(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het valt de Cannasoof wat tegen: 50 dagen nadat hij een petitie lanceerde met de roep om een publiek drugsdebat in België heeft hij daarvoor 1500 handtekeningen opgehaald. Vandaar dat hij alle Vlaamse lezers van CNNBS dringend vraagt om de angst te laten varen, de petitie te tekenen en de penibele situatie van cannabis te veranderen!

Gegeven

In 2013 gebruikten volgens het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD) 145.205 personen tussen 15 – 64 jaar cannabis in het Vlaamse gewest. Wanneer we de rest van België hier aan toevoegen, en aannemen dat de populariteit van cannabisgebruik ongeveer van dezelfde grootte is in de andere gewesten, kunnen we het aantal gebruikers om en bij de 250.000 schatten.

Vanzelfsprekend moeten wij deze cijfers bijzonder voorzichtig percipiëren. Gezien de onwettelijkheid van cannabisgebruik, zou het best kunnen dat een aantal mensen zich niet als gebruiker heeft laten registreren, terwijl hij/zij dit wel degelijk is…

Problematiek

Een tijdje geleden was ik zodanig verontwaardigd over de manier waarop politie en justitie de leden van Trekt Uw Plant (TUP) – Cannabis Social Club in België –  behandelden dat ik iets wou doen om de onrechtvaardigheid, waar iedere cannabisgebruiker in België dagelijks aan wordt bloot gesteld, aan te kaarten.

Daarom besloot ik om een petitie te lanceren: Eis voor een publiek debat over het huidige Belgische drugsbeleid. Ik ronselde enkele bekende namen bijeen om de oproep kracht bij te zetten en  Knack.be was zo vriendelijk om mijn eis tot debat, en een inleidend artikel op hun website te publiceren. Zo een eis tot debat leek me lekker low-profile.

1500 steunbetuigers na 50 dagen

Dromerig, oké naïef, dacht ik dat de petitie binnen de kortste keren tienduizenden handtekeningen zou tellen, want dacht ik: wie is er nu niet voor een drugsdebat gebaseerd op de huidige wetenschappelijke feiten en de mensenrechten? Krijg je zo een petitie onder de neus geschoven, teken en deel je dat ding gewoon, toch?

Zo simpel blijkt het niet te zijn! Na een vijftigtal dagen telt de petitie 1500 steunbetuigers… en dat is niet zoveel (zie: Gegeven).

Maar blijkbaar heeft een heel deel cannabisgebruikers/sympathisanten fenomenale angst om zich te laten horen

Nochtans is het essentieel om de publieke opinie en de meeste politici, die slechts een zeer beperkte kennis hebben van de risico’s en de positieve eigenschappen van cannabis, op alle mogelijke manieren verder te informeren over cannabis en cannabisgebruik. Zodoende kan men misschien hun steun krijgen om ooit in België over cannabislegalisering te durven dromen. Een publiek debat gebaseerd op correcte informatie zou deze bres in de maatschappelijke (on)kennis kunnen dichten, en dus de onmenselijke benadering en behandeling van cannabisgebruikers beëindigen.

Maar blijkbaar heeft een heel deel cannabisgebruikers/sympathisanten fenomenale angst om zich te laten horen. Dus eerst een geruststellende en hopelijk bemoedigende boodschap: petities ondertekenen is (nog) niet illegaal in België.

Daarom is mijn column van juli bij CNNBS specifiek gericht aan al de Belgische bezoekers van deze website.

Laat je horen cannabisgebruiker!

Beste Belgische cannabisgebruiker, sympathisant, waarheidzoeker, mensenrechtenvriend, CNNBS-vertrouweling, en al wie zich aangesproken voelt om zijn/haar steun te betuigen voor een eerlijk drugsdebat: twijfel niet, teken!! en deel de petitie zoveel mogelijk!!

Door de petitie massaal te ondertekenen, stel maar eens dromerig voor dat 5% van de gebruikers/sympathisanten oftewel 15.000 ondertekenaars, of misschien 10% / 30.000, of …. zou laten weten dat er een onderbouwd debat moet komen, dan geeft men aan de politiek te kennen dat een aanzienlijk deel van de samenlevingsleden verandering wil…

Maar ja, U moet zich laten horen hé!!

Beste Belgische lezer/es: 

If not now, then when? If not us, then who? 

en vergeet niet: 

If you tolerate this your children will be next…

Laat je stem horen! Teken de petitie!!!

Fijne zomer!!!!

[openingsfoto:  Shawn Goldberg/Shutterstock, illustratie:  prizma/Shutterstock]
(advertentie)