(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een geblindeerde stad geworden… zo jammer. Aldus onze Vlaams-Spaanse columnist Mary Jane Rose over haar geboortestad La Linea. Tegenwoordig volkomen in de ban van de war on drugs, aangezien het strand aldaar de frontlinie is van de hasjsmokkel (en tegenwoordig ook coke) die Europa binnenkomt. Een vurig vredespleidooi – en 4 onthutsende ‘narcos video’s’ – van onze MJR.

In de ban van drugsmokkel

The war on drugs heeft gefaald hier en overal, het kost de brave burger handenvol geld en de criminele bendes worden enkel sterker. Een legalisering zou heel wat bendes zonder werk zetten en een hoop minder geweld teweeg brengen.

Een paar jaar geleden schreef ik al eens een column over mijn geboortestad La Linea en de smokkel daar. De stad waar ik geboren ben, waar ik al mijn zomers door heb gebracht, stad van passie, fiesta, vissers, simpele en altijd vrolijke mensen worden afgestraft door deze bendes. Smokkel heeft er altijd bestaan daar zolang ik geheugen heb, maar het was om brood op tafel te brengen en zeker in de Franco-periode was er weinig anders. De proportie die het nu heeft aangenomen is gewoon hallucinant.

Gemaskerde bende valt ziekenhuis binnen

Op 7 februari jongstleden zijn in de stijl van een Hollywood-film mannen met bivakmutsen de spoedafdeling in het ziekenhuis van La Linea de la Concepción (Cádiz) binnengestormd, om een kopstuk in de drugshandel te bevrijden die door enkele politieagenten bewaakt werd. Hij werd kort ervoor door de politie gearresteerd, omdat de drugsbaron na een wilde achtervolging tegen een rotonde botste en daarbij gewond geraakte en ter verzorging naar het ziekenhuis werd gebracht.

Volgens ooggetuigen was de gedetineerde erg overstuur, hij bleef schreeuwen en uitte dreigementen aan de agenten die hem bewaakten, toen plotseling een twintigtal gemaskerde mannen de spoedafdeling binnenstormden. Tussen al de andere zieken en wachtenden baanden ze zich door vernieling en geweld een weg, tot ze hun compagnon bevrijd hadden. De auto’s die buiten op hen stonden te wachten gierden er vandoor en ze gingen er met de zuiderzon vandoor richting Marokko…

De Spaanse politie is de strijd tegen de drugsmaffia aan het verliezen. Zeker dertig bendes hebben rond de stad La Linea de handel in Marokkaanse hasj in handen

Persoonlijk ken ik dat hospitaal jammer genoeg te goed, mijn mama en papa zijn daar overleden. Het is een niet al te groot hospitaal, zeker niet de spoedafdeling die altijd overvol zit en waar ook nog eens gewoonlijk familie bij is. Een nichtje van mij was daar op bovengenoemd moment met haar zoontje met koorts en die was in shock.

De Spaanse politie is de strijd tegen de drugsmaffia aan het verliezen. Zeker dertig bendes hebben rond de stad La Linea de handel in Marokkaanse hasj in handen en steeds vaker komt ook Colombiaanse cocaïne via de stranden Europa binnen. De oorlog tussen de politie en de  narcos  is in volle gang.

Speciale eenheden

Maar ook met de speciale eenheden die er bij zijn gekomen zijn er niet echt overwinningen geboekt. Het tegendeel eerlijk gezegd, de maffia schrikt er niet voor terug om met zwaar geweld tegen de politie in te gaan. De drugsbazen hebben alle middelen die de agenten in La Linea niet bezitten. Ze hebben speedboten die sneller varen dan die van de politie. Ze hebben versleutelde telefoons, gebruiken radarinstallaties waarmee ze opsporingsdiensten in het hele gebied volgen.

Er zijn 600 agenten voor 60.000 inwoners en daar zijn nu nog eens 200 man speciale eenheden bij gezet om de schoonmaakactie te starten. Niet genoeg; men vordert nog eens 300 speciale eenheden en 250 Guardia Civil om de troepen te versterken. Het is te begrijpen dat dit een zeer gespannen sfeer en veel risico’s met zich meebrengt.

Geblindeerde stad

Het is een geblindeerde stad geworden… zo jammer. Het is zo een leuke stad en heb me er nooit onveilig gevoeld en ik kom er al van mijn kindertijd. Ik ben in La Atunara geboren, wat ze als het episch centrum zien daar onze wijk net tegenover het strand ligt. De media hebben hun deel ook gedaan door onze stad met de grond gelijk te maken.

Volgens schattingen gaat er jaarlijks 300 miljoen euro om in de drugseconomie van La Linea. De war on drugs steunen is de criminele bendes levend houden. Elke oorlog is zinloos, ook the war on drugs.

Remember gifts of nature are there to be enjoyed not to be abused

(advertentie)