(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heel veel recreatieve blowers en medicinale cannabis-patiënten weten het wel uit eigen ervaring: van wiet ga je beter slapen. En daarvoor zijn ook wetenschappelijke verklaringen, weet onze Vlaamse columnist Mary Jane Rose. Zelf ooit een moeilijke slaper, kan ze nu melden dat THC zelfs getest wordt als medicijn voor mensen die lijden aan slaap-apneu!

Nachtmerries

Slapen en dromen op cannabis is iets dat mij al lang intrigeert. Heb zelf genoeg slaap en ‘droomproblemen’ ervaren voor ik met cannabis begon, zo erg dat ik mijn bed niet droog hield in de nacht…  daar heb ik het in mijn vorige columns al over gehad. Toen ik met cannabis begon merkte ik na een tijd op dat ik veel beter sliep, fitter was en ook geen nachtmerries meer had. Het is een van de grootse doelen waar mensen cannabis voor gebruiken, of het nu uit gewoonte is of uit noodzaak, maar de meesten slapen goed met ons plantje. Maar wat doet cannabis eigenlijk met onze slaap?

Regulatie slaappatroon

shutterstock_134363915

Slapen, het lukt en gaat zoveel beter met cannabis… [illustratie: Andrei Verner/Shutterstock]

Cannabis heeft niet enkel een effect op slapeloosheid, maar op een veel groter spectrum in het slaappatroon. Dit komt doordat de chemische stofjes – beter gekend als cannabinoïden – de natuurlijke stofjes nabootsen die in onze hersenen zitten. Deze stoffen zijn er om ons endocannabinoïde systeem te versterken, daar die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van o.a. het slaappatroon. Wetenschappers hebben 5 van de belangrijkste aspecten onderzocht, die aantonen hoe cannabis onze slaap en dromen beïnvloedt.

1. Cannabis laat je makkelijker inslapen

Een van de eerste onderzoeken die gedaan is naar slapen met cannabis gaf toen al aan dat de inslaaptijd veel sneller was dan zonder cannabis. In een kleine studie gepubliceerd in 1973 verminderde THC de inslaaptijd met gemiddeld bijna een uur. Wetenschappers noteerden ook dat een te grote hoeveelheid THC een tegenovergesteld effect kan hebben. In een andere studie bleek ook dat bij gezonde proefpersonen het in slaap vallen makkelijker ging met cannabis.

2. Langer slapen

Eerder studies laten zien dat de inname van THC of CBD voor je naar bed gaat het doorslapen kan bevorderen. Ook blijkt dat als we het THC-gehalte verhogen onze  slaaptijd aanzienlijk verlengd wordt.

Het is wel gebleken dat hogere dosissen van THC een soort ‘katergevoel’ bij sommige mensen geeft als ze wakker worden. Daar lagere dosissen dit effect niet geven, zou ik zeggen: beter light and friendly… zo heb je er het beste effect van.

3. Meer diepe slaap

Heel interessant is het effect dat cannabis heeft op onze slaapcyclus en de impact ervan. Studies tonen aan dat THC onze slow-wave slaap verhoogt, in gewoon Nederlands: onze diepe slaap. Goed nieuws als we weten dat onze diepe slaap een grote rol speelt in ons herstelproces, het is de verplichte ‘pitsstop’ terwijl we slapen. Veel sterker nog; experts beweren dat gezondheidsproblemen die voortvloeien door slaaptekort of slaapproblemen te wijten zijn aan een deficit van die herstellende slaap en zelfs een goede indicator kan zijn voor andere onderliggende ziekten zoals bv. hoge bloeddruk bij oudere mensen.

Als artsen aan hun patiënten die met slaapproblemen te kampen hebben medicinale cannabis voor zouden schrijven, zou dat  een enorm voordeel zijn voor de 25% van mannen en 9% van de vrouwen die slaap-apneu hebben

4. Kortere REM slaap

Een andere manier waarop cannabis onze slaap beïnvloedt is door de REM slaap te reduceren. Het is geen geheim dat mensen die cannabis voor het slapen nemen minder of niet meer dromen, inclusief mezelf. Dromen worden tijdens de REM slaap geproduceerd, maar bij cannabisgebruik sla je die fase bijna over.

A joint a day keeps the doctor and the nightmares away...

A joint a day keeps the doctor and the nightmares away… [foto: Lukas Gojda/Shutterstock]

Wetenschappers zijn er nog niet uit of het overslaan van de REM slaap een negatief effect zou zijn van cannabis. Eigenlijk zijn ze nog niet echt zeker van wat het belang en functie van die REM slaap is.

Mensen die na lange tijd met hun cannabisgebruik stoppen kunnen ineens heel levendige dromen ervaren, ook gekend als het “REM rebound” effect. Dat is een plotse verhoging in REM slaap die gepaard gaat met rusteloosheid en een verhoogde droomactiviteit. Dit effect zal wegebben in een paar dagen tot enkele weken, dat is voor iedereen anders.

5. Betere ademhaling

Als artsen aan hun patiënten die met slaapproblemen te kampen hebben medicinale cannabis voor zouden schrijven, zou dat  een enorm voordeel zijn voor de 25% van mannen en 9% van de vrouwen die slaap-apneu hebben. Slaap-apneu is gelinkt aan vele ziekten, waaronder diabetes, hartproblemen, depressie en chronische vermoeidheid, omdat de ademhaling gestoord wordt tijdens de slaap en soms even wegvalt.

Jammer genoeg weet de grote meerderheid van slaap-apneu lijders niet eens dat ze aan deze conditie lijden en blijven onbehandeld. Zelfs diegene die met een  CPAP masker elke nacht moeten slapen geven dit soms op.

THC als medicijn tegen slaap-apneu

Zelf ben ik ook positief getest voor slaap-apneu, vroeger moest mijn man mij wakker schudden… Dit was in de periode van chemische slaap medicatie, met cannabis heb ik dat niet meer en voel hoe de revitaliserende delta slaap veel gezondheidsproblemen opgelost heeft, gewoon door”goed” te slapen.

Wetenschappers zijn op het moment trials aan uitvoeren met THC als alternatief voor de behandeling van slaap-apneu en de resultaten zijn veel belovend; slaap-apneu patiënten kunnen binnenkort hun spuuglelijk en vreselijk masker ruilen voor wat wiet!

Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused

Mary Jane  Rose

[bron: o.a. Leaf Science – ‘5-ways-marijuana-affects-sleep’, openingsfoto: Vinogradov Illya/Shutterstock]

 

(advertentie)