

Verbieden of gedogen

Hierbij moet je – in alle eerlijkheid en zo zijn wij – wel opmerken dat het aantal sterfgevallen bij andere substanties dan de Top 3 hoger zou zijn als die ook legaal verkrijgbaar zouden zijn op dezelfde schaal als alcohol en tabak. Ook is de dood natuurlijk niet de enige maatstaf om te meten hoe schadelijk een bepaalde drug is. Zo triggeren drugs als cocaïne en alcohol risicovol gedrag en maken zo iemand vatbaarder voor geweld en misdaad. Andere drugs kunnen onderliggende mentale problemen versterken (o.a. psychoses en hallucinaties).

Cultuur

ta

De nummer 1 en 2 van dodelijkste drugs gebroederlijk bij elkander…

Hoe dan ook tonen de absolute sterftecijfers duidelijk aan dat er geen verband hoeft te zijn tussen legaliteit en veiligheid. Maar zoals in het geval van tabak en alcohol worden deze drugs legaal gehouden omdat ze geïntegreerd zijn in onze cultuur en economie. Het verbieden en uitbannen zou moeilijk, zo niet onmogelijk zijn. In het geval van pijnstillers – me name opiaten op recept – dienen die natuurlijk wel een medisch doel.

Tabak

Wanneer het op dodelijkheid aankomt is het echter glashelder dat niets ook maar in de buurt komt van tabak. Denk hier maar eens over na: er sterven minder Amerikanen aan drugsoverdoses, verkeersongelukken en moord (en daar kunnen ze wat van in de VS) bij elkaar opgeteld dan aan tabaksgerelateerde zieketen als longkanker en hartfalen! En dan is het grafiekje hierboven nog mild qua cijfers, want daarin worden alleen de meest directe doodsoorzaken meegeteld en niet het meeroken (volgens wetenschappers betreft dit in de VS al 42.000 van de in totaal 480.000 jaarlijkse tabaksdoden), miskramen en woningbranden…

 

Alcohol

Voor alcohol geldt ook iets dergelijks. Nu gaat men uit van 26.000 doden in 2011 die worden veroorzaakt door drank. Dat is eigenlijk te weinig, want als je bijvoorbeeld de sterfgevallen van dronken rijden en andere ongelukken meetelt, kom je al op 88.000 doden per jaar. En zelfs dan is de schatting bij alcohol nog te laag. De bekende professor David Nutt maakte een vergelijking tussen de 20 populairste drugs qua schadelijkheid, en nam daarin ook factoren als fysieke schade (agressie e.d.), ontwikkeling, mentaal functioneren, effecten op de misdaad, verlies aan economische productiviteit et cetera mee. Zijn conclusie? Alcohol is met voorsprong de meest schadelijke drug voor de maatschappij!

Check hier nog maar eens de Top 20 van schadelijke drugs van professor Nutt:

most_dangerous_drugs.0

 

(advertenties)