(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen week barstte er een publicitaire bom in België en ver daarbuiten toen bleek dat de speciale cannabisolie die het leven van Sofie Voncken (9 jaar) haar binnenkort onthouden wordt, dankzij een politie-inval bij de vaste producent die de speciaal op haar afgestemde olie maakt. Onze columnist Mary Jane Rose laat het er – uiteraard – niet zomaar bij zitten en komt samen met Sofie’s vader en anderen in actie…

Legaal sterven of illegaal leven?

‘Ik ben boos, heel boos. Jullie kennen al langer het verhaal van onze dochter Sofie en haar wonderbaarlijk herstel. U kent ook het product waarmee haar leven werd gered. Jawel: die verboden plant, Cannabis Sativa, waaruit mijn vriend de CBD olie trok om Sofie en vele anderen te helpen.

(Let op het gebruik van de verleden tijd in de laatste zin.)

Mijn vriend heeft namelijk bezoek gehad van politie en aanverwante diensten, alles is in beslag genomen. De procureur zal overgaan tot vervolging, een zware financiële boete en een mogelijke gevangenisstraf. We hebben hier te maken met een goede ziel die vanuit de goedheid van zijn hart patiënten hielp die door de reguliere geneeskunde niet meer konden geholpen worden; Hij deed dit zonder winstbejag, uit liefde voor de mensen. Nu moet hij noodgedwongen alle activiteiten stopzetten, en alle patiënten overlaten aan chemische middelen die reeds bewezen hebben dat ze niet helpen.

Eén van die patiënten is Sofie, 9 jaar, zwaar epileptisch, sinds 3 jaar bijna aanval vrij dank zij een niet toxische PLANT, en dankzij de goedheid van een vriend. Beste Maggie, beste Koen, en bij uitbreiding beste regering wat moeten wij nu doen voor Sofie? Enig idee? Hebben jullie enige goede raad voor ons? Legaal sterven of illegaal leven, dat is de onmenselijke keuze die jullie ons opdringen, en als we kiezen voor illegaal dan worden we vervolgd.

Of willen jullie misschien een Belgische versie van Hans Kamperman? Ik ben er klaar voor. Wij waarschuwen jullie: drijf ons niet tot het uiterste, er zijn nu reeds patiënten die de ultieme daad overwegen, en er zijn ook niet-patiënten die bereid zijn om de ultieme daad te stellen. En dit komt allemaal op jullie geweten. Jullie acties tegen patiënten zijn regelrechte moordpogingen. Dit kunnen jullie niet verantwoorden vanuit jullie wetgeving.’

Geef ons een referendum Bart de Wever!

Met dit Facebook bericht van een wanhopige Jean Pierre Voncken, vader van Sofie, werden we een paar dagen geleden wakker. Je zou van minder wanhopig worden, zeker als een “regering” die je zou moeten beschermen, je kind eigenlijk de dood in jaagt. Sofie is beroofd van haar “illegale” medicijn, wat haar gezondheid ernstig in gevaar brengt. Het feit dat de staat zieken criminaliseert omdat ze een niet-toxische plant gebruiken die hun gezondheid aanzienlijk verbetert, is een regelrechte aanval op hun leven. Het recht op zelfbeschikking is een fundamenteel mensenrecht, dat jullie afnemen van een 9-jarig meisje maar ook van zovelen andere mensen die gebruikmaken van deze plant om hun leed te verzachten.

Ik geloof niet dat jullie er zijn als Sofie een aanval krijgt en wanneer je als ouder vreest dat het haar laatste kan zijn, en ik vraag mij af hoe jullie nog kunnen slapen want ik slaap al enkele dagen niet door dit onrecht. Jullie zitten in jullie ivoren torentjes te beslissen over de levens van zieke mensen.

Het is ook hallucinant dat Bart De Wever nog steeds geen verschil maakt tussen cannabis en harddrugs en ze allebei over één en dezelfde kam scheert… dat op zich is al onbegrijpelijk. Toen uw vriend Carles Puigdemont hier in België verbleef had u zich beter moeten informeren over hoe hij de social clubs in Catalonië heeft gelegaliseerd, waar patiënten die het nodig hebben legaal hun cannabis of derivaten kunnen verkrijgen. In de plaats daarvan hebt u op televisie uitgebreid een buitenlands referendum zitten verdedigen terwijl ironisch genoeg, hier in België, niet eens een democratisch referendum mag gehouden worden, is dat niet een beetje hypocriet Bart De Wever?

Geef ons een eerlijk en democratisch referendum!

Wij gaan niet stoppen. Integendeel; wij gaan niet toekijken hoe Sofie legaal zou sterven, want dat is de harde realiteit. En zoals Sofie zijn er nog heel veel kinderen en volwassenen

Weten jullie dat Sofie nog niet zolang geleden is beginnen praten, iets wat de artsen niet mogelijk achtten en dit allemaal dankzij die niet-toxische plant. Bij deze nodig ik jullie uit om Sofie persoonlijk te leren kennen en met haar ouders aan tafel te gaan zitten om met eigen ogen te zien dat cannabis een gezicht heeft. Zou er een plaatsje voor Sofie zijn in jullie drukke politieke agenda? Durven jullie überhaupt die uitdaging aan om Sofie en haar ouders in de ogen te kijken?

Eén ding staat vast: wij gaan niet stoppen. Integendeel; wij gaan niet toekijken hoe Sofie legaal zou sterven, want dat is de harde realiteit. En zoals Sofie zijn er nog heel veel kinderen en volwassenen. Kunnen jullie je voorstellen dat één van jullie kinderen, kleinkinderen, familie, ouders, je man of vrouw zwaar ziek wordt en uitbehandeld is door de reguliere geneeskunde? Als cannabis het enige zou zijn wat hun ziekte zou verlichten en de  kwaliteit van leven kon verbeteren, zouden jullie dat niet overwegen?

Stop de heksenjacht op cannabis patiënten

Ik kan zelfs nog steeds niet geloven dat we nog steeds moeten zitten pleiten voor iets waar we zelf zouden over moeten beschikken: onze gezondheid. Het is ons lijf dus ook onze keus. Nu worden de keuzes voor ons gemaakt door mensen achter een bureau die niks van deze materie afweten en door hun ego en andere belangen patiënten in het ongewisse – en in de kou – laten. In het buitenland heeft de pers ook al van Sofie’s verhaal gehoord en er word heus niet met bloemetjes gegooid naar jullie.

Ik zou me schamen, diep schamen als ik mijn kinderen zou vastpakken en een ander legaal laat sterven. Want jullie beseffen dit niet, maar het is haar medicijn! Als ze blijft leven is ze in jullie ogen een crimineel en dat is Sofie dus niet. Natuurlijk kunnen we onze medicijnen in Nederland halen, maar dat is niet de bedoeling: wij willen dat gerust en legaal in België kopen.

Maggie De Block van Open VLD en Minister van gezondheid en welzijn, Koen Geens, van CD&V en Minister van justitie, Bart De Wever, burgemeester en partijleider van NVA… Stop de heksenjacht op cannabis patiënten!

Naschrift redactie: inmiddels is er online een petitie gestart met de titel ‘Belgische rechtstaat. : Geef Sofie Voncken haar medicatie terug!‘ Klik HIEROP om die te ondertekenen, desnoods anoniem.

(advertentie)