(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals de oplettende lezer wellicht weet stond Gent vrijdag in het teken van cannabis. Ter ere van de oprichting van een Cannabis Social Club aldaar werd er een informatiedag gehouden voor alle belangstellenden – inclusief tegenstanders – met een keur aan interessante sprekers. Mede-oprichter en CNNBS-columnist van het eerste uur Eef de Bruyne doet verslag!

Verslag van de informatieve cannabis hoogdag in Gent op 25/8

Na weken van voorbereiden en aftellen was het dan eindelijk zover. Godzijdank waren de weergoden  ons goed gezind, de zon lachte ons de hele dag stralend toe.

15u – De stoelen en banken vulden zich geleidelijk aan met bezoekers van over het hele land. Naast een informatieve dag voor geïnteresseerden is zo’n cannabis hoogdag ook een trefdag voor gelijkgezinde zielen. Dat laatste zorgde niet alleen voor vreugde maar ook voor zorgen want cannabis is nog steeds illegaal en in het openbaar blowen nog steeds strafbaar.

Het is zelfs zo dat je als organisatie (of als café-uitbater, …) aansprakelijk gesteld kan worden indien je je voorzorgen niet neemt om druggebruik tegen te houden, dat wist ook Peter Muyshondt ons te vertellen tijdens zijn speech. We begonnen de dag met een salongesprek tussen columnist Patrick Dewals, medicinaal cannabis consumente Nancy en recreatief consument B.

TV-regisseur komt uit de (cannabis)kast

B is een televisieregisseur die vrijdag voor het eerst in het openbaar uit de kast kwam! We moesten hem echter wel beloven dat hij nergens herkenbaar in beeld gebracht zou worden.  B getuigde hoe cannabis zijn favoriete genotsmiddel is. Hij rookt het puur of stopt het in een vaporiser. Het staat hem niet in de weg om zijn hobby (hardlopen) te beoefenen. Cannabis brengt hem thuis bij zichzelf, na een drukke dag op het werk werkt het voor hem bijzonder ontspannend.

Nancy werd geboren met allerlei complicaties omdat haar moeder Di-ethylstilbestrol (DES) nam tijdens de zwangerschap, een kunstmatige stof met een oestrogeenachtige werking hetgeen in de periode tussen 1947 en 1976 vaak werd voorgeschreven om miskramen te voorkomen. Nancy nam jarenlang morfine-achtige pijnstillers maar de bijwerkingen wogen op een gegeven moment niet meer op tegen de nadelen. Sinds ze overstapte op cannabisolie is ze niet meer opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft ze ook geen longontstekingen of COPD-opstoten (allemaal gevolgen van de DES) meer gehad en dat is toch wel opvallend zegt ze.

Weed-date debat

Om kwart voor zeven begonnen we aan het weed-date debat. Vier medicinale en één recreatieve/therapeutische cannabis consument hadden zich gastvrij geïnstalleerd op een bankje in de tuin. Iedereen die wou kon met hen in gesprek gaan.

We hadden uitnodigingen gestuurd naar de media, politici en organisaties zoals De Sleutel, maar slechts enkelen voelden zich aangesproken. Er was een gemeenteraadslid van Groen, Zeneb Bensafia. Zij was oprecht geïnteresseerd en zei dat deze dag haar beeld over cannabis enorm heeft veranderd. Daarnaast verwelkomden we enkele medewerkers van politieke partijen zoals Open Vld en PVDA en waren er ook enkele straathoekwerkers waaronder de coördinator van Straathoekwerk Gent.

In de pergola ging het weed-date debat nog even door…

Karel Michielse verwoordt de hypocrisie

Om zeven uur begon de eerste spreker: journalist en auteur Karel Michiels. Zoals altijd wanneer hij het over cannabis en het verbod erop heeft, hing iedereen aan zijn lippen. Karel ergert zich dood aan het hypocriete beleid en kan dit mooi verwoorden. Wie het zelf gemist heeft maar toch wil zien/horen:

Politie in België gaat nog harder optreden

Na Karel was het de beurt aan Peter Muyshondt, hoofdcommissaris van beroep maar in zijn vrije tijd pleit hij voor de legalisering van alle drugs. Hij had het over het feit dat hij elke keer weer moet uitleggen aan de mensen dat hij niet wil dat drugs in de supermarkt verkocht worden maar wel dat de Overheid er strenge regels rond vastlegt.

Hij waarschuwde alle aanwezigen dat de politie begin deze maand nieuwe richtlijnen kreeg om nog strenger op te treden tegen druggebruikers. En dat de politie dag en nacht bij iemand mag binnenvallen als er vermoeden is van het vervaardigen van drugs. Leuk om weten.

 

Peter Muyshondt staat links achteraan

Trekt Uw Plant

Prof Tom Decorte

De voorzitter van de oudste cannabis social club van België was na Peter aan de beurt. Trekt Uw Plant kwam de voorbije maanden weer vaak in het nieuws omdat ze voor de derde keer sinds haar bestaan problemen had met justitie. “We zijn er alleen maar sterker uit gekomen”, sprak Els. In de cel kreeg ze zoveel kaartjes en brieven met steunbetuigingen dat ze besloot om verder te gaan. Trekt Uw Plant kweekt biologische cannabis voor 400 volwassen leden die zich anders op de zwarte markt zouden begeven.

Professor Tom Decorte

Professor in de criminologie Tom Decorte nam de microfoon van Els over. Decorte geeft regelmatig lezingen rond cannabis en andere drugs (excusez le mot). In het boek dat hij onlangs schreef met professor Tytgat en topeconoom De Grauwe ‘Cannabis onder controle: hoe?’ beschrijft hij hoe cannabis social clubs een goeie oplossing zijn in België maar dat we ons moeten realiseren dat het klimaat momenteel bijzonder cannabisonvriendelijk is.

Partners in crime: Wout en Glenn van Cannabis Social Club Gent

En dan was Jean Pierre Voncken aan de beurt. Hij deed weer velen versteld staan van zijn verhaal en liet niemand onberoerd. Zijn dochtertje lijdt aan een zware vorm van epilepsie en was twee jaar geleden op sterven na dood, maar herstelde dankzij cannabisolie. Jean Pierre pleit ervoor dat cannabisolie verkijgbaar wordt in de Belgische apotheek voor mensen die het nodig hebben. Het is schrijnend dat patiënten anno 2017 nog steeds in de kou blijven staan.

Weg met de schaamte

Als allerlaatste van de avond verscheen de voorzitter van de kersverse Gentse Cannabis Social Club ten tonele. Glenn wil opkomen voor cannabis vanuit zijn rechtvaardigheidsgevoel. Hij is het beu om zich als volwassen man te moeten schamen voor het consumeren van een plantje dat minder schadelijk en verslavend is dan alcohol.

Cannabis Social Club Gent bedankt alle bezoekers en iedereen die geholpen heeft om van deze eerste cannabis hoogdag een succes te maken: alle sprekers, vrijwilligers en de Gentse jazzband Tripple J.

Onze dank gaat ook uit naar de Rock ’n Roller, de bakfietscateraar die onze bezoekers hun smaakpapillen heerlijk verwendde en The Stimulation Sensation voor hun heerlijke chai tea, koffie en (vegan) gebak.

(advertentie)