(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Al vanaf het prilste begin van deze website – toen nog RollingStoned geheten – is Eef de Bruyne aanwezig met haar columns. Onlangs mocht ze als cannabis-activist haar zegje doen in het Europees Parlement, dus je begrijpt dat er daar voor de verandering eens zinnige dingen vielen op te tekenen. Voor iedereen die er niet bij was heeft Eef haar speech nu op papier (nou ja, internet dan toch) gezet. Lees, deel en overwin!

Hoi,

Mijn naam is Eef en ik werk als kok/instructeur (vervangingscontract) in een sociaal restaurant.

Sinds 2013 schrijf ik over cannabis omdat ik het een heel interessant onderwerp vind. Er valt zoveel over te zeggen: de voordelen van het recreatieve gebruik, het medicinale en therapeutische luik,  legalisatie wereldwijd, de politieke kant, …

Vandaag zou ik willen praten in naam van duizenden cannabisconsumenten die zich net als ik afvragen waarom zij diegenen zijn waarop plots gejaagd wordt. Om een voorbeeld te geven: deze zomer zullen er weer meer controles plaatsvinden op festivals, net als vorig jaar, om mensen op te sporen die een joint durven op te steken.

Het is zo onlogisch als je er eens goed over nadenkt. Veel mensen zullen de neiging hebben om meer te gaan drinken als ze niet kunnen blowen maar alcohol is wel 114 keer dodelijker! Totaal onlogisch dus.

6 miljoen doden 

En over dodelijke substanties gesproken: Het meest dodelijke aan een joint is de tabak die men erbij doet. Elk jaar sterven er 6 miljoen mensen aan de gevolgen van tabak roken. Cannabis heeft 0 doden op de teller staan. Dus ja, ik begrijp al dit gedoe niet.

Waarom moeten mensen zoals ik zich schamen voor het feit dat we ervan houden om cannabis te consumeren? Mensen zoals ik die een job hebben, hobby’s, kinderen, familie, rekeningen te betalen, … Voor velen onder ons is het een alternatief voor alcohol en medicatie.

‘Ik vaporiseer omdat het mij helpt te ontspannen, het vermindert stress waardoor ik me gelukkiger voel, beter eet en beter slaap’, aldus Eef in het Europees Parlement… [beeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Waarom ik vaporiseer

Ik rook geen cannabis maar ik stop het in een vaporizer. Op die manier raken mijn longen niet beschadigd en beleef ik een veel zuiverdere ervaring. Ik vaporiseer omdat het mij helpt te ontspannen, het vermindert stress waardoor ik me gelukkiger voel, beter eet en beter slaap. Wanneer andere mensen een pilletje nemen, neem ik mijn vaporizer.

Het heeft me ook geholpen om van de tabak af te raken. Ik heb jaren gerookt en wou er echt van af. Het lukte me met hulp van een cannabisvaporizer. Het innemen van cannabisolie heeft me toen ook enorm geholpen. Ik heb het zelf leren maken op een veilige manier.

Al jaren herhalen politiekers de mantra dat cannabis schizofrenie zou veroorzaken. Ook al sloten wetenschappers dit in 2013 uit, toch blijven politiekers de boodschap herhalen

Veel cannabisconsumenten zijn succesvolle mensen maar er zijn er maar weinig die uit de kast durven te komen. Een tijdje terug mocht ik een bekende man uit de comedywereld interviewen maar op de dag van het gesprek krabbelde hij terug. Zijn manager vond het niet opportuun, was zijn excuus.

Psychoses, THC en CBD

De reden waarom mensen zo veel moeite hebben om voor hun cannabisgebruik uit te komen, daar hoef je niet ver naar te zoeken. Al jaren herhalen politiekers de mantra dat cannabis schizofrenie zou veroorzaken. Ook al sloten wetenschappers dit in 2013 uit, toch blijven politiekers de boodschap herhalen.

Wetenschappers ontdekten dat cannabis met een hoog THC-gehalte een trigger kan zijn voor psychoses, maar niet meer dan eenzaamheid, medicatie, stress en alcohol ook triggers zijn.

Maar, zeiden de wetenschappers, cannabis met een hoog CBD-gehalte kan net het omgekeerde doen, je zou kunnen zeggen dat het anti-psychotisch werkt.

Het is heel erg belangrijk dat mensen die psychosegevoelig zijn cannabis met een hoog CBD- gehalte kunnen roken wanneer zij nood hebben aan cannabis, zodat ze geen THC-rijke cannabis hoeven te roken. Want dat kan een psychose juist erger maken!

‘Stoppen met het demoniseren van deze plant. Haal de cannabisplant uit de illegaliteit’, aldus Eef in het Europees Parlement

Positief effect

Dat horen we ook van de Nederlandse verslavingskliniek Jellinek. Ze schrijven op hun website dat mensen met een psychiatrische aandoening vaak terug naar cannabis grijpen omdat het soms ook een positief effect heeft op een psychotische episode. Dat komt door CBD-rijke soorten.

Als politiekers dus graag mensen met een psychiatrische aandoening willen helpen en als ze willen dat er minder mensen met een psychiatrische aandoening bijkomen, dan zorgen ze er maar beter voor dat cannabis geregulariseerd wordt! Zo kunnen mensen die ernaar op zoek zijn cannabis kopen met een hoog CBD gehalte. THC mag er natuurlijk ook in zitten maar dan wel in een goeie verhouding.

Men kan het dan verkopen in officiële verkooppunten, zich aansluiten bij een lokale cannabis social club of de planten zelf kweken.

Zus met kanker

De reden waarom ik graag mee wil helpen om het taboe op recreatief gebruik van cannabis te doorbreken is omdat het stigma er volgens mij voor zorgt dat medicinaal gebruik en wetenschappelijk onderzoek ernaar geblokkeerd wordt.

Mijn zus heeft kanker en ziet er op bepaalde momenten erg van af. Ze gebruikt cannabisolie om de pijn te stillen (ondertussen samen met morfine), misselijkheid te veminderen, eetlust op te wekken en om haar levenskwaliteit te verbeteren in de palliatieve fase.

We zouden moeten stoppen met het demoniseren van deze plant want het is heel belangrijk voor een grote groep lijdende mensen dat de cannabisplant uit de illegaliteit wordt gehaald!

Bedankt voor uw aandacht!

[openingsbeeld:  O.S.Vector/Shutterstock]
(advertentie)