(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat ze om medische redenen cannabis begon te gebruiken had Mary Jane Rose van de ene op de andere dag het gevoel dat ze nu door de maatschappij als een ‘drugsverslaafde criminele nietsnut’ werd gezien. Maar wie weet waar het cannabisverbod vandaan komt en waarom de stereotypes en stigma’s rond cannabis er nog altijd zijn… die weet wel beter!

Vrij totdat…

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens  stelt dat alle mensen vrij worden geboren en gelijk zijn in waardigheid en rechten. Ik heb me altijd vrij gevoeld, totdat ik vanwege gezondheidsredenen de voorkeur gaf aan de voordelen van een plant boven chemische medicatie. Van een “normaal” persoon veranderde ik voor de maatschappij in een crimineel, een junkie, een onverantwoordelijke moeder en een vrouw die niet serieus te nemen was… terwijl ik vóór mijn cannabisgebruik elke dag gedrogeerd rondliep door de Xanax.

Stereotype 

Valium, slaapmedicatie en antidepressiva slikte ik en niemand die er van op keek; ironisch en hypocriet is het. Vandaag de dag ben ik een gezonde cannabis-vrouw, die  smeekt om de discriminatie en stigmatisatie tegen deze plant te beëindigen. Omdat het tijd is voor mij en alle andere mensen die cannabis consumeren – of het nu therapeutisch of recreatief is – om niet langer als een delinquent bekeken te worden!

Want het enige gevaar aan cannabis blijft nog steeds de wet. Sinds het verbod op cannabis bijna 100 jaar geleden, bestaat het stigma dat geassocieerd wordt met cannabisgebruikers nog steeds. Hoewel het stereotype van de cannabis consument langzaam aan het verdwijnen is als gevolg van de groeiende populariteit van cannabis, is er nog steeds een grote sociale druk om niets met cannabis te maken hebben. Die mythe moet doorbroken worden, zodat de maatschappij ons als cannabisgebruikers aanvaardt voor wie we zijn.

Verbod is het probleem

Het stereotype dat geassocieerd wordt met gebruik van cannabis is dat van een drugsverslaafde en/of -dealer en van onverzorgde, luie mensen. Het lijdt geen twijfel dat dit stereotype het gevolg is van het verbod op cannabis en de raciale factor die er bij betrokken is. Met de stijging van het aantal cannabisgebruikers over de hele wereld – waaronder meer vrouwen en zieke kinderen – is het belangrijk om dit archetype in de kiem te smoren, om zo discriminatie en stigmatisatie verder te voorkomen.

Het cannabisverbod zelf was een wet gebaseerd op racisme… wordt het dan niet eens tijd om deze racistische wet uit de wereld te helpen?!

Cannabis werd in de jaren 1930 voor het eerst verboden in de VS, als direct gevolg van het aantal Mexicanen dat de grens met de Verenigde Staten overschreed met grote hoeveelheden cannabis. Dit heeft natuurlijk de circulatie van deze plant naar een sector van de illegale markt geduwd die niet gereguleerd was en het opende de deur naar misdaad en corruptie. Het stereotype komt meestal in de raciale categorie: vaak zwart of Hispanic. Dit stereotype ontstond doordat de blanke heersende klasse niet gerelateerd wou zijn aan cannabisgebruik en een etnisch profiel creëerde van de gewone consument van cannabis: de ‘Reefer Madness’.

Helend en spiritueel

Als we  de geschiedenis van cannabis bestuderen, zie je dat cannabis niet enkel als een helende plant werd gebruikt maar ook  als een gemeenschappelijke plant om mensen te verenigen en als spirituele coach. Vanwege het stigma dat in verband gebracht werd met cannabis, is het stereotype een eenvoudige manier geworden om een ​​andere sociale groep te discrimineren – net zoals de maatschappij de neiging heeft om religieuze groeperingen of etnische gemeenschappen te discrimineren.

Met legalisatie in de wereld zou cannabis niet alleen op economisch en sociaal niveau een enorme omwenteling teweegbrengen. Het zou ook de enige weg zijn om het cliché te demystificeren, zodat het in de maatschappij eindelijk kan worden geaccepteerd. Het cannabisverbod zelf was een wet gebaseerd op racisme… wordt het dan niet eens tijd om deze racistische wet uit de wereld te helpen?!

Te gek voor woorden

De vooroordelen die wij cannabisgebruikers ondergaan, dat moet gedaan zijn. Het is te gek voor woorden en steeds onbegrijpelijker dat anno 2017 – met alle informatie over de positieve effecten die cannabis heeft op zoveel aandoeningen, de onderzoeken en getuigenissen van zoveel mensen over de hele wereld – het nog steeds verboden is.

Nog erger is het dat een wet die gebaseerd is op racisme, macht en geld nog steeds van kracht is. Hopelijk komt hier in 2018 verandering in. Samen staan we sterk en aan al diegene die nog niet uit de groene kast zijn gekomen zou ik zeggen: kom er gewoon uit want er is helemaal niks mis met cannabis!

Remember gifts of nature are there to be enjoyed not abused – Mary Jane Rose

(advertentie)