(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals jullie wellicht weten is onze trouwe columnist Mary Jane Rose een – soms – explosief mengsel van Vlaams en Spaans. Gelukkig maakt dat op (medicinaal) cannabisgebied helemaal niets uit en al helemaal niet als ze in korte tijd twee keer afreist naar Spanje om daar als cannabis activist een boom op te zetten!

Juntos Podemos

Oktober, de herfst en de maand bij uitstek voor de cannabis lovers: de oogsttijd. Mis het enorm mijn eigen medicijn kweken; voor mij is het nog steeds taboe om een plantje kweken hier in België daar big brother me nog steeds in het oog houdt. Triest is het dus nog steeds in Belgenland.

Het activisme in België stopt niet en groeit met de dag. Ook de verdraagzaamheid tegenover ons begint te veranderen maar er is nog veel werk aan de winkel. Samen staan we sterk, of zoals ze zeggen bij Podemos: JUNTOS PODEMOS.

Cannabis congres in Santander

Oktober is ook een drukke maand voor me geweest in Spanje, met een groot cannabis congres dat ik mee heb helpen organiseren in Santander op 7 oktober. Waar ik ook Jean Pierre Voncken en onze mede-columnist Patrick Dewals (de Cannasoof) mee op reis nam, op uitnodiging van Circulo Cannabico Podemos. Daarbij ben ik de Europese en internationale link.

Het was een super debat met politiekers, patiënten, dokters en researchers in het prachtige Santander. Een van de citaten die mij bij blijft van die dag in Santander is: ”Dit is iets wat alle politieke partijen hun petje te boven gaat. Geen ene politiek partij heeft het recht zich te moeien met  mijn religieuze overtuiging, met  mijn leven en zeker niet met mijn welzijn.”

Partido Popular-afgevaardigde

Letterlijke woorden van Eduardo van den Eyden, die er was als afgevaardigde van de PP. Partido Popular is de rechtse conservatieve partij van premier Mariano Rajoy, een partij die resoluut tegen legalisatie van cannabis is. Ondanks dat zijn partij tegen een legalisatie is, hield Van den Eyden een geweldig pleidooi. Eduardo, die Belgische roots heeft, vertelde mij dat zijn grootvader uit Brugge kwam dus daarvan zijn zo Vlaams klinkende familienaam. Hij is zelf aan het vechten tegen kanker en gebruikt cannabis om zich beter te voelen in dit proces. Hij deelde met ons de positieve effecten die cannabis hem geeft in zijn ziekte. Respect Eduardo!

Een ander topcitaat kwam van Dr Albert Estrada die onderzoek naar het endocannabinoïde systeem doet: “Cannabis is de Messi onder der medicijnen”

Een hele interessante man deze Albert Estrada. Binnenkort mag ik hem trouwens interviewen  hierover, kijk er naar uit. Nog andere politici uit verschillende regio’s van Spanje hebben hun pleidooi uitgelicht omtrent de economische impact, het welzijn voor het milieu en natuurlijk wat cannabis voor onze gezondheid kan betekenen.

Belgische inbreng in Spanje

De discriminatie die rond het bestaande cannabisverbod heerst is uitgebreid aan bod gekomen. Estefania Torres, lid van CCE van Podemos is Euro-gedeputeerde voor landbouw, visserij en milieu. Zij modereerde het event en strijdt ook voor een Europese legalisatie. Patrick Dewals gaf – in het Spaans nog wel – zijn speech, die weeral eens top was .

Maar als er een iemand is die een hele zaal tot tranen toe beroerd heeft, kan het niemand anders zijn dan onze eigen Jean Pierre Voncken. Het is super moeilijk om een Spaanse menigte volledig stil te krijgen – das een feit – maar Jean Pierre heeft ze allemaal stil gekregen met zijn verhaal over Sofie. Respect Jean Pierre.

Na het debat was er een fiesta georganiseerd in een Social Club in Torre Delavega. Prachtige club en toffe mensen die we daar hebben leren kennen. Cannabis memories in Santander.

Spannabis in Madrid

Weekend erop weer op canna reis, deze keer naar Madrid voor Spannabis waar ik zou helpen in de stand van Podemos Cannabico. Voor mij was het de eerste cannabis beurs. Een evenement waar de security en de politie – zelfs in burger – mensen beboetten met hoge geldstraffen voor bezit en het gebruik van cannabis. Tegen 26 mensen hebben ze een proces verbaal opgemaakt, terwijl het op een privé bewaakt buitenterras aan de beurs was. Belachelijk gewoon!

Veel cannabis heb ik niet gebruikt op de cannabis beurs. Jammer dat er op een wietevenement zoveel controle is en er sancties worden gegeven. Verscheidene activisten hebben hierover al een klacht tegen het gemeentebestuur van Madrid neergelegd. Ik heb in deze laatste weken veel bijgeleerd, met veel interessante mensen gepraat die hun visies over een legalisatie en regularisatie niet enkel op nationaal vlak maar ook op Europees niveau uitlichten.

Strijd

In de toekomst zullen er nog meer cannabis dagen komen, want de strijd is nog niet gestreden. Ondertussen blijven we lekker genieten van de geneugten en de kracht die onze plant ons geeft om niet op te geven en te blijven strijden .

Remember Gifts of Nature are there to be Enjoyed not Abused

(advertentie)