(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ze zeggen wel eens dat je overal om lacht als je goed high of stoned bent, zelfs als het eigenlijk helemaal niet zo grappig is. In die categorie moeten we deze vier voorlichtingsfilmpjes over wiet ook maar plaatsen. Gemaakt door de overheid in de Canadese provincie Ontario met als doel om je te waarschuwen voor de gevaren van autorijden onder invloed, ook als je die joint al lang en breed achter de kiezen hebt!

 

Van angst naar iets anders

In vroegere tijden probeerden overheden je vooral heel veel angst aan te jagen met anti-drugsfilmpjes die niet zouden misstaan op een horrorfestival. De war on drugs liet ook weinig ruimte voor subtiliteit, zullen we maar zeggen.

Tegenwoordig gooit men het over een andere boeg, en dat moet ook wel want wiet is nu eenmaal op steeds meer plekken legaal. Neem Canada, waar ze in oktober vorig jaar in één klap recreatieve wiet in heel het land legaliseerden. Een steengoeie beslissing natuurlijk, maar ook een koerswijziging die de overheden dwingt om met heel andere drugsvoorlichting op de proppen te komen dan voorheen.

Niet super high…

In de provincie Ontario – waar 40% van alle Canadezen woont – huurden de autoriteiten daarom maar een peperduur en bekend (wat wel met elkaar te maken zal hebben) reclamebureau in: McCann Canada. De opdracht? Maak voorlichtingsfilmpjes die waarschuwen dat je moet opletten met autorijden als je stoned bent, ook al is het consumeren van wiet al uren geleden.

En dat alles onder het gevierde motto: ‘Just because they’re not super high, it’s still not okay to drive’.

Of de vier korte filmpjes – ze duren elk slechts 15 seconden – het beoogde effect resulteren, moeten we afwachten. Feit is wel dat we er smakelijk om kunnen lachen, want humor zit er zeker in! En dat is dan weer iets wat je toch niet snel zult zeggen over vergelijkbare campagnes van de staat over dronken autorijden…

Komen ze!

(advertenties)