(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Niet alleen ’s lands grootste cannabis social club Suver Nuver wordt door de autoriteiten lastig gevallen, ook kleinere stichtingen zoals CSC Holland ontkomen niet aan overheidsbemoeienis. Eind juni viel de politie zelfs binnen, tijdens de wekelijkse inloopmiddag in Katwijk. Oprichter Yassine telde tot tien, maar doet nu exclusief zijn verhaal over de inval en hoe nu verder.

 

Cannabis social clubs onder vuur

Terwijl voorzitter Rinus Beintema van de Suver Nuver social clubs wacht op zijn strafproces – wegens het overtreden van de medicijnenwet en dus niet zoals je wellicht zou verwachten van de opiumwet – valt de politie eind juni binnen bij een andere, kleinere cannabis social club: CSC Holland.

Oprichter Yassine is aanwezig en schrikt zich een hoedje, maar wacht verstandig met reageren totdat de spreekwoordelijke storm wat is gaan liggen. Maar nu, ruim een maand later, vindt hij het tijd voor een reactie. We geven het woord daarom aan Yassine.

Yassine van CSC Holland over de politie-inval eind juni

Het gebeurde op dinsdag 25 juni 2019. Ik was zelf aanwezig op de club toen de politie een inval deed en daarbij onder andere papierwerk (zoals de administratie) meenam. Er werd mij ook gevraagd om uitleg te geven over mijn werkzaamheden. Er zijn geen producten in beslag genomen, want die zijn nooit in het pand in Katwijk aanwezig.

Ik verwijt de agenten en de hulpofficier van justitie persoonlijk niets, omdat zij gewoon hun werk deden. Wel neem ik het algemene beleid en de regelgeving omtrent medicinale cannabis iets kwalijk. Het is tijd om het beleid drastisch te veranderen. Het moet niet langer gezien worden als een drugs, wat mensen alleen recreatief gebruiken. Er zijn alleen al in Nederland tienduizenden (als het er niet meer zijn) mensen zijn die cannabis medicinaal gebruiken. En ik vind dat daar dan ook de nadruk op moet liggen.

Wat ik de agenten vertelde

Yassine: “In Marokko heb ik wel een vergunning voor het kweken en verstrekken van medicinale cannabis”.

Ik legde de dienstdoende agenten uit dat ik deze stichting ben begonnen om patiënten te helpen die vaak een aandoening en/of ziekte hebben, waarbij zij niet zonder medicinale cannabisolie kunnen. De stichting bestaat nu meer dan twee jaar en wij hebben momenteel rond de 6.000 patiënten. Ik vertelde ze dat ik mijn leden absoluut niet in de steek wil laten, en dat ik door blijf gaan met het verstrekken van medicinale cannabisolie.

Ik vertelde ze dat deze producten te verkrijgen zijn bij onze stichting via een lidmaatschap. Ook legde ik uit dat wij zelfs agenten als lid hebben, als ook officieren van justitie en andere medewerkers van de overheid. En dat de mensen die lid zijn bij onze stichting op zoek zijn naar schone, biologische en geteste producten. Bovendien willen wij onze leden door middel van de stichting een constant product aanbieden, waardoor ze niet op zoek hoeven te gaan op de zwarte markt. Op de zwarte markt zijn er namelijk veel malafide handelaren aanwezig die vaak vervuilde producten aanbieden aan zieke mensen voor veel te veel geld.

Ook zijn wij momenteel bezig met het opzetten van cases met onze leden, waardoor wij straks alles kunnen onderbouwen. Wij worden hierin bijgestaan door onze interne farmaceut. Het is ook mogelijk om een consult aan te vragen bij deze farmaceut over onze producten en het gebruik daarvan.

In Marokko wél een vergunning

In Marokko maakt Yassine ook bakstenen van hennep.

De grondstof voor de producten die wij verstrekken kweek ik geheel biologisch op mijn eigen grond in Ketama, Marokko. In Marokko heb ik namelijk wel vergunningen gekregen om te kweken, alsmede te produceren en te verstrekken.

Bovendien heb ik in Marokko pas geleden een bedrijf geopend om medicinale cannabis te vervaardigen voor de farmacie. Dit doe ik samen met onder andere een farmaceut en een boer. Verder ben ik daar bezig met een project waar we bakstenen maken van hennep .

Soms denk ik weleens: ‘’Ik ga naar Marokko en ga daar de mensen helpen, want daar krijg ik wel de kans”. Maar ik wil mijn patiënten in Nederland niet in de kou laten staan’’.

Dichterbij legalisatie

Zowel tijdens en na de inval is mij niets ten laste gelegd. Ook was het niet echt duidelijk waarom zij nou precies een inval deden. Ik heb een paar weken gewacht, waarin ik maar niets hoorde, tot ongeveer vier weken na de inval. Ik kreeg een telefoontje, waarin mij werd verteld dat ik al mijn papierwerk kon terugkrijgen. Zoals beloofd zijn ze het zelfs netjes komen terugbrengen naar de club.

Wel wordt er nog een brief gestuurd waarin staat dat ik een verklaring moeten komen afleggen, maar de stichting hoeft zijn deuren niet te sluiten. Dit zie ik als een bevestiging en een kans waarin wij steeds meer dichter bij legalisatie komen. Daar ben ik erg blij mee.

Meer info

Tot zover het verhaal van Yassine. Hij schrijft regelmatig op Mediwietsite, de volledig aan medicinale cannabis gewijde zustersite van CNNBS

Heb je vragen? Social Club Holland en Stichting SNSH kunnen bereikt worden via het e-mailadres van de stichting. Elke week is er op dinsdag een inloopdag van 10.00 tot 15.00 op de club, het adres is Katwijkerbroek 21 te Katwijk. Iedereen (lid of geen lid) kan hier vrijblijvend langskomen voor vragen, opmerkingen of voor een praatje, onder het genot van een kopje koffie of thee.

(advertenties)