(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Canadese  wietproducent CannTrust gaat voor 12 miljoen dollar aan wietplanten en 65 miljoen dollar aan cannabisvoorraden vernietigen. Die ongekende move móet het bedrijf wel uithalen om hun kweeklicentie terug te krijgen van Health Canada. De vergunning was – overigens vrijwillig – ingetrokken omdat er in sommig kassen in Ontario wiet werd geteeld zonder de vereiste vergunning.

Strenge controle op gereguleerde wietteelt

Je kan veel zeggen van de legalisering in Canada, maar niet dat ze de boel daar niet strak in de gaten houden. De verantwoordelijke toezichthouder op de gereguleerde cannabismarkt is Health Canada. En het was ook die overheidsinstantie die bekendmaakte dat CannTrust Holdings Inc. gevaar loopt om de vergunning kwijt te raken om legaal wiet te kweken en te verkopen in Canada. Een keiharde sanctie voor het overtreden van de regels, kom daar maar eens om in narcostaat Nederwietland Nederland!

Wiet kweken in ‘licentieloze’ kassen

Eerst maar eens de overtreding waar het hier allemaal om draait. In juli maakt Health Canada bekend dat het CannTrust onderzoekt, omdat men heeft geconstateerd dat er wiet wordt verbouwd in ‘unlicensed rooms’ op een van hun faciliteiten in de Niagara-regio.

Die wietfabriek van CannTrust nabij de plaats Pelham heeft 12 kassen. Bij Health Canada was informatie binnengekomen dat de licensed producer tussen oktober vorig jaar en april dit jaar in alle kassen wiet teelde, ondanks dat ze geen vergunning hadden voor 5 van die kassen.

Paniek natuurlijk bij CannTrust, dat snel via een persbericht bekendmaakte dat het zelf stopt met kweken en verkopen totdat de zaak naar tevredenheid van Health Canada is opgelost. Dat zegt het bedrijf zo: “Based on new information uncovered by the investigation, the company made a voluntary disclosure to Health Canada. The company will fully co-operate with the regulator in an open and transparent manner to resolve these matters fully and expeditiously.”

Dan kan je wel 7 cannabis cups hebben gewonnen in 2018 – waaronder die voor Beste Wietteler – als je je niet aan de regels houdt, houdt het op…

Diepe knieval voor nieuwe vergunning

En geen licentie is geen omzet, vandaar de knetterharde en in wezen absurde maatregel van CannTrust om voor 77 miljoen dollar aan ‘illegale’ wietplanten en wietproducten – naar verluidt meer dan 13.000 kilo! – te vernietigen. Daarmee hopen ze weer in de gunst van Health Canada te komen en hun licentie terug te krijgen c.q te kunnen behouden.

Maar deze ongekende vernietiging is nog niet eens alles wat CannTrust doet (moet doen). Men gaat ook op zoek naar eventuele restanten wiet in het legale systeem die geproduceerd zijn zonder vergunning, men belooft de voorraad inventarisatie beter te gaan bijhouden, stelde als beursgenoteerde onderneming de omzetverwachtingen bij én men levert op 21 oktober een ‘gedetailleerd plan’ in bij Health Canada voor een smetvrije toekomst.

Koppen rollen

Als klap op de vuurpijl rolden ook de koppen van CEO Peter Aceto, een voormalige topbankier die pas een jaar aan het hoofd stond van CannTrust en van Eric Paul, de voorzitter van de Raad van Bestuur…

[openingsbeeld: Bananaboy/Shutterstock]
(advertentie)