(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zijn Belgen te braaf om de overheid tegen te spreken of te bang om verandering te eisen? Of  zijn we met zijn allen te depressief om er ons nog iets van aan te trekken? CNNBS-columnist van het eerste uur Eef de Bruyne spaart haar volk en vaderland bepaald niet als het gaat om de omgang met (medicinale) cannabis. Want waar alcohol en tabak ‘normaal’ zijn, blijft rondom cannabis nog immer een negatieve sfeer hangen.

Cannabis pas als allerlaatste

Zondagochtend, Cliff Ophalvens van Kandabis is live te horen op Studio Brussel samen met Goedele Liekens in het programma ‘Bij Vlaeminck’. Je kan het herbeluisteren! Ze hebben het over medicinale cannabis. Cliff zijn vrouw heeft MS en heeft dankzij cannabis, die ze op voorschrift in de apotheek kan halen, een verbeterde levenskwaliteit.

Dat voorschrift kwam er niet zomaar. De neuroloog schrijft cannabis slechts voor wanneer alle andere mogelijkheden uitgeput zijn, als een laatste redmiddel. Maar de cannabis heeft haar er terug bovenop geholpen. Net als we bij andere patiënten ook vaak horen.

Het is een schande dat patiënten eerst alle andere medicatie moeten doorlopen. Medicatie die qua bijwerkingen niet opweegt tegen het natuurproduct dat cannabis is. Cannabis heeft heel weinig nadelen. Een goeie dosering is het belangrijkste. Je moet het langzaam opbouwen, anders kan je wel eens misselijk worden.

Harddrugs alcohol en tabak

Stijn Vlaeminck vraagt aan Cliff of hij denkt dat België snel tot legalisering zal overgaan. Cliff antwoordt hierop: “Onze maatschappij is hypocriet. We zijn heel verdraagzaam naar harddrugs zoals alcohol en tabak. Die zijn genormaliseerd. Rond cannabis blijft een negatieve sfeer hangen. Het is nochtans wetenschappelijk bewezen dat cannabis veel voordelen heeft. Maar het is opvallend dat dokters die een opleiding volgen in ons land niks over cannabis leren.”

Tabak en alcohol zijn genormaliseerd maar zijn daarom niet ongevaarlijk. Op cannabis rust nog steeds een groot taboe en gebruikers worden gecriminaliseerd. Dat kan ik zelf ook beamen. Een vriendin van me moest deze week op verhoor bij de politie met haar 16-jarige zoon en zijn (verplichte maar gelukkig wel kosteloze) advocaat. Haar zoon was betrapt in een park samen met enkele vrienden bij het roken van een joint. Gevolg: zoonlief zit nu in het systeem en mag zich binnenkort aanmelden voor een vijftal gesprekken in De Sleutel en hij moet zijn urine laten controleren op sporen van drugs.

Volgt justitie dezelfde procedure wanneer jongeren betrapt worden met een blikje bier of erger: wanneer ze op de spoed belanden door een alcoholvergiftiging? Neen, daar wordt amper gevolg aan gegeven.

[tekst gaat verder onder de foto]

’s Werelds populairste ‘verslavingen’: koffie, chocolade, wijn (alcohol), cannabis en tabak… twee daarvan zijn regelrechte harddrugs!  [foto: Milles Studio/Shutterstock]

Apotheken aflopen op zoek naar DXM-siroop

Zoals je wel kan raden begint mijn bloed hiervan te koken. Allereerst omdat ik persoonlijk vind dat er niks mis is met cannabis. Toch niet als je het met mate gebruikt en je jezelf en je schoolwerk niet verwaarloost. Verder is de cannabis wel best biologisch geteeld en het THC-gehalte op een aanvaardbaar niveau. Daarnaast combineer je het best niet met tabak, alcohol of andere drugs. Maar ik zag wel al ergere dingen dan een stonede tiener. Een dronken tiener bijvoorbeeld.

Sinds mijn zoon zijn 15-jarige neef ook bij ons woont, komen er nu nog meer jongeren over de vloer dan vroeger en hoor ik heel wat verhalen. Verhalen waar ik soms echt versteld van sta. Kristof bijvoorbeeld die er niet beter op had gevonden dan enkele apothekers af te lopen op zoek naar hoestsiroop op basis van DXM. Hij had 3 flesjes verzameld en samen met een vriend hadden ze uitgerekend hoeveel ze moesten nemen om een lekkere high te krijgen. Met als gevolg dat hij er bijna geweest was.

Hij werd eerst heel misselijk, moest dan overgeven en lag vervolgens strike op de grond, bijna bewusteloos.  Hij zei dat hij het gevoel had dat hij ging sterven en vroeg of dat mogelijk was. Samen hebben we dan opgezocht wat het middel precies doet en of het gevaarlijk kan zijn. Blijkt dat het goedje dodelijk is. I kid you not. En dit, dames en heren, is vrij verkrijgbaar in de apotheek.  En dan maar cannabis demoniseren, domme overheid. Jongeren in levensgevaar brengen noem ik dat.

Braaf, bang of depressief

Tabak is in mijn ogen zelfs gevaarlijker dan cannabis. Je wordt er depressief van, het beschadigt je hersenen onomkeerbaar, verhoogt de kans op suïcide en is slecht voor de longen. Zaken die vaak aan cannabis worden toegeschreven maar in werkelijkheid slechts gelden voor de tabak die men bij een joint voegt. Het is zo te zien makkelijker om een product te blijven demoniseren dan om de waarheid te spreken.

Ik denk soms dat mensen met een voltijdse job geen tijd en energie hebben om deftig opzoekwerk te doen, maar dat is dikke bullshit. Ik werk ook volle dagen maar ik slik niet zomaar alles. Zijn Belgen te braaf om de overheid tegen te spreken of te bang om verandering te eisen? Of  zijn we met zijn allen te depressief om er ons nog iets van aan te trekken? Ik gok op het laatste.

Maar daar heb ik ook iets over te zeggen. Ik vertel het je een andere keer. Spoiler alert: psychedelica zouden onze redding kunnen zijn!

[openingsbeeld:  brunocoelho/Shutterstock]
(advertentie)