(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Led kweeklampen zijn erg populair, maar ook erg kostbaar. Wanneer je echter niet al te hoge eisen aan je eerste oogst stelt, kun je van een goedkope led strip zelf een kweeklamp maken om na de zomer ook binnen een wietplant te laten groeien. Handjes uit de mouwen!

Wie het wel ziet zitten om na de zomer een alleraardigst microkweekje binnen te doen, kan dat met een zelfgemaakte led kweeklamp. Voor een paar tientjes koop je al een zelfklevende led strip met driver waar dat mee kan. Voeg daar een beetje handigheid met de soldeerbout aan toe en je bouwt zo je eigen micro led kweeklampje. Je leert er enorm veel van en een micro ledkweekje is ontzettend leuk om bij te houden. Een afzuiger en koolstoffilter kun je gerust weglaten want zo groot zal je eerste wietplant met deze ledlamp ook weer niet worden.

Led strip

De basis van deze zelfgemaakte led kweeklamp is een goedkope led strip. Deze led strips komen in allerlei verschillende kleuren en lengtes dus je kunt naar hartelust experimenteren. Zorg in ieder geval dat je led strip rode, witte en blauwe leds bevat. Hoe meer rode leds erop zitten, hoe beter de plant zal bloeien en hoe meer blauwe leds, hoe beter het voor de groei zal zijn. Op aliexpress.com vind je allerlei verschillende led strips die je kunt gebruiken.

Armatuur

Je kunt de led strips natuurlijk gewoon zo boven je eerste wietplantje hangen, maar het is beter om er een mooie kap omheen te maken. Deze kun je gemakkelijk maken van een houten frame met daarin een gebogen plaat triplex. Schilder de triplex plaat wit of beplak hem met radiatorfolie voor een optimale reflectie van het licht.

Wanneer de kap af is, kun je hem beplakken met stukken led strip. Knip de stukken op maat op de aangegeven plekken op de led strip. De strips zijn zelfklevend dus je kunt ze gemakkelijk opplakken. Verbindt de led strips met door een twee aderige elektriciteitskabel op de daarvoor bestemde connectievakken te solderen.

Elektra aansluiten

Leg de connectievlakjes bloot en soldeer een twee-aderige draad er aan vast om het geheel te verbinden. De led strips komen soms met een USB aansluiting. In dat geval kun je ze op een USB adapter aansluiten. Je kunt ook een tweedehands adapter gebruiken, zorg er dan voor dat het voltage van de adapter gelijk is aan dat van de led strip, en dat het voltage van de leds bij elkaar opgeteld niet meer is dan het voltage van de adapter. Mocht je led strip een bijbehorende driver hebben dan kun je die natuurlijk het beste gebruiken.

Als alle stukken led strip op elkaar zijn aangesloten en ook de adapter getest is, kun je de lamp ophangen, in het stopcontact steken en je allereerste wietplant binnen kweken. Afhankelijk van de gebruikte led kleuren kun je er zaailingen onder laten ontkiemen of een klein wietplantje onder laten afbloeien.

(advertentie)